ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5680
EURO
34,7221
ALTIN
2.492,34
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
19°C
reklam

Yamaca kurulmuş şehirler

Yamaca kurulmuş şehirler
16.04.2015 10:53
A+
A-

Son yıllarda genel olarak bölgemizde ve ilçemizde hızla artan betonarme yapılaşmalar adeta köylerimizi şehir haline getirdi. Her biri mahalleye dönüşen köylerde büyükşehir kanunu dolayısıyla ortaya çıkacak ruhsat vb harçlardan kurtulmak isteyen vatandaşlar son iki yıldır adeta inşaat seferberliğine başladı. Özellikle gurbetteki Çaykaralılar oğluna, torununa dahil olmak üzere köylerindeki arazilerine kat kat apartmanlar diktiler.

Son yıllarda meydana gelen aşırı ve plansız yapılaşma sonucu köylerimizde hakim olan ahşap ve taş duvar ağırlıklı orijinal Çaykara evi mimarisi kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Mahalleye dönüşen köylerimizde ahşap ev sayıları bir elin parmaklarıyla sayılacak hale geldi. Vadiler adeta şehirlere dönüştü. Bu konuda toplumsal bir duyarlılığa ihtiyaç olduğu yönünde ortak bir kanaat var. Bu konudaki görüşler klasik köy evi mimarimiz tamamen ortadan kaybolmadan önlem almak gerektiği konusunda birleşiyor.

şehirleşen köyler

Yapılan çok katlı betonarme binalarla yamaçta bir şehri andıran Eğridere mahallesi

eski mahalle

Ataköy mahallesinde klasik köy evlerinden oluşan artık kullanılmayan Ambedro mevkii

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.