ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,6237
EURO
34,7525
ALTIN
2.502,71
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Emekli Müdür Ahmet Ziya Ayaz Vefat Eti

Emekli Müdür Ahmet Ziya Ayaz Vefat Eti
04.06.2012 20:30
A+
A-

Emekli Müdür Ahmet Ziya Ayaz Vefat Eti 1

İlçemiz Kaymakamlığında uzun yıllar yazı işleri müdürlüğü yapan ve emekli olan Şahinkaya köyünden Ahmet Ziya Ayaz vefat

etti.

İlçemizde uzun yıllar hizmet etmesi nedeniyle Kaymakamlık görevine de vekalet eden Ahmet Ziya Ayaz göçler dahil pek çok alanda Çaykaralılara hizmet verdi. Önemli projelere imza attı.

Emekli olduktan sonrada hayır işleriyle ilgilenen merhum Ahmet Ayaz, bu konuda dernekler kurarak halka hizmet etmeye devam etti. En son Trabzon Afet Evlerinde yapılan caminin dernek başkanlığını yürüten ve camii inşaatını 2011 yılında tamamlayan Ahmet Ziya Ayaz tanıdıklara “Allah’ıma şükür camiyi tamamladık. Mevla’m bu hizmeti de bana nasip etti” dedi.

Çaykara’da yurdun çeşitli bölgelerine iskan edilen Çaykaralıların iskanında baş aktör de yine merhum Ahmet Ziya Ayaz’dı. 1960’lı yıllarda Nahiye Müdürü olarak görev yaptığı Uzungöl’de halkın geçim sıkıntısını gören merhum Ayaz, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne bir yazı yazıp bölgenin heyelan tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek Uzungöl’ü iskan kapsamına aldırır. Bakanlıktan gelen heyeti at sırtında Uzungöl’e çıkartır ve ağırlar. Durumu bir hayli dramatize ederek afet bölgesi ilan ettirir. Devamında Özalp iskanını gerçekleştiren süreç yaşanır.

Aynı yıllarda Kırıkhan’a iskan edilen 408 hanenin mimarlarından biri de yine merhum Ahmet Ziya Ayaz olacaktır. Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü iken çoğu kez vekalet ettiği kaymakmalık görevini hep ilçenin menfaatine dönüştürmenin hesalarını yapar. Bir çoğunu kendileri istememesine rağmen iskan yazdırdığını nalatırken “İskan yazdırdığım için bana gelip hakaret edenler adını sildirmek isteyenler oldu. Ben onları dinlemedim. Onlara sildiğimi söyledim. Evlerine gönderdim ama silmedim. Onlar buradaki arazilerine karşılık iskan edildiklerini düşündüler. Ama bana hakaret edenler sonra dua ettiler.”

1973 yılında Şahinkaya’dan 61 hanenin Gökçeada’ya iskan ettirilmesinde de yine önemli rolü var merhum Ahmet Ziya Ayaz’ın. “O zaman bu iskanı Uzungöl için istedik. Uzungöllüler iskan çıkınca bir heyet oluşturup kaymakamlığa geldiler. Biz oraya gitmeyiz dediler. Orası adadır. Biz orada yapamayız. Samsun, Adapazarı varsa gidelim. Gökçeada’yı istemiyoruz dediler. Böyle bir imkanımız yoktu. Aynı yıl sel felaketine maruz kalan Şahinkayalılar Uzungöllülerin gitmediği Gökçeada’ya iskan oldu”

Sayısız takdirname ve başarı belgesiyle taçlandırdığı memuriyet hayatının tamamını Çaykar’da ifa eden merhum Ahmet Ziya Ayaz kaymakam vekili olduğu bir sırada Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay Of’a gelecektir. Kendisi belki Çaykara’ya da gelir diye beklenti içerisindedir. Kaymakam vekilidir ve mühür ondadır. Valilikle yaptığı görüşmede Cevdet Sunay’ın Çaykara’ya uğramayacağı haberini almıştır. Karayollarından bir telefon alır. Sayın kaymakamımız cumhurbaşkanımız Çaykara’ya geliyor mu? diye. Cevap: “Efendim aldığımız habere göre cumhurbaşkanımız ilçesini ziyaret edecektir.” dedikten sonra ekliyor. “Aslında cumhurbaşkanının gelmeyeceğini biliyordum. Amacım Of-Çaykara arası yolunun bir vesile ile ıslahını sağlamaktı. Karayolları bu muhabereden sonra bütün makinaları Of-Çaykara arasına sevketti. Bir vesile ile yol elden geçmiş oldu. Ben de kendi cebimden iki minibüs kiraladım. Afişler pankartlar yazdım ve minibüsleri insanlarla doldurdum. Of’a gittik. Amacım cumhurbaşkanının ilgisini çekip Çaykara’ya gelmesini sağlamaktı. Of’ta pankartlarımızı açtık. ‘Sayın Cumhurbaşkanım Çaykara halkı sizi vatanınızda özlemle bekliyor’ diye. Fakat cumhurbaşkanı bizi sadece uzaktan selamlamakla yetindi. Cumhurbaşkanının faydası sadece yolun ıslahına oldu”

Emekli Müdür Ahmet Ziya Ayaz Vefat Eti 2

Ahmet Ziya Ayaz’ın 60’lı yıllarda Çaykara’da katıldığı bir resmi tören

Emekli Müdür Ahmet Ziya Ayaz Vefat Eti 3

Ahmet Ziya Ayaz’ın 70’li yılarda Kaymakam Vekili olarak katıldığı bir tören

Emekli Olduktan Sonra Trabzon’un Üçüncü Büyük Camisini Yaptırmıştı

Cami Yaptırma Derneği Başkanlığını merhum Ahmet Ziya Ayaz’ın yaptığı Trabzon Pelitli Afet Evleri Camii 15 Nisan 2008’de tamamlanarak resmi açılışı yapılmıştı. Camiyi Diyanet İşleri Başkanlığının o dönemki Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu ve dönemin İl Müftüsü Ahmet Bulut birlikte açmıştı. Merhum Ahmet Zİya Ayaz’ın dernek başkanı olarak on yılda tamamladığı 500 metrekare alana sahip Trabzon Pelitli Afet Evleri Camii Trabzon’un en büyük üçüncü camii olma hüviyetini taşıyor. Camini açılış töreninde de Çaykara Gazetesi olarak oradaydık.

Ahmet Ziya Ayaz Caminin yapımına katkıda bulunanlara hazırlattığı plaketlerle görülüyor…

Ahmet Ziya Ayaz’ın cenazesi 30 Nisan Pazartesi günü ikindi namazından sonra kılınacak namazın ardından Şahinkaya Köyündeki aile mezarlığına defnediliyor.

Site yönetimi olarak merhuma Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz.

Haber:Çaykara Gazetesi

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.