ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8761
EURO
36,6612
ALTIN
3.037,54
BIST
10.120,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Onun Uzungöl Vizyonu Anlaşılamadı…

Onun Uzungöl Vizyonu Anlaşılamadı…
10.06.2014 12:54
A+
A-

W2vDMm

İlçemizin ve ülkemizin turizm cenneti Uzungöl son günlerde çarpık yapılaşmanın getirdiği sorunlarla boğuşuyor. 2005-2009 yılları arasında Uzungöl Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Nuri Alibeyoğlu ile 2005 yılında Çaykara Gazetesi olarak gerçekleştirdiğimiz röportajda Alibeyoğlu Uzungöl’ün doğal yapısını koruyarak ama turizm altyapısını güçlendirerek gelişmesinden bahsediyordu. Uzungöl’ün çok önemli altyapı sorunlarını büyük ölçüde çözen Alibeyoğlu gelişigüzel yapılanmaya izin vermediği için 2009 yılındaki seçimi kaybediyordu. İşte 2005 yılında kendisi ile yapılan ve Uzungöl’deki bu günkü durumun nedenlerine ışık tutan röportajın tamamını Çaykara Gazetesi arşivinden sunuyoruz….

——————————————–

Tarih 2005, Kaynak Çaykara Gazetesi

M. Nuri ALİBEYOĞLU:

“ÇAĞDAŞ UZUNGÖL 2007’NİN AĞUSTOS’UNDA ŞEKİLLENECEK”

İlçemize Bağlı belediye başkanlarıyla gerçekleştirdiğimiz röportaj dizimizde bu ay Türkiye’nin turizm incisi Uzungöl’ün Belediye Başkanı Mehmet Nuri Alibeyoğlu ile birlikteydik. Yoğun programı arasında bize ayırdığı iki saatte yönetim felsefesinden hayalindeki Uzungöl’e kadar birçok şeyi konuştuk. Yönetim konusunda geniş bir tecrübeye sahip olan Alibeyoğlu yönetim felsefesini şöyle özetliyor; Adalet, samimiyet, insanlar için güzel şeyler düşünmek ve sabır. Kuran’daki “Asr Suresi’nin yönetimin temel felsefesini özetlediğini düşünüyor. Alibeyoğlu Uzungöl ile ilgili olarak da “elimizde Uzungöl ile ilgili kullanabileceğimiz üç şey var: Yolu, köprüsü, gölü. Uzungöl’de değişim şart diyor”. İşte Alibeyoğlu ile gerçekleştirdiğimiz sohbetin ayrıntıları:

ÇAYKARA GAZETESİ: Sayın başkan kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

M. Nuri ALİBEYOĞLU:1951 yılında Uzungöl’de doğdum. İlkokulu Uzungöl’de, ortaokul ve liseyi  Bayburt’ta, yüksek tahsilimi ise Ankara’da yaptım. 1975 yılında ADMMA’den Kimya mühendisi unvanıyla mezun oldum. 1976-1983 yıllarında o zamanki adıyla Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü bünyesinde ihracat, ithalat ve teşvikli yatırımlarla yerli imal durum belgesi veren sanayi mamulleri dairesinde tekstil, plastik ve demir çelik sektörlerinde sektör uzmanlığı yaptım. 1978 yılında başlayan 18 aylık askerlik görevimi yedek subay olarak ifa ettikten sonra aynı kurum bünyesindeki görevime devam ettim. 1983 yılında ekonomi bürokrasisindeki “tek çatı” hareketi, bürokrasi anlayışıma ters düştüğü için çok sevdiğim bürokratlık işimden ayrılarak, Kasım 1983’te özel sektöre geçtim. 1983-1985 tarihleri arasında Çopuroğlu plastikte genel koordinatörlük, 1986-2002 yıllarında İstanbul çorap San. AŞ. gurubunda dış satın alma haricinde, devletle ilişkiler, planlama, yatırım, eğitim ve istihsal konuları dahil olmak üzere gurubun her türlü sorumluluğunu taşıyarak personel yöneticiliği yaptım. Eş zamanlı olarak Çerkezköy Org. San. Bölgesi Müteşebbis Teşekkül heyeti üyeliği ve aynı zamanda aynı bölge yönetiminde özel sektör gurubu yönetim kurulu başkanlığı yaptım. 2002 yılında emekli oldum. Emekliliğim sebebiyle Uzungöl’e daha fazla zaman ayırarak 2003 yılında Uzungöl Şehit Mehmet Aygün ilköğretim okulunu, çevre düzeni dahil komple yenileme ve modernize etme şansına sahip oldum. Bu dönem içerisinde saygı duyduğum büyüklerim ve Uzungöllü hemşerilerimin teşvik ve istekleriyle Belediye Başkan adayı oldum. 28 Mart 2004’ten bu yana da bu görevimi sürdürmekteyim. Evli ve bir çocuk babasıyım.

