Çaykara Esnaf Odası öncülüğünde hazırlanan Ekolojik Tarım Turizmi Proje Ekibi çalışmalarına başladı.
Proje Koordinatörü Murat Akyüz’den alınan bilgiye göre; Proje ekibince eğitime alınacak çiftçilerin belirlenmesi çalışması yapıldı. Ekolojik tarım turizmi uzmanı Hilal Caber’in katılımıyla projenin uygulanacağı mahalleler tek tek gezildi. Bu kapsamda Gölbaşı, Büyük köy, Filak ve Çamlık mahalle sakinleriyle görüşüldü. Buralarda konu ile ilgili anket çalışmaları yapıldı. Çiftçilerin projeyi ilgi ve heyecanla karşıladıkları görüldü. Ekolojik Tarım Uzmanı Hilal Ceber; Uzungöl’de yapılan tarımın organik tarıma oldukça yakın olduğunu ifade ederek eğitim süreciyle ürünlerin tamamen ekolojik hale geleceğini ve yetişecek ürünlerin sertifikalanacağını, bu sayede de halkın yeni bir turizm çeşidiyle tanışacağını ifade etti. Proje için mahallelerden kursiyerler tespit edildi. Ekolojik Tarım Turizm projesinin yöreye getirisi turizmle ilgilenen tesis sahipleriyle de tartışıldı. Proje yürütme ekibi düzenlenen seminer programıyla PUB. Elemanı Nazan Araz ve AB uzmanı İrem Öztürk tarafından üç gün süreyle bilgilendirildi. Kursiyerlere Proje ile ilgili eğitim 4-9 Nisan tarihleri arasına verilecek. 40 kursiyerin katılacağı eğitim programı çerçevesinde Ege ve Akdeniz Bölgelerine yapılacak gezi ile buralardaki Ekolojik tarım alanları da ziyaret edilecek.
Ayrıca proje Uzungöl Belediye Başkanı M. Nuri Alibeyoğlu ve Çaykara Kaymakamı Önder Cosğun’a da tanıtıldı.
ESNAF ODASININ AB PROJESİ KABUL EDİLDİ
Çaykara Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından Avrupa Birliğine sunulan toplam 45.000 Euro tutarındaki ‘Ekolojik Tarım Turizmi’ adlı hibe projesi kabul edildi.
45000 Euro’luk projenin 40.000 Euro’su AB hibesi olarak, 5.000 Euro’su Esnaf Odası tarafından karşılanıyor. Proje Çaykara’dan sunulan projeler içerisinde tek kabul gören proje olma özelliği de taşıyor. Uygulama alanı Uzungöl olan Ekolojik Tarım Projesi sayesinde sekiz aylık bir eğitimle yöre halkına ekolojik tarım turizmi eğitimi verilecek.
Esnaf Odası Başkanı İrfanAyalProje Uzungöl’ün dört mahallesinde uygulanacak. Proje sonunda amacın pahalı ve geçerli bir turizm çeşitlemesi olan Ekolojik Tarım Turizmi açısından Çaykara ve Uzungöl’ü markalaştırmak olduğu ifade edildi.
Teknik Koordinatörlüğünü On Dokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan’ın yürüttüğü projenin genel ve özel amacını Ayan: “Projenin Genel Amacı: Trabzon İli, Çaykara İlçesi sınırları içerisinde yer alan Uzungöl turistik beldesinde hali hazırda var olan doğal tarım ve turistik
potansiyeli ile hizmet imkan ve potansiyelini artırmak suretiyle belde, il ve ülke ekolojik tarım ve turizminin gelişmesini, bu sayede ekonomik gelişme ile birlikte yöre ve ülke insanının refah seviyesini yükseltmek, Pojenin özel amaçlarını ise:
Doç. Dr. Ali Kemal AyanMevcut tarım ve turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, bu kapsamda ekolojik tarım ve turizm konusunda eğitim yapılarak uygulamanın geliştirilmesi, bu sayede bölgenin imajının geliştirilmesi, turistlerin memnun edilmesi ve dolayısıyla gelen turist sayısının ve turizm gelirinin artmasına katkıda bulunmak ve bu sayede yöre ve ülke insanının refah seviyesinin artmasına katkıda bulunmaktır.” Şeklinde açıkladı.
Çaykara Esnaf ve Sanatkarlar Odası adına sunulan ve kabul edilen proje ile ilgili oda başkanı İrfan Ayal da: Projenin fiilen başladığını ve sekiz ay süreceğini, 40000 Euro’luk kısmının AB den 5000 Esnaf odasından karşılanmak üzere toplam maliyetinin 45.000 Euro olduğunu söyledi. Projenin Uzungöl’de dört mahallede uygulanacağını vurgulayan Ayal; proje sayesinde kursiyerlerle birlikte kısa vadede yaklaşık 40 kişiye sekiz ay süreyle istihdam sağlanacağını, ama asıl amacın buradan alınacak eğitimle Uzungöl’ü ekolojik tarıma açmak ve bu alanda sürekli istihdam oluşturmak olduğunu ifade etti. Çaykara için böyle bir projeye öncülük etmekten mutlu olduklarını ifade eden Ayal projenin Çaykara’ya hayırlısı olmasını dilediklerini sözlerine ekledi.
Haber: Çaykara Gazetesi