Son zamanlarda Uzungöl’den sık sık Çaykara’ya olan aidiyetten rahatsızlık duyulduğuna dair yaklaşımlar geliyor.
Bu rahatsızlık “Bayburt’a mı bağlanalım?”, “Uzungöl ilçe olmak istiyor” şeklinde de ifadelere dökülüyor. Bu anlamda kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.
Bunlara gerek var mı? Ya da buna neden ihtiyaç duyuluyor?
Bu ifadelerle yeni bir heyecan mı aranıyor?
Söylemler Uzungöl yöresinde heyecan oluşturabilir.
Ancak kimseye sağlayacağı bir fayda yoktur.
Diyelim ki Uzungöl ilçe oldu, faydası ne olacak?
Sorunları çözülecek mi?
Uzungöl’ün sorunları ilçe olmamaktan mı kaynaklanıyor?
Mesela imar sorunu ilçe olup olmamakla alakalı mıdır?
Bu gün yasak olan ilçe olunca serbest hale mi gelecek?
Kafasına esen yine üç beş günde istediği binayı dikebilecek mi?
Diyelim ki Uzungöl ilçe oldu. Başlar göğe mi erecek?
Uzungöl Uzungöllülerindir anlayışı tarih mi olacak?
Uzungöl kendisini Çaykara ile tanımlayan bir coğrafyadır. Uzungöl’deki sorunların çözümü, bir parçası olduğu Çaykara ile mücadele etmek, Çaykara’yı saf dışı etmek değil, Çaykara ile entegre olmaktadır. Sorunlarını Çaykara’nın gücüyle çözmektir.
Sorunu “pastamıza ortak olurlar” korkusuyla Uzungöl içinde çözmeye çalışmaktır. Çaykara ile paydaş olmamak, Çaykara’nın dinamizminden olumlu anlamda yararlanmamaktır.
Çözüm; İkiliği bırakmak, birlik olmaktır. Çaykara ile bütünleşmenin uygulamasını Uzungöl’ün eski Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu geçmişte ortaya koymuştu. Çaykara’nın, Trabzon’un hatta ülkenin ortak aklını Uzungöl için kullanıyordu. Sonucunun ne olduğu ehlinin malumudur.
Ve bu gün de bütün iyi niyetiyle enerjisini Çaykara ve Uzungöl için harcamakta olan Çaykara’nın mevcut Belediye Başkanı Hanefi Tok benzer bir gayret içerisindedir. Olması gereken ona yardımcı olmaktadır. Onu da çıkmazlara sürüklemekte değil.
Uzungöl Çaykara’ya karşı verilmek istenen “bağımsızlık” mücadelesinden vazgeçmelidir. Bunun ne Uzungöl’e ne de yöre barışına bir katkısı olmaz. Yeni idari sınırların peşinden koşmak yeni bölünmüşlüklere kapı aralamak anlamı taşıyacaktır. Bunun örnekleri geçmişte yaşanmış ve tecrübe edilmiştir. Kimse de bir faydasını görmemiştir.
“İmar ve parselasyon sorunlarını yerinden yönetimle çözebiliriz” deniliyor. Uzungöl için imar ve parselasyon çalışmaları zaten devam ediyor.
İmar tamamlanmadı diye inşaat yapılmıyor mu Uzungöl’de?
Ya da ilçe olunursa kanun mevzuat işlemeyecek mi?
Uzungöl 1960’tan beri yerinden yönetiliyordu. Yönetilebildi, sorunları çözülebildi mi?
Uzungöl’ün tüm altyapı sorunlarını belli bir takvime bağlayan ve bu sorunları aşama aşama çözmekte olan bir belediye başkanı vardı. Kıyı kenar çizgisi uygulamasının, bize inşaat yaptırmıyor saplantısının, Uzungöl’ü kaliteli ve altyapısı tamamlanmış bir turizm merkezi yapmak istemesinin bedelini ödemedi mi?
Uzungöl Mehmet Nuri Alibeyoğlu’nun ahını almıştır. Şimdi de kendilerine bütün iyi niyetiyle sorunları çözmeye çalışan Hanefi Tok’un ahını almaya çalışmaktadır. Uzungöl’ü Uzungöl yapacak beyinlere destek olmalıdır. Şimdi ilçe olarak yeni belediye başkanları, kaymakamlar mı harcanacak?
Yerinden yöneten ve imar konusunda herkese kolaylık sağlayan eski bir belediye başkanının yaptıkları iyilik mi oldu Uzungöl’e? Uzungöl onun yanında mıdır şimdi?
Ne olacak ilçe olunca?
Bırakın bu sevdayı dostlar. Uzungöl kısa vadeli hesapları bırakmalı turizmin uzun vadede devamını sağlayacak tedbirleri bir an önce uygulamaya koymanın samimi gayretini vermelidir.
Uzungöl’ün sorunları sadece Uzungöl içinde, kısır bir çerçevede tartışılarak çözülecek kadar küçük değildir. Uzungöl artık emperyal bir turizm merkezi haline gelmiştir. Sorunlarını çözmek için daha geniş bir bakış açısına ve daha profesyonel yaklaşımlara ve en önemlisi ortak bir akla ihtiyacı vardır.
Uzungöl sınırları içerisinde bulunmasına rağmen Çaykara’nın ortak aklını ve gücünü de kullanmalıdır.
Uzungöl Çaykara’ya yeniden ve daha güçlü bir şekilde bağlanmalı, Çaykara ile bütünleşmeli, Çaykara’nın enerjisinden, gücünden ve potansiyelinden daha fazla yararlanmalıdır.
Uzungöl’ün sorunu ilçe olmak değildir…
Not: İlçe olmak konusu 5442 Sayılı İller İdaresi Kanunu’nun 2. Maddesi’nin A fıkrasında tanımlanmıştır. Buna göre ilçe olmak kanun çıkmasını gerektirir.
Madde 2 – İl, ilçe ve bucak kurulması, kaldırılması, adlarının, bağlılıklarının, merkez ve sınırlarının belirtilmesi ve değiştirilmesi aşağıda gösterilen şekilde yapılır:
A) İl ve ilçe kurulması, kaldırılması, merkezlerinin belirtilmesi, adlarının değiştirilmesi, bir ilçenin başka bir il’e bağlanması kanun ile yapılır.
Ortak akıldan bahsettiniz ; ancak ortak akılla yinetilmedigini anladık.ve israrla ilce olmayı hakedoyoruz.Hasan Düzgün abimiz gereken cevabi sizlere vermiştir. Selamlar….
Nereye baglidir
nereye bağlıdur