ÇAYKARA: Uzungöl Belediyesini kısaca tanıyabilir miyiz?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Uzungöl 1962’de belediye oldu. Ben Uzungöl’ün 8. belediye başkanıyım. Belediyemizde beş memur ve sekiz de geçici işçi statüsünde personelimiz bulunmaktadır. Kısaca bunları söyleyebilirim.

ÇAYKARA GAZETESİ: Siz önemli başarıları yakalamış bir işadamıydınız. Sizi Uzungöl Belediye başkanlığına taşıyan ne oldu? Başkanlığa soyunmanızda neler etkili oldu, anlatır mısınız?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Birincisi yürüttüğüm işte gençlerin önünü açma isteğim. Ayrıca hayatımın bundan sonraki bölümünü gezmek ve seyahat etmekle yeni bilgiler edinmeye ayırmıştım. Bu karar döneminde memleketim Uzungöl’e de gelip gidiyordum. Çocukluğumda taş taşıdığım, okuduğum, 1968-69 yıllarında vekil öğretmenlik yaptığım Çamlık ilkokulunu gördüm. Okulun durumu içler acısıydı. Buna ziyadesiyle üzüldüm. Bu gezimi takip eden sene okulun tadilatı için yine Uzungöl’de bulundum. Bu süre içerisinde insanımızla yıllar sonra daha sık ve uzun süre bir arada bulundum. Birbirimizi daha yakından tanıma şansımız oldu. Uzungöl’ün sıkıntılarını çözmek için uygun zaman, birikim ve ekonomik koşullara sahip olduğumu gördüler ve belediye başkanı olmam konusunda teşvik hatta baskılara maruz kaldım. Hem doğduğum yer olması hem de sevdiğim ve kıramayacağım insanların telkinleri aday olma konusunda görev almamı gerektirdi. Bir hizmet talebi vardı ve bunu geri çeviremedim. Sorumluluktan kaçamadım. Özellikle saygı duyduğum ve rehber kabul ettiğim büyüğüm Hacı Şakir Kadıoğlu, ayrıca eski bakanımız sayın Ali Rıza Uzuner ve ilkokul öğretmenim Tayyar Özen bu işe girmemde etkili oldular. Tayyar öğretmenim beni yönetim konusunda ilk yetiştiren insandır. Okulun bazı işlerini sevk ve idare etme görevlerini bana verirdi. Şimdi düşünüyorum da ilk yönetim deneyimlerimi bana Tayyar öğretmen yaşatmış. Başkanlık girişimim böyle oldu.

ÇAYKARA GAZETESİ: Uzun yıllar süren bir özel sektör deneyiminiz var. Bu bağlamda hem özel sektör devlet sektörü farkından, hem yönetim felsefenizden bahseder misiniz?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Bir süre bürokraside çalıştım. Özel şirketlerde teknokrat düzeyinde idarecilik ve birden çok şirkette yöneticilik yaptım. Temelde bireysel yönetim prensiplerimi uygularım. Ama bilimsel yönetim prensiplerini de rehber edinirim. İş hayatımda başarıyı yakalamış olan Nejat Eczacıbaşı, Rahmi Koç ve Özdedir Sabancı’nın konferanslarını takip eder, yöntemlerini öğrenmeye çalışırdım. Bunlar gibi yoksullukla mücadele ettikten sonra başarıyı yakalayan yüze yakın insan var. Bunların çoğu ilkokul mezunudur. Çocukları Avrupa’nın en iyi okullarında okumuştur. Onlardan daha başarılı olmaları beklenirken birçoğunun çocuklarında bu başarıyı göremezsiniz. Yeni nesil yaşamayı biliyor, yapmayı değil. Yönetimde temel felsefem samimiyettir. Samimiyetin olmadığı yerde insana hizmetten söz edilemez. Sonra adalet, insanlar için güzel şeyler düşünmek ve bu ikisi için çaba sarf etmek. Bir de sabırlı olmak tabi. Bu anlamda Kuran’daki “Asr Suresi” benim rehberimdir. Bence bu surenin ayetleri yönetimin temel felsefesini ortaya koyar. Ayrıca ne iş olursa olsun işi kabullenmek. Yapacağımız işlerde yık yap anlayışını terk etmek. Mesela, biz belediyeyi teslim aldık. Burada bir hizmet yürüyor. Öncelikle bu kesintiye uğramayacak. Bu kötüdür yık yeniden yap anlayışı yanlıştır. Bir yandan hizmet devam ederken gerekli eksiklikler giderilip donanım sağlanmalıdır. Hizmetleri geliştirip modernize etmek için düşünce üretmek, düşündüklerini gerçekleştirmek, bunu insanların mutluluğu için yapmak lazımdır.

