ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
35,4653
EURO
36,7081
ALTIN
3.066,64
BIST
9.687,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Kavlatan’daki çığ felaketinde hapis istemi

Kavlatan’daki çığ felaketinde hapis istemi
02.02.2016 07:12
A+
A-

Çaykara Köknar Mahallesi ve Aydıntepe Kavlatan köyü sınırları arasındaki HES şantiyesinde geçen yıl meydana gelen çığ olayında, 5 kişinin ölmesinde sorumluluğu oldukları öne sürülen firma yetkilileri ve iş güvenliği uzmanından oluşan 5 kişi hakkında 4,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Trabzon Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, 10 Ocak 2015 tarihinde Çaykara ilçesi Kavlatan mevkiinde faaliyet gösteren Balkodu 2 Hidroelektrik Santral (HES) şantiyesinde gerçekleşen çığda, taşeron Özgür Özyürek’in yanı sıra işçiler Nusret Er, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Aslan’ın hayatını kaybettiği, Cenk Tutay, İdris Kurucu ve Bülent Yılmaz’ın ise sağ olarak kurtarıldığı hatırlatıldı. Ölenlerin cesetlerinin 3 günlük bir arama kurtarma çalışması sonucu bulunduğu hatırlatılan iddianamede, otopsi sonucu bu kişilerin “göğüs ve karın basısına bağlı mekanik aspiksi” sonucu hayatını kaybettiğinin belirlendiği kaydedildi. İddianamede, söz konusu işin HES inşaatının asıl işvereninin BTA AŞ şirketi olduğu, bu şirketin inşaatın yapım işini TULPAR AŞ’ye teslim ettiği, bu şirketin de ÖZ SEDA firmasına devrettiği anlatılarak, ÖZ SEDA firmasının da işi olayda ölen taşeron Özgür Özyürek’e devrettiği kaydedildi. Bu nedenle olaydan BTA AŞ Genel Şantiye Şefi ve HES İnşaat İşyeri Genel Sorumlusu Hasan Koç, ÖZ SEDA şirketinin ortağı ve sorumlusu Kamil Hilmi Güzel, aynı şirketin şantiye şefi gibi çalışan makine sorumlusu Abdülhamit Akgül, TULPAR şirketi sorumlusu Burak Güney ile iş güvenliği uzmanı Noman Hisoğlu’nun sorumlu olduğu ifade edilen iddianamede, olay günü, ölen 5 kişi ile mağdurlar Tutay, Kurucu ve Yılmaz’ın şantiye şefi gibi çalışan Akgül’e kötü hava koşullarından dolayı “Bu şartlarda çalışamayacaklarını” söylemelerine rağmen “sorumluluğu üzerine aldığını” söyleyen Akgül tarafından jeneratör tamiri ve bakımı yapmak için çığ olayının yaşandığı bölgeye gönderildiği anlatıldı. Ölen Özyürek, Er, Işıklı, Çelik ve Aslan’ın olay yerine giderken çığ altında kaldığı, Tutay, Kurucu ve Yılmaz’ın ise bir iş makinelerinde olmaları sebebiyle kurtulduğu anlatılan iddianamede, eğimli, yamaç bir alanda olan bölgenin seyrek orman bitki örtüsü ve rüzgar yüzünden riskli olduğu ve Trabzon Valiliği ile Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğünce olay öncesi çığ konusunda uyarılarda bulunulduğu bildirildi. İddianamede, olayda gerekli iş güvenliğini sağlamayan Koç, Güzel, Akgül’ün “asli kusurlu”, Güney ve Hisoğlu’nun ise “tali kusurlu” olduğuna işaret edilerek, bu kişilerin “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 4,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi istendi. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Önceki yıl Kavlatan’da yaşanan çığ felaketiyle ilgili haberlerimiz için TIKLAYINIZ

Kaynak:61saat.com

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.