ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,6004
EURO
34,8280
ALTIN
2.491,99
BIST
9.506,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

Forodiko yeniden doğuyor

Forodiko yeniden doğuyor
02.09.2015 16:47
A+
A-

Çaykara Kaymakamlığı Proje ekibi tarafından yazılan ve uygulanacak olan “Çaykara’da Forotikonun Doğuşu” adlı proje İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesince desteklenen Uzungöl Elmalı Mahallesi Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği aracılığıyla, Çaykara da hayata geçirilmesi için Çaykara Kaymakamı Mustafa Gül’ün başkanlığında, proje ekibince çalışmalara başlandı.

Çaykara Kaymakamı Mustafa Gül yaptığı açıklamada:  “Projemizle; ilçemizde yaşayan 18 yaşını doldurmuş kadınlara “Forotiko”nun (Yörede Eskide Üretilen Kumaş) üretimi için bir üretim sahası oluşturup kadınlarımızın meslek edinmelerini sağlamak, dolayısıyla aile, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamış olacaktır. Aynı zamanda coğrafi şartlar nedeni ile sosyal hayattan kopuk yaşayan bölge kadınlarımızın proje ile sosyalleşmelerini ve özgüven kazanmalarını hedeflemekteyiz.

Projemiz öncelikle hedef kitlenin proje ortağı tarafından açılmış olan “Forodigo” dokuma kurslarında 8 aylık uygulamalı eğitim alacaklardır. Alınan eğitim sonrası projeden sağlanan hibe ile oluşturulan dokuma atölyelerinde istekli olan kadınlarımız üretime başlayacaklardır. Üretilen mallar günlük yaşamda kullanılacak giysi ve çeyizlik malzeme olarak tasarlanacak ve proje sahibi kurum aracılığıyla gerekli tanıtım ve reklamları yapılarak bölgede var olan pazarlarda satışa sunulacaktır. Dolayısıyla ekonomiye kadınlarımız da dâhil ederek küçük bir üretim tesisi kurulmuş olacaktır. Neden forotiko diye düşündüğümüzde yörenizde ve projemizden yararlanacak olan kesime uzak olmayan meslek alanı olacaktır. Bölgemizde daha önceden tamamen organik işlemlerden geçerek elle dokunan bu kumaş zaman içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş bir el sanatı haline gelmiştir. Bölgede hemen hemen her ailenin geçmişinde yapmış olduğu bu iş zamanla unutulmuştur. Bizler bu proje ile hem kaybolmaya yüz tutmuş bu el sanatını canlandırmış hem de bölge kadınına hitap eden bir meslek kazandırmış olacağız.” belirtti.

Çaykara Kaymakamı Mustafa Gül,  “Çaykara da Forotikonun Doğuşu” adlı projeye verdiği destekten ötürü, bir önceki dönem İçişleri Bakanımız Sayın Sabahattin Öztürk’e, Çaykara Belediye Başkanı sayın Hanefi Tok’a, bölgemiz iş adamlarından Sayın Hasan Okur’a  ve Çaykara Kaymakamlığı Proje Ekibine teşekkür etti.

Ataköylü Saime Nine ve Forotiko

83 yaşındaki Ataköylü Saime Yeni dört yıl önce unutulmuş bir sanatı gözümüzle görmüşçesine bize yaşatmıştı. Biz de sizin için görüntülemiştik. Kendirden gömleğe forodikonun hikayesi. Önce kendirden iplik, sonra iplikten kumaş ve ardından gömlek, don. Bir sanayi tesisinin bir çok aşamada ürettiğini elleriyle ürettiler. Söz Saime teyzenin.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.