Karadeniz müziğinin tanınmış sanatçılarından Kerim Aydım Gazetemizi ziyaret etti. Ziyaret esnasında Çaykara folkloru hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kerim Aydın 1965 yılında kaval çalmaya başladığını ifade ederek asıl mesleğinin ise teknisyenlik olduğunu, Profesyonel anlamda 1985 yılında çalışmaya başladığını, çeşitli kuruluşlarda teknisyen olarak çalıştığını ve idari yönetici olarak emekli olduğunu söyledi.
Geleneklerimiz Kalmadı
Son yıllarda baskın kültürün etkisiyle ilçemize has, atalarımızdan gelen gelenekleri kaybettiğimizi söyleyen Kerim Aydın; “imece yok, horon yok, atışma yok, barakat yok, ocakbaşı sohbetleri yok, bunun gibi pek çok değerimiz artık kalmadı” dedi.
Şenliklerde Horondan Eser Yok
“İlçemizde yapılan şenliklere de değinen Kerim Aydın yöremizin insanı için memleket ve yayla çok önemlidir, bir sevdadır. Bu sevda dışarıda olan insanlar için memleket özlemine dönüşüyor. Bu özlem ilçemizde yapılan Sultanmurat, Kurtdağı, Kuşmer ve Durnalı yayla şenliklerinde giderilmeye çalışılıyor. Yılda bir kez bir araya gelen ilçemiz dışındaki insanlar ile ilçemizde yaşayanlar az da olsa özlem gideriyorlar. Horon oynamayı unutan bir toplum olduk. Atlamadan başka oyun oynanmıyor. Bu oyunu da hakkıyla oynadığımız söylenemez. İlçemize has kız horonu, Çaykara Sallaması, Sıksaray, Candemirağa gibi oyunları oynayabilen insanlar çok az sayıdadır böyle giderse bu oyunlar da unutulacak.”
Folklorumuza Sahip Çıkmalıyız
“Çaykaramızın folklorik yapısı geniştir. Bunlar Horonlar, halk hikayeleri, efsaneler, kıyafetler, inançlar, halk hekimliği, atma türküler (atışma), takma türküler, uzun türküler destanlar, yöremize has deyimler, yöresel çalgılarımız, eski takvim, evlenme gibi önemli kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Kaç kişi eski takvimi bilir veya kaç kişi Çambaşı köyü üstündeki beddualı meşe efsanesi bilir, kaç kişi karagonculo efsanesini bilir. Kaç kişi atışma veya seyir yapabilir. Kaç kişi kaval çalabilir” dedi.
Kaval Çalma ve Horon Kursları Açılmalıdır
“Yöremizde çalınan enstrümanlar sırasıyla kemençe, kaval ve sazdır. Bunların unutulmaması lazım. Bunların içinde yeni nesil kemençe çalmaya hevesli ve çalanlar da mevcuttur ama yetersizdir. Saz kurslarının ilçemizde açıldığını biliyoruz. Ancak kaval çalma kursu maalesef açılmıyor. Eski yıllarda hemen hemen her evde en az bir kişi kaval çalarken maalesef günümüzde bitme noktasına gelmiştir. Sizlerin aracılığı ile yetkililere sesleniyorum; Bu konuda ellerinde yetki var. Belediye Başkanlarına sesleniyorum, Halk Eğitimi ile ilgili kurumumuza sesleniyorum; Unutulmaya yüz tutmuş bu enstrümanımız evlerimizde iş yerlerimizde asılı olarak tarihten gelen bir nostalji olarak kalmasına müsaade etmeyin. Kurslar açın ben Kerim Aydın olarak verilecek göreve hazırım. Benim bir beklentim yoktur. Amacım bu güzel kaval kültürümüzün devam etmesini ,gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.” dedi.
Konuşmasının sonunca Çaykara Gazetesi için de küçük bir yorum yapan Kerim Aydın uzun yıllardan beri bölgemizden, ilçemizden haber yapan, olup bitenleri ziyaretçileri ile paylaşan Çaykara Gazetesine ve çalışanlarına teşekkür ederek başarılar diledi.