Özel sektör devlet sektörü farkına gelince; Özel sektörde istediğiniz profesyonel ekibi oluşturur işinizi yaparsınız. Ama burada mevcut ekiple çalışmak durumundasınız. Ben belediyeye istediğim gibi bir teknik eleman alacak olsam bütçemin % 30’unu ona ayırmam gerekir. Hâlbuki benim personele ayıracağım pay bütçemin % 30’unu geçemez. Burada bizim yaptığımız belediyede bir teknik kadro olmadığı için devletin ilgili kurumlarını organize edip hizmeti Uzungöl’e getirmek oluyor. Ancak bir şansımız var ki, o da Uzungöl’ün belediye başkanı olmak. Çünkü Uzungöl bir marka. Gittiğimiz yerlerde Uzungöl’ü anlatmaya ihtiyacımız olmuyor. Özellikle başbakanımızın Uzungöl’e özel ilgisi var. Bizi ihtiyacımız olan noktalarda ilgili kurumlara yönlendiriyor. Yine bulunduğumuz ortamlarda Uzungöl ile ilgili destekle karşılaşıyoruz.  Şu var ki Trabzonlu bürokrat ve devlet adamlarından daha çok Trabzon dışı bürokratlarından destek görüyoruz. Ama genel olarak Uzungöl’e olan ilgiden memnunum. Yine Orman Bakanımız Sayın Osman Pepe’nin de Uzungöl’e özel bir ilgisi söz konusu. Bize her türlü desteği sağlıyor. Hükümetin Uzungöl üzerinde hızlı icraat isteği ile bizim profesyonel tecrübemiz birleşince Uzungöl’deki hızlı değişimi herkes görecek.

ÇAYKARA GAZETESİ: Sayın başkan sizce Uzungöl’ün öncelikli problemleri nelerdir?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Uzungöl’ün birinci problemi eğitimdir. Yapılacak olan hizmetler ileriyi görerek tasarlanmalıdır. Uzungöl’ün belediye olduğu 60’lı yıllardan bu güne belediye ve müteşebbis yönüyle ve sınırlı kaynaklarla belli şeyler yapılmış. İmkânlarla ihtiyaçlar iyi yönetilmezse sonuçta yetersiz kalır ve zamanın ihtiyaçlarına cevap veremezsiniz. Uzungöl’de sekiz sınıflı ve sekiz odalı bir okulumuz var. Okulun her türlü donanımı var ama donanımı kullanabilmek için bir sınıfı tatil etmek lazım. Okulda görev yapacak eğitim kadrosuna rahat ikamet edecekleri bina ve çevreyi oluşturamamışız. Turizm bu yönde devlet memurlarımızı zor durumda bıraktı. İnsanlar evlerini pansiyona çevirdi. Kiraya vermiyor. Kiradan yılda alacağını pansiyondan bir ayda kazanıyor. Mesela bir sağlık ocağı yapılmış. Yapıldığı dönemde çok üst düzeyde bir sağlık ocağıydı. Ama bu güne cevap veremiyor. Ben başkan olarak 50 yıllık perspektif, 10 yıllık hedef ve beş yıllık planlar yapıyorum. Bunları da yaptığım bir temrin planı çerçevesinde uyguluyorum. Geçmişte Uzungöl’ün ihtiyaçları vardı. Ama bunları hissedecek ve çözecek yönetimi oluşturamadı.

