Çaykara’nın yetiştirdiği tüm Karadeniz’e mal olmuş değerli sanatçımız Onay Şahin “Onayli Kaydeler-3” adını verdiği üçüncü albümünü çok yakında piyasaya sürüyor. Stüdyo çalışmaları büyük oranda tamamlanan albüm 20 gün içerisinde dinleyicisiyle buluşacak. 13 parçanın yer aldığı üçüncü albümü hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Onay Şahin “Ben Çaykaralıyım. Bu güne kadar da bununla hep gurur duydum. Yaptığım çalışmalarda hep Çaykaralı olduğuma vurgu yaparak buradan Karadeniz’e hatta Türkiye’ye seslenmeye gayret ettim. Ben şuna inanıyorum. Bir insanın başarılı olması için önce kendisini sonra kendi yöresini iyi tanıması lazım. Bu albümümde de bu duygudan hareketle çalıştım. Yaptığım bir eser önce benim insanımın hoşuna gitmeli. Buna da dikkat etmeye çalıştım. Albümde farklı denemelerimiz de oldu. Ama ilk iki albümdeki çizgimizden sapma olmadı. Titiz ve uzun bir çalışma gerçekleştirdik. Sonuçta 13 parçalık bir albümü meydana getirdik. Biz içimize sinmeyen bir parçayı söylemedik. Takdir dinleyicimizindir.” Dedi.
Albümde yer alacak çalışmalardan bazılarının isimleri: Ayrıldım Çaykara’dan, Düştüm Hastahaneye, Nuska yaptılar bana, Ayrılıklar, Araladım perdeyi, Sen bekar ben da bekar, Tulum-potbori-horon ve sürpriz parçalar..
Bir kız var nişan eden
Beni perişen eden
O kizun sebebine
Geçmem Gümüşhane’den
Oy derede baluklar
Ettuğum sevdaluklar
Ne boyle sevdaluk var
Ne boyle ayrilukler….
Onay Şahin Kimdir?
1981 yılında Çaykara’nın Şahinkaya köyünde doğdu. İlk ve orta öğretimini Trabzon ve Gümüşhane’de tamamladı. 2003 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Askerlik görevinden sonra Yine Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünü kazandı ve 2009 yılında buradan da mezun oldu. Kemençe ile tanışması 1993 yılında babası tarafından kendisine hediye edilen bir kemençe sayesinde olmuştur. İlk zamanlar kendi çabaları ile kemençe çalmaya başlamış ve zamanla karşılaştığı usta kemençe sanatçılarından yardım alarak kemençeyi ilerletmiştir. Kemençe çaldığı ilk 10 yılda ağırlıklı olarak büyük usta Bahattin Çamurali tarzı ile ilgilenmiştir. Orijinal ve otantik çalma tekniğinin yanı sıra şu an popüler olan Karadeniz ezgilerini de hem bireysel olarak hem de orkestra ile birlikte icra etmektedir. Bir dönem yaz sezonlarında Uzungöl’de yerli ve yabancı birçok turiste kemençesi ve sesi ile dinletiler sunmuştur. Bunun yanı sıra halk oyunları ekiplerine, Karadenizli ses sanatçılarına kemençesi ile eşlik etmiştir. Her yörenin kayde ve türkülerini icra edebilmesinden olayı tüm Karadeniz yöre toplantılarının ve düğünlerinin aranan kemençe sanatçılarındandır.
Son yıllarda kemençesinden daha çok solist yönü de öne çıkmıştır. Uzun bir çalışmanın ürünü olan ilk albümü ‘Onaylı Kaydeler’ albümünü Haziran 2008’de piyasaya süren Onay Şahin bu albümüyle müzikseverlerin gönüllerinde taht kurdu. Özellikle bu albümün çıkış parçası olan “Dertleri Derelere” türküsü şimdiden Karadeniz’in klasikleri arasında yerini aldı. Albüm resmi satış rakamları 30.000’leri buldu. 2010 yılında çıkardığı “Onayli Kaydeler-2” adlı albümüyle aynı çizgide yoluna devam etti ve müzik dünyasındaki yerini perçinledi. Onay Şahin çalışmalarında dinleyicilerine kendi sözleri ve derlemeleri ile sesleniyor. 2012 yılı Şubat ayında üçüncü albümü “Onayli Kaydeler-3”ü müzikseverlerin beğenisine sunacak olan sanatçı yurt içi ve yurt dışında birçok müzik organizasyonunda, kurumsal firmaların özel gecelerinde, dernek gecelerinde ve şenlik organizasyonlarında sahne almayı ve müzik derleme çalışmalarını sürdürmektedir.