Çaykarahaber : Çaykara’daki esnaflarımızın sorunlarını ve beklentilerini konuşmak için, esnaf ve sanatkarlar, kredi ve kefalet kooperatifi başkanlığı makamındayız. Sayın başkan, sohbetimize başlamadan önce kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?
Ahmet Sevinç: 1955 yılında Çaykara’nın Yeşilalan köyünde doğdum. Hacı Mehmet Sevinç’in oğluyum. İlkokulu Yeşilalan’da, ortaokulu Çaykara orta okulunda, liseyi Bergama Fen Lisesinde 1974 yılında bitirdim. Daha sonra kazandığım Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik bölümünü 1978-1979 döneminde bitirdim. Stajyerliğimi Çaykara İnönü Lisesinde yaptım. Okul okuduğum sürede rahmetli babam Çaykara’da marangoz atölyesi ile ilgilenirken, kardeşlerimle onunla beraber çalışırdık. 1974’te biz kardeşler rahmetli Takaoğlu hırdavat dükkanını satın alarak ticarete başladık. Ticaret yaptığım süre içinde bir çok sosyal faaliyetlerinde bulundum. 4 dönem bir siyasi partinin yöneticiliğini kısa bir dönemde başkanlığını yaptım. 1989’dan başlamak üzere 3 dönem Çaykara belediyesi meclis üyeliği yaptım. 1992 yılından beri de Çaykara Esnaf ve Sanatkarlar, Kredi ve Kefalet Kooperatifi yöneticiliğini 30 Mart 2008 tarihine kadar yaptım. Mart 2008’de yaptığımız genel kurulda Çaykara esnaf ve sanatkarlar, kredi ve kefalet kooperatifi başkanı oldum. Halen bu göreve devam etmekteyim. Evli
ve 5 çocuk babasıyım.
Çaykarahaber: Sayın Başkanım, esnaf ve sanatkarlar, kredi ve kefalet kooperatifi başkanı olarak Çaykara’daki esnafların sorunları ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Ahmet Sevinç: Çaykara’mızın bölge olarak tarıma elverişli olmadığı ve arazilerin sarp, kayalık ve dağlık olduğu bilinmektedir. Bizim vatandaşlarımız ekonomik nedenlerden dolayı dışarıya göç etmektedir. Dolayısıyla burada kalanlar dışarıdan maddi destek görerek hayatlarını idame etmektedirler. Dışarıya gidip çalışarak ekonomik, siyasi ve kültürel yönde kendilerini geliştirip Türkiye genelinde söz sahibi olmuş pek çok iş adamı, bürokrat ve sanayicimiz yetişmiştir. Ama ne yazık ki % 80’i Çaykara’dan gidip geriye doğru bakmamışlardır. Aslında onların buralara dönük yatırım ve istihdam edecek fabrika veya imalat, turizm yatırımları yapma gibi bir görevleri olmalıydı. Çünkü doğup büyüdükleri topraklarda sadece yaşlıları gelip ziyaret etmeleri, tatil yapmalarıyla görevlerinin bittiğini sanmasınlar. Çaykara’da başkanlığını yaptığım kooperatifimizin 225 üyesi bulunmaktadır. Bunların % 99’u maddi sıkıntılar içerisinde, Çaykara’da hizmet vererek ayakta durmaya çalışmaktadırlar. Senelik iş hacmimiz mevsimliktir. Yaz süresince 3-4 ay bir canlılık oluyor, diğer 8 ayı ise yaz süresince kazandıkları ile yaşamlarına devam etmektedirler. Esnafımız küçük esnaf oldukları için teşvikten faydalanamıyorlar. Banka faizlerinin yüksek olması nedeniyle bizim Halk Bankası aracılığı ile kullandırmış olduğumuz kredilerin % 14,5 faiz olmasına rağmen esnafımızın kazançlarının büyük bir kısmı faizlere verilmektedir. Kooperatif faizlerinin esnafa faydalı olabilmesi için yıllık faiz oranlarının % 6-7’lere düşmesi gerekmektedir. Çaykara esnafı dürüstlüğü ile her tarafta tanınmıştır. Onun için esnafa kullandırmış olduğumuz kredilerin takip oranı % 0,5’lere düşmüştür. Bu da diğer kooperatiflere göre son derece düşük bir rakam. Bu da şunu göstermektedir, esnafımızın 1971’den 2008 Martına kadar kesintisiz başkan olan Sayın Rıfat Taşkın abımızın ve yönetim kurulu üyelerinin ciddi ve dürüst çalışmaları sayesinde kooperatifimiz Türkiye de dereceye girmiş durumdadır. Ancak esnafımızın ekonomik ve mali durumu senenin 9 ayı yatarak, 3 ayı çalışarak ne kadar Çaykaramıza yararlı olacağını takdirlerinize bırakıyorum. Bu vesile ile Çaykara’daki esnaflarımızın kazanıp buralara yatırım yapmaları imkânsızdır