ÇAYKARA GAZETESİ: Sayın Başkan sizin hayalinizdeki Uzungöl’ü birkaç cümleyle özetler misiniz?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Tarihsel, ekonomik, politik, kültürel, sosyolojik ve psikolojik koşullar çerçevesinde Uzungöllüleri 21. yüzyılda güçlü ve mutlu kılacak; eğitim seviyesi yüksek, doğaya ve çevreye duyarlı, altyapısını tamamlamış, gelenek ve görenekleri ile kucaklaşan, demokratik kurallara saygılı, dini vecibelerine bağlı, gelişmeye açık, her türlü politik çekişmelerden uzak, Türkiye’de ve turizm sektöründe kendini kanıtlamış, tüm sorunlarından arınmış ve önündeki yüz yılın alt yapısını oluşturmuş, özlenen, modern bir yaşam kenti ortaya çıkarmak benim göreve gelirken hedeflediğim ve hayalini kurduğum Uzungöl’dü. Bu hayalim gerçeğe dönüşme yolunda devam ediyor. Bu hayallerimizi 75 maddelik bir temrin planını önümüze koyarak ve aşama aşama gerçekleştirerek vücuda getirme yolunda çalışıyoruz. Bu çağdaş Uzungöl hayalimiz büyük ölçüde 2007’nin Ağustos ayında ortaya çıkacak. İşler yolunda giderse böyle bir kentin bir de kendine yakışır festivali olacaktır.

ÇAYKARA GAZETESİ: Burada günlük hayatını yaşayan, tarlasını kazan, hayvanını besleyen, doğal köy yaşantısını yaşayan Uzungöllüler var. Bir de dışarıdan buraya, bir turizm merkezine dinlenme amaçlı gelen insanlar var. Bu iki unsuru bir noktada buluşturmak ne kadar mümkün? Ya da bu konuda farklı bir çözüm arayışı var mı? Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Uzungöl’de turizm anlamında iki seçenek var. Ya buraya disko, bar gibi eğlence yerleri açtırmak ve böyle bir turizm profili çizmek ya da doğal yaşamı ve doğal ortamı destekleyerek bu yönde bir turizmi geliştirmek. Bir turizm çeşitlemesi tercihi yapmak lazım. Şu var ki burada uygulanacak proje ne kadar teknik olursa olsun; Bir, doğaya uygun olmalı. İki, insanların doğasına uygun olmalıdır. Dolayısıyla bizim tercih edeceğimiz ikinci şık yani doğal yaşama yönelik turizmi geliştirmek olacaktır. Çok karşılaştığım sorulardan birisi burada yaşayan insanların kışın ne yaptığıdır. Burada günlük hayat aynen devam edecek. Gelen seyyahların görmek istediği buradaki doğal yaşam olacaktır. Buraya araştırma yapacak, gelip burada kalacak turistler lazım. Asıl pahalı turistte bunlardır. Ben insanlara diyorum ki çamaşırınızı dışarı asın, odunlarınızı nasıl diziyordunuzsa öylece dizin. Doğal yaşamınızı değiştirmeyin. Böyle olunca bu bahsettiğiniz durum dezavantaj değil avantaj halini alır. Herkes doğal yaşantısına devam edecek.

ÇAYKARA GAZETESİ: İlk bir yılınızı değerlendirir misiniz? Neler yaptınız bundan sonra Uzungöl’ü neler bekliyor?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: İsterseniz ne yaptığımızdan ziyade yapılan ve yapılmakta olanlarda da bahsedelim. İletişim sistemimizi oturtuyoruz. ADSL, Radyo ve televizyon yayınlarını sağladık. Girişimlerimizi yaptık telefon ve elektrik hatlarını yer altına indiriyoruz. Su ve yangın sistemlerimizi yeniledik. Su bitmek üzere, yangın sistemleri takip edecek. Yenimahalle(Filak, İnceli, Merkez, Büyükköy, Gölbaşı) için kanalizasyon çalışması başladı Ağustos’ta bitiyor. Proje İller Bankası’nca ihale edilip Çevre Fonlarından karşılanıyor. Bunlar tamamen devlet tarafından karşılanıyor ve belediyemizden para çıkmıyor. Harita ve kadastro çalışmasını başlattık, Mayıs’ta bitiyor. Biyolojik arıtma için proje aşamasındayız. Kamulaştırma tamam. Meryemli mevkiinde yapılacak. DSİ tarafından yürütülen göl temizleme çalışmaları Mayıs ayı içerisinde tamamlanacak. Buradan tüm DSİ Genel Müdürlüğüne ve Bölge Müdürlüğüne, ayrıca araç operatörlerine özellikle teşekkür ediyorum. Onların mesai saati gözetmeden yaptıkları çalışma olmasa gölün temizlenmesi böyle kısa bir sürede gerçekleşemezdi. Yine DSİ bir gölet daha ve Gölbaşı mahallesinin yer altı su seviyesinin stabil hale getirilmesi için ark çalışması yapılacak. Ayrıca mini bent düzenlemeleri ve derelerin ıslahı projeleri hayata geçiyor. Bu ay ihaleleri yapılacak. Kanalizasyon, su ve yangın sistemleri ve mahalle yollarının iyileştirilmesi için finansör Özel Çevre Koruma Kurumu ÖÇK’dır. Boru bedellerini ÖÇK karşılıyor.

