Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2012-2013 akademik yılı açılış dersinde, hazırlık aşamasınd
a bulunan yeni anayasa konuşuldu.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karamustafa’nın açılış konuşmasını yaptığı programın konuğu KTÜ Rektör yardımcısı, İİBF Dekanı ve TBMM Yeni Anayasa Yazım Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez 2010 Referandumunun Vesayetçi yapıya darbe vurduğunu söyledi.
“Türkiye’de Anayasa Sorunu ve Yeni Anayasa Konusunda Gelişmeler” başlıklı bir konuşma yapan Hakyemez, ihmal edilmesi nedeniyle Türkiye’de geçmişten bu yana anayasayla ilgili sıkıntılar yaşandığını belirtti ve bunun ülkenin en önemli sorunlarından birisi olduğunu söyledi. Sorunlu anayasanın, sistemi de olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Anayasa kavramının tanımını yaparak Avrupa ve Osmanlı İmparatorluğu ile Cumhuriyet dönemlerinden örnekler veren Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, anayasal devletin mutlak devlet otoritesini kabul etmeyeceğini ifade etti. Hakyemez, anayasada devleti formüle ederken, devlet organları olan yasama-yürütme ve yargının kuvvetler ayrılığı esasına göre, insan haklarının ise ideal ölçüde düzenlenmesi gerektiğine işaret etti. 1924, 1961, 1982 anayasalarının özellikleri hakkında bilgiler veren Hakyemez ayrıca, Türkiye’de bugüne kadar 26 tane partinin kapatıldığını, bu olumsuz tablonun kaynağında tek tip düşünce oluşturulmak isteğinin yattığını söyledi
Türkiye’de ilk kez halkın oylarıyla göreve gelen temsilcilerin yer aldığı parlamento girişimiyle, yeni bir anayasa sürecinin başladığını kaydeden Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, gelinen aşamanın memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Sistemin değişmesini istemeyen elitlerin hükümranlığı altındaki Anayasa Mahkemesinin, 1961 anayasasıyla sadece yüzeysel olarak değişikliğe uğratıldığını, özünde vesayeti koruduğunu ifade eden Hakyemez, Anayasa Mahkemesinin zaman zaman hukukun dışına çıkan kararlar vererek Türkiye’nin milyarlarca dolar kaybetmesine yol açtığını belirtti. Konuşmasında, Anayasa Mahkemesinin özgürlüklerin güvencesi olmadığının da altını çizdi.
2010 yılında gerçekleştirilen referandumun sembolik açıdan çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez; “ 2010 referandumu, 1960 yılında oluşturulan vesayetçi yapıya en ciddi darbeyi vuran adımdır.”dedi.
Konuşmasının son bölümünde ise kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Hakyemez, 1982 anayasasının başlangıç bölümünün ideolojik bir metin olduğunu, ‘İlk üç madde değiştirilemez’ hükmünde de vesayet aktörlerinin kendisini gösterdiğini kaydetti.
Program sonrasında RTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz tarafından Hakyemez’e plaket verildi.
Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez Kimdir?
Çaykara’nın Soğanlı Köyünde doğdu. Çaykara İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimini bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalında yüksek lisansını yaptı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalında doktorasını yaptı. KTÜ Rektör Yardımcısı, İİBF Dekanı, TBMM Yeni Anayasa Yazım Komisyonu Üyesidir.
Haber: www.caykaragazetesi.com
İçerik: RTÜ Basın Enformasyon