ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
17°C
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C
reklam

Trabzon İmparatorluklar Şehri Değildir

Trabzon İmparatorluklar Şehri Değildir
07.03.2008 18:02
A+
A-

Trabzon İmparatorluklar Şehri Değildir 1

Trabzon İmparator şehri değil
06 Mart 2008 / 16:18
Meclis,Trabzon’un M.Ö sonra ve Osmanlı ile Cumhuriyet dönemindeki tarihi gelişimini KTÜ”lü üç bilim adamından dinledi.

Trabzon İmparatorluklar
Şehri değildir..

Tek Hükümdarlık Osmanlıydı.

Trabzon İl Genel Meclisi’nin dünkü toplantısında Trabzon tarihi gündemi oluşturdu. KTÜ’si Fen Edebiyat Fakültesinden üç bilim adamı Prof. Dr Kenan İnan, Doç. Dr İbrahim Tellioğlu, Doç. Dr Hikmet Öksüz Trabzon’un tanıtımı ile ilgili her bir kurumun hazırladığı kitap,broşür ve benzeri dokümanlarda “İmparatorluklar şehri” diye çoğulcu bir ifade kullanılmasının Pontus iddialarına temel oluşturduğunu belirttiler..

Meclisde
Tarih dersi..

Trabzon İl Genel Meclisi en uzun toplantılarından birini daha gerçekleştirdi. KTÜ Fen Edebiyat fakültesinden üç bilim adamı Prof. Dr. Kenan inan, Doç.Dr. İbrahim Telli ve Hikmet Öksüzoğlu sırası ile Trabzon’un milattan önceki sonrası, Osmanlı ve cumhuriyet dönemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundular. Trabzon’un milattan önceki konusunu anlatan Doç.Dr. İbrahim Tellioğlu, ne milattan önce ne milattan sonra Pontus’a temel oluşturacak bir kanıt Trabzon’da yoktur dedi. Tellioğlu, dönemin kültüründe her kilisenin bir krallık niteliğinde olduğunu belirterek bunun Yunanlıların iddia ettikleri gibi bir İmparatorluk olarak adlandırılmayacağını dil ve din ile milli bir ordularında bu krallıklarda bulunmadığını söyledi.

Osmanlı dönemini anlatan Prof.Dr. Kenan İnan ise, bu dönemde hiç kimseye asimile yapılmadığını bunu kanıtlayacak bir bulguya da rastlanmadığını aksine Osmanlı arşivlerinde Trabzon ve yöresi ile ilgili envanterlerin ciddi şekilde tutulduğunu ve bu envanterlerde de her türden dine mensup kişilerin kayda geçirildiğini belitti.

Doç. Dr. Hikmet Öksüz ise, Cumhuriyet dönemi ile birlikte Trabzon üzerine oyunlar oynandığını bugünkü olaylarında bu oyunların bir parçası olduğunu belirterek “Trabzon’un Cumhuriyet döneminden sonraki en önemli özelliği ise şehirde yaşayanların başka ülkelere ve şehirlere gönderilerek oralarda yerleştirilmesidir bu Cumhuriyet rejminin Trabzonlulara olan güveninin bir eseridir. Bu nedenle Trabzonlu devletine ve milletine bağlıdır..

Üç Bilim insanından
çağrı

Trabzon’un ,4,5 asır düşmanla karşılaştığını belirten üç bilim adamının en ilginç çağrısı ise şöyle oldu..”Şimdi birçok insan yetkili konumdakiler bilerek yada bilmeyerek Trabzon ile ilgili söze başlarken imparatorluklar şehri diyor. Bu “lar” çoğul ekini kullanmamak gerek. Trabzon imparatorluklar şehri olmamıştır. İmparatorluk şehri olmuştur.

Atık Trabzon’u tanıtan her türlü kitap,bröşür ve diğer benzeri şeylerden bu ifadeyi çıkarmak gerek, konuşurken de konuşmamak gerek çünkü imparatorluklar şehri dediğinizde, o zaman Yunan Pontus iddiaları daha bir temel bulmaya çalışıyor. Trabzon’un milattan önce ve sonra ev sahipliği yaptığı tek İmparatorluk Osmanlıdır. Sonrasi da cumhuriyet, diğerleri Beylik düzeyinde. Kendi halinde bir krallıktır, İmparatorluk değil buna çok iyi dikkat etmeliyiz”

Kaynak: HABER61

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.