Elektrik dağıtım sektöründe saha çalışmalarının en zor olduğu bölgelerden olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerinde faaliyetlerini sürdüren Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş., dağıtım hatlarında iklim şartlarının neden olduğu buzlanma sonucu oluşan arızaların önlenmesi için çalışma yaptı. Yapılan çalışma ile elektrik nakil hatlarında buzlanma ve kar yükünden ötürü artık elektrik kesintisi yaşanmayacağı kaydedildi.
Belirlenen bazı pilot bölgeleri hava tahmin verileri izleme sistemi ile takip eden şirket, şebekelerde buzlanmanın önceden tespit edilmesi ve buz yükü oluşmadan önlenmesine yönelik sistemi başarıyla hayata geçirdi. Şebeke içerisinde buz yükü olaylarının meydana gelebileceği noktalar için iklim ve atmosfer şartlarının incelenerek dağıtım hatlarında yaşanabilecek buzlanmayı önceden tespit etmek ve buz yükünün oluşmasını önlemek için bir algoritma geliştiren şirket, bu algoritma ile pilot bölgeler İyidere TM Çaykara fideri ve Maçka TM Maçka fiderine ait verileri kullanarak gerçekleştirdiği analizlerle de sistemin çalıştığını belirledi.
Elektrik dağıtım şirketinden konuyla ilgili yapılan açıklamada “OG havai hatların dış etkilere açık olması özellikle kış aylarında buzlanma sorununu gündeme getiriyor.
İletken üzerinde biriken buz yüküne bağlı olarak meydana gelen iletken kopması, direk devrilmesi vb. sorunlar bir yana, iklim şartları ve coğrafi yapıdan dolayı bu sorunların çözülmesinin uzun zaman alması ve tüketicilerin bu süre boyunca enerjisiz kalması nedeniyle Ar-Ge çalışmaları yürütmeye başladık. Elektrik şebekeleri için buz yükünün öngörülebilir ve önlenebilir bir yapıya sahip olduğundan yola çıkarak proje kapsamında UBIMET (Hava tahmin şirketi) ile işbirliği yaptık. Proje kapsamında; buzlanmanın önceden tespit edilmesi ve önlenmesi algoritmasının önemli bileşenlerinden birisi hava tahmin verilerinden oluştuğu için, belirlenen bazı hatların bulunduğu bölgeler UBIMET tarafından sağlanan hava tahmin verileri izleme sistemi ile takip edildi. Bu sistem ile buz yükünün oluşması için gerekli şartlar değerlendirilerek, buz yükü oluşmadan sistemin uyarı vermesi sağlandı. Buzlanmanın meteoroloji verilerinin yanı sıra hat üzerinden geçen akıma da bağlı olduğu bilgisinden hareketle, buzlanma olasılığına ait indeksler de hesaplandı.
Çaykara fiderinde gerçekleşen buzlanma olayını gerçek zamanlı meteoroloji verileriyle önceden hesaplayan uzmanlar, geliştirilen algoritma ile yapılan sayısal analizler sonucunda buzlanmanın oluşmaması için iletkenden geçmesi gereken akım değerlerini hesaplayarak, doğrulandığını da teyit etti” bilgisi verildi.