ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
36,0191
EURO
37,3557
ALTIN
3.344,45
BIST
9.882,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı

Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı
25.06.2011 15:08
A+
A-

Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 1
Suultanmurat Yaylasında inşa edilecek olan camii ve külliyenin temeli yapılan sade bir törenle atıldı.

Geçtiğimiz yıl merhum emekli müftüler Şükrü Sula ve Ali Kemal Saran hocalar Sultanmurat Yaylası Camii ve Külliye inşaatı ile ilgili İstanbul’da çalışma yaparken Aksaray’da 9-10 Aralık 2011 tarihinde vefat etmişlerdi. Merhum emekli müftüler Ali Kemal Saran ve Şükrü Sula Hoca Efendilerin kaldırdıkları bayrak yere düşmedi.

Bu iki değerli din alimlerinin kurmaya çalıştıkları Çaykara Sultanmurat Yayla Camii ve Külliyesini Yaptırma ve Yaşatma Derneği 18 Ocak 2011 tarihinde kurularak faaliyete geçmişti. Derneğin Merkezi ise Trabzon olarak belirlenmiş yapılan ilk kongrede başkanlığına Medine İslam Üniversitesi mezunu Din Görevlileri Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muhittin Yıldırım getirilmişti. Derneğin yaptığı çalışmalar sonucu temel atma töreni 23 Haziran 1916 tarihinde Rus işgal kuvvetleri ile girdikleri savaşta şehit olan 70 Mehmetçiğin anılması gününe denk getirildi. Hem şehitlerin anılması hem de yapılacak olan cami ve külliyenin inşaatına başlama tarihi olarak 23 Haziran’ın belirlenmesi olaya manevi bir anlam kattı. Saat 13.00 da başlayan temel atma töreni Çaykara Merkez Camii İmam-Hatibi Mehmet Bayır’ın Kur’anı Kerim okumasıyla başladı.

Törende açılış konuşması yapan Çaykara İlçe Müftüsü Ali Fuat Baycan “Sultanmurat Yaylası her ne kadar Çaykara İlçesi hudutları içerisinde yer alsa da Çaykara, Dernekpazarı, Sürmene ve kısmen de olsa Araklı ilçesi yaylalarının merkezi durumundadır. Bununla birlikte bağrında şehitlerimizi barındırması itibariyle de çok daha fazla önem arz etmektedir. Çok amaçlı olarak inşa edilecek olan cami ve külliye bölgemize ve yöremize en güzel ve kaliteli hizmeti sunacaktır. Eski caminin abdest alma yerleri ve tuvaletleri ile suyu ile bu gün ihtiyaca cevap veremez durumdadır. Dolayısıyla bu çalışma çok çok önemlidir. Hep birlikte bu güzel eseri ortaya çıkaracağız. İnşa edilecek olan cami ve külliyenin yöremize, bölgemize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.”dedi.

Daha sonra söz alan Sultanmurat Camii ve Külliyesi Yaptırma Derneği Başkanı Muhittin Yıldırım caminin yapılması fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatarak rahmetli olan Ali Kemal Saran ve Şükrü Sula hocaları minnet ve şükranla andı.Dernek başkanı Muhittin Yıldırım camii ve külliye hakkında teknik bilgiler de verdi. Toplam inşaat alanı 1900 metrekare olacak olan camimin alt ibadet kısmı 680 kişi, mahfil ise 255 kişi almaktadır. Külliye kısmı ise 1134 metrekaredir. Tuvalet ve abdesthaneler 232 metrekare olacak. Ayrıca 4 adet dershane (236), revir ve çocuk bakım odası (24 metrekare), dernek odası (40 metrekare), imam evi ve misafirhane (100 metrekare), konferans salonu (680 metrekare, 374 kişi), su deposu, tek şerefeli iki adet minare, minare boyu (40 metre) olacaktır.

Törende ayrıca Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz ile İl Müftülük Vaizi Mehmet Ali Topal da kısa birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından Of Müftüsü Mehmet Genç dua yaptı. Duanın ardından hep birlikte inşaat alanına gidilerek tekbirlerle camii ve külliyenin temeli atıldı.
Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 2
Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 3
Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 4
Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 5
Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 6
Sultanmurat Camii ve Küliyesinin Temeli Atıldı 7

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.