Çaykaralı gazeteci Orhan Tekeoğlu’nun hazırladığı İfakat Belgeselinin galası İstanbul’da yapıldı.
Salon Doldu Taştı
Uzun yıllar çeşitli basın kuruluşlarında gazetecilik eden ve aslen de Çaykara Taşören köyünden olan Orhan Tekeoğlu, Karadeniz kadınının çetin doğa koşullarındaki zorlu yaşamının belgeselini yaptı. Öykünün yaşandığı köydeki kadınların rol aldığı belgeselin çekimleri 2009 0cak ayında başladı ve 1 yılda tamamlandı.
Belgeselin Gala gösterimi İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yapıldı.860 kişilik salon tamamen dolarken salon dışında da uzun kuyruklar oluştu. Galaya Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, Karadeniz kökenli iş adamları, iş, sanat, siyaset ve medya dünyasının tanıdık simaları katıldı. Gala önceside davetlilere kokteyl verildi.
Özak: Çok Önemli Bir Proje
Kokteyl sonrası ise konuşmalara geçildi. Gecenin sunumunu Yaprak Dökümü adlı dizide Fikret rolü ile dikkat çelen Bennu Yıldırımlar yaptı. İlk sözü alanlardan olan Trabzonlu işadamı Ali Ağaoğlu genç yaşta Of ilçesinde yaşadığı bir olayı anlattı ve Karadeniz kadının yaşamış olduğu zorlukları dile getirdi.
Devlet bakanı Faruk Özak ise belgeselin çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi niteliği taşıdığını söyledi. Belgeselin asil Karadeniz kadının yaşamış olduğu çileleri anlattığını da vurgulayan Bakan Özak cennet vatanda adeta cehennem hayatı yaşayan Karadeniz kadınının sorunlarının bitmesi temennisinde de bulundu.
Son konuşmayı ise belgeselin yapımcısı ve yönetmeni Orhan Tekeoğlu yaptı. Önce Nazım Hikmetin “Kadın” adlı şiirini okuyan sonrada belgesin yapılış hikâyesini aktaran Tekeoğlu yaşamış oldukları onca sıkıntıya rağmen asil duruşlarını asla kaybetmeyen Karadeniz kadınlarından özür diliyorum dedi.
Gala sonrası belgesel büyük bir beğeni topladı ve dakikalarca alkışlandı. Davetlilere son olarak da Karadeniz mutfağından seçme ikramlar yapıldı.
İfakat Belgeselinin Konusu
Belgesel, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Taşören köyünde yaşamış ve ölümü sırlara karışan bir Karadeniz kadını olan İfakat’ın yaşamından yola çıkarak talihsiz Karadeniz kadınlarının doğumdan ölüme kadar uzan sancılı yaşamını dile getiriyor. Belgeselde köyde yaşayan kadınlar rol aldı. Belgeseli usta sanatçı Cüneyt türel seslendirdi. Müziğini ise Ayşenur Kolivar yaptı.