Çaykarahaber: Sayın Başkanım; Türkiye’deki gelişmelere baktığınızda, İlçemiz kalkınmada maalesef nasibini almamış bir köy görüntüsünde. Bunun nedenleri sizce nelerdir? Çözüm önerileriniz varsa okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Ahmet Sevinç: Biz ilçemizin gelişmesini sağlayabilmemiz için önce birliğimizi sağlamalıyız. Yerel yönetimler, esnaflarımız ve tüm siyasi partiler birleşerek dışarıda bulunan bürokratlarımızı, iş adamlarımızı, sanayicilerimizi bir şekilde buralara yatırım yapmaya, teşvik etmeliyiz. Eğitim seviyesi en yüksek olan ilçelerden biriyiz. Aynı zamanda bürokratlarımız da istenilen seviyede. İlçemizin bu noktada olmasında başta yerel yönetimlerin ve bizlerin de eksiklikleri olmuştur. Burada bir ortak noktamız olmalı. O da Çaykaramızı nasıl kalkındırabilir, işsizliği, göçü nasıl azaltabiliriz noktasında olmalı. Ferdiyetçilik, grupçuluk, ayrımcılık ve kişisel çıkar hesapları yapmamalıyız. Hacı Bektaşi Veli’nin bir sözünü hatırlatmak isterim. BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OLALIM.
Çaykarahaber: Sayın Başkan, Çaykaramızın bir beldesi olan Uzungöl’e, her yıl binlerce turist gelip gidiyor, ama ne yazık ki ilçemizdeki esnaflarımıza, nerede ise hiç katkısı yok. Bununla ilgili söylemek istediğin bir şey var mı?
Ahmet Sevinç: Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Uzungöl’de turizm yatırımları yapılırken, bağlı bulunduğu ilçesinde hiçbir yatırım yapılmaması bu sonucu çıkarmıştır. Binlerce insan buradan geçiyor ama onları ilçemizde kısa bir sürede olsa burada tutacak hiçbir yatırım yok. Hatta onların ilçemizde dinlendirecek parklarımız yok. Bakın bir örnek vermek istiyorum. Genelde Uzungöl’de yazın otellerde yer bulunmaz. Buralara gelmek isteyen insanları ilçemizde barındıracak bir otelimiz yok, Çok eksiklerimiz var. Yukarıda belirttiğim gibi biz önce birliğimizi sağlayarak, yeni projeler ortaya koyarak, ilçemizi kalkındırmalıyız. Dışarıda bir çok zenginimiz var, otel konusunu kendileri çözebilirler. Burada yerel yönetime bu organizasyonların yapılması için büyük iş düşmektedir.
Çaykarahaber: Sayın Başkanım, son olarak neler söylemek istersiniz?
Ahmet Sevinç: Biz yeni yönetim olarak; Geçmişte bu kooperatifte başkanlık ve yönetici olarak bir fiil çalışan esnaflarımıza yaptıkları hizmetlerinden dolayı ölenlere rahmet, sağ kalanlara minnet, şükran ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Çaykara esnaf ve sanatkarlar, kredi ve kefalet kooperatifi Başkanı olarak öncelikle, esnaflarımızın, sorun ve sıkıntılarımızı paylaşarak bir röportaj şeklinde Çaykara Gazetesi’nde haber yapmanız beni son derece duygulandırdı. Siteniz vasıtası ile bu röportajı okuyan dünyanın her yerindeki Çaykaralı hemşerilerime, esnaf ve sanatkar, sanayici iş adamlarımızın, tümüne selam ve sevgilerimi iletiyorum. Saygı, sevgi ve hürmetlerimi sunarım. Allah’a emanet olunuz.
Röportaj: Kemal CUMAN
İRTİBAT:
GSM: 0-505-519 84 30
e-posta: bilgi6161@gmail.com