Bu yatırımlara ilave olarak programlanan ve yenilerini devreye sokana kadar devam eden çalışmalarımız şunlar: Mevcut eğitim binalarının fiziki yapılarının iyileştirilmesi için MEB’in talimatı var ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Yeni ilköğretim okulu projemiz var. Yine Uzungöl için 12 yıllık eğitim sistemine uygun bir okul projesi beğendik. Uzungöl için en önemli eğitim projesi Uygulamalı Turizm Meslek Lisesi projesidir. Yer sorunumuz var. Yer sorununu çözersek Orman Bakanlığının arazisine bu okulu yapmayı düşünüyoruz.  Sağlıkla ilgili mevcut durumu iyileştirmenin yanında imar planında göstereceğimiz yerde günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde birden çok poliklinik ihtiva eden bir sağlık merkezi inşa edilecek. Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili talimatı var ve İl Sağlık Müdürlüğü’nce takip ediliyor. Katı atık projemiz var. Bu ÖÇK bölgelerinde uygulanan çöp depolama sistemidir. Bu sistemle çöpler 12 saatte organik gübreye dönüştürülüyor. Sistem kanalizasyon arıtma sistemiyle birlikte devreye sokulacak. Erozyon ve çığ patikalarının çözümüyle ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen projelerimiz var. Yöremizin çığ haritaları çıkartıldı. Gerekli yerlere çığ önleyici tel örgüler çekilecek. Alternatif tarımla ilgili olarak ise imar planımızın şekillenmesini bekliyoruz. Cami ve Din Kültürü Eğitim Merkezi projemiz var. Konuyla ilgili olarak Diyanet Vakfı’yla anlaştık. Kuran Kursunun cami bitişiğindeki arazisini Diyanet Vakfı’na devredip Kültür Bakanlığı, ÖÇK, Sit Kurulu ve Tabiat Parkı ve tabii ki Diyanet Vakfı’nın muvafakatıyla merkez camiine entegre bir tesis projemiz var. Bunun içinde 1500 kişilik bir konferans salonu da olacak. Bina maksimum 100 kişiye çağdaş din eğitimi verebilecek şartlara haiz olacak ve üst katı 10 kişilik bir şefkat evi olarak hizmet verecek. Bu merkezin kullanımı Kuran Kursu yönetimine verilecek ve arsa amacı dışında kullanılmama şartıyla devredilecek. Bu şart tapuya böylece konulacak. Cami ile merkez arasında bir yer altı çarşısı da olacak. Şu anda ilk aşamada başladığımız ve devam eden projelerimiz bunlar. Ama dediğimiz gibi 75 maddelik plan önümüzde. Burada hangi işin hangi tarihte yapılacağı ayrıntısıyla var ve biz buna sadığız.

ÇAYKARA GAZETESİ: Uzungöllülerin ÖÇK, Sit ve Tabiat Parkı gibi kurumlar konusunda tereddütleri var. Bu konuda neler söylersiniz?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Uzungöl’le ilgili uygun olmayan taleplerle bu kurumlar ilgileniyor. Halkımızın bu kurumlarla ilgili tereddüt ve sıkıntıları bu kurumlar hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamalarından kaynaklanıyor. Bu kurumların bizden daha güzel bir Uzungöl hayal ettiğinden kimsenin kuşkusu olmasın.

ÇAYKARA GAZETESİ: Peki sayın başkan gazetemizle ilgili görüşleriniz nelerdir?

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Gazeteniz bizim de gazetemizdir. Çaykara’nın ortak değeridir. Herkes gibi ben de bir gazete hazırlayarak çok önemli bir görev ifa ettiğinizi düşünüyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.

ÇAYKARA GAZETESİ: Teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyoruz sayın başkan.

M. Nuri ALİBEYOĞLU: Ben de buraya kadar geldiğiniz için size teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

Uzungöl 2014

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.