ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,9444
EURO
36,5959
ALTIN
3.019,05
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Yeşil yol Çaykara’da nerelerden geçiyor?

Yeşil yol Çaykara’da nerelerden geçiyor?
15.07.2015 06:54
A+
A-

Son günlerde Rize’de yaşanan tartışmalarla gündeme gelen “YEŞİL YOL” Çaykara yaylalarından da geçiyor. Çaykara yaylalarına Araklı sınırından geçiş yapan yol, Kemer Dağı-Limonsuyu-Sultanmurat-Görnek Yaylası-Çaykara-Uzungöl istikametinden geçerek Rize İkizdere Yaylalarına, Uzungöl’den ayrıca Şekersu Yaylasına, oradan da Bayburt Aydıntepe ilçesine geçiyor. Ayrıca Kemer Dağından Kuşmer Yaylası geçilerek Soğanlı Dağı üzerinde ikinci bir birleşme yaşanıyor.

yeşil yol-sultanmurat

YEŞİL YOL NEDİR?

Türkiye günlerdir Doğu Karadeniz’i kapsayacak olan Yeşil Yol Projesi’ne bilinçli saldırı gerçekleştiren kesimin tartışmalarını konuşuyor. Karşı çıkan kesim ise zaten çarpık ve plansız yapılaşmayı görmezden gelerek yaylarının tahrip edileceğini ve ranta açılacağını savunuyor.

Peki nedir bu “Yeşil Yol Projesi” ve Türkiye ile bölgeye ne kazandıracak? Öncelikle projenin amacı; Turizm alanlarını birbirine bağlayarak bölgenin turizm potansiyelini artırmak. Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin olmak üzere 8 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin belirlenen güzergâh boyunca güvenli konforlu bir şekilde seyahat etmesine imkân sağlayan bir turizm projesi olan Yeşil Yol Projesi, Doğu Karadeniz’e yeni canlılık ve şekil kazandıracak.

Ayrıca Doğu Karadeniz Turizm Master Planı, ilk ayağı Yeşil Yol Projesi olan dev bir program. Yeşil Yol olarak tanımlanan 2600 kilometrelik yolun tamamlanmasının ardından sıra 38 ayrı yerde turizm merkezlerinin yapılmasına gelecek. 38 ayrı turizm merkezi için şu anda planlama çalışmaları devam ediyor. Planların onaylanmasının ardından bu bölgeler turizm alanı ilân edilecek.

İşte o harita; (Kaynak: Al Jazeera)

Üzerine tıklayarak haritayı büyütebilirsiniz.

yesilyolprojesi

Doğu Karadeniz yaylalarını birleştiren 2600 km uzunluğundaki Yeşil Yol haritası

YEŞİL YOL; BİR YOLCULUK AKSI

DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) projeyi bir yolculuk aksı olarak tanımlıyor. Yani yeşil yol hedefe varma adına hızlı ulaşım sağlayacak bir yol değil aksine yavaş ilerlenen ve çevrenin daha çok algılanmasına imkân veren bir yolculuk aksı. Bu proje kesinlikle Karadeniz sahil yoluna alternatif değil ve yaylalar arasındaki ulaşımı sahil yolundan bağımsız olacak şekilde sağlamaya yönelik.

YEŞİL YOL, PLANSIZLIĞI ORTADAN KALDIRACAK

Doğu Karadeniz’de özellikle plansız yerleşme bölgeyi tehdit ediyor. Özellikle de Yeşil Yol güzergahı bölgeye yakışmayan yapılaşmalarla dolu. Bir çok sorun var. Yaylalarda mülkiyet sorunu var, çirkin yapılaşma var, kaçak yapılaşma var, yöresel mimarinin olmadığı bir yapılaşma var, plansız, programsız ve düzensiz bir yerleşim var. Yeşile Yolculuk projesi yeni bir yol olmadığının da altı çiziliyor. Eski yolun yani var olan yolun ıslah etmek, iyileştirmek, işaretlemek ve güvenli bir yol oluşturmak olduğu açıklanıyor. Turizmin en önemli parçası olan Yeşile Yolculuk, Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu eşsiz güzelliklere değer katacak bir proje olarak tarihteki yerini alıyor.

BİN 100 KM’LİK İYİLEŞTİRİLECEK YOL KALDI

İyileştirilmesi planlanan güzergâh yaklaşık 2 bin 600 km uzunlukta. Ancak bu güzergâhın yaklaşık bin km’lik kısmı hâlihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alan yollardan oluşuyor. Geriye kalan Bin 600 km güzergâhın yaklaşık 500 km’lik kısmında yol iyileştirme işlemleri tamamlanmış olup, bundan sonra kalan Bin 100 km’lik kısımda iyileştirme çalışmalarının yapılması planlanıyor.

ULAŞIM YETERSİZLİĞİ BÖLGE TURİZMİNİ BALTALIYOR

Ulaşım yetersizliği mevsim kısalığı ve gezme görmeye dayalı tek tür turizm bölgede turizm sektörünün temel sorunları içinde. Ulaşım yetersizliği özellikle dağlarda pek çok kaynağın atıl olarak kalmasına neden oluyor. Çözüm ise bir yandan turist eğilimlerini, diğer yandan değerlendirilebilir kaynakları devreye sokan yeni bir ulaşım planlamasıyla birlikte Yeşil Yol Projesi…

PROJE NASIL HAZIRLANIYOR, NE ŞARTLAR ARANIYOR?

Yeşil Yol Projesi de dahil bu tip hassas projelerde ince elenip sık dokunuyor ve yıllar süren çalışmalar yapılıyor. Yeşil Yol’da da, doğal ve tarihi değerlerin korunması, Yerel mimariye ve malzemelere uyumun sağlanması, Koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi, Sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi hususları arandı.

İŞTE YEŞİL YOL İLLERİ VE YAYLALARI;

Artvin: Kaçkar Turizm Merkezi ve Kafkasör Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgeleri

Bayburt: Kop Dağı Turizm Merkezi

Giresun: Aksu TM, Bulancak Bektaş Yaylası TM, Kümbet Yaylası TM, Yavuzkemal Yaylası TM.

Gümüşhane: Çakırgöl Kış Sporları TM, Süleymaniye Kış Sporları TM, Zigana TM

Ordu: Akkuş Argın Yaylası TM, Aybastı Perşembe Yaylası TM, Aybastı Toygar Kabaktepe TM, Bolaman KTKGB, Çambaşı Yaylası TM, Mesudiye Keyfalan Yaylası TM, Mesudiye Yeşilce-Topçam Yaylaları TM, Fatsa-Çerkezler TM

Rize: Anzer KTKGB, Anzer TM, Çamlıhemşin Ayder Kaplıcası TM, Çamlıhemşin Ayder KTKGB, Çayeli TM (Kuspa), İkizdere Ovit Dağı Kış TM

Samsun: 19 Mayıs TM, Ayvacık KTKGB, Bafra Kolay TM, Havza 25 Mayıs Termal TM, Havza Mevcut Kaplıca Termal TM, Ladik Akdağ Kış Sporları TM, Vezirköprü TM

Trabzon: Akçaabat Karadağ TM, Araklı Pazarcık Yaylası TM, Araklı TM, Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası TM, Sis Dağı TM, Maçka Şolma TM, Tonya Armutlu Gümüşhane Kürtün Erikbeli TM.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. caykarali dedi ki:

    inşallah yapilamaz,halk bu ise karsi cikar,3 esnaf para kazanacak diye biz yaylalarimizdan olacagiz,bu proje olursa o yaylalar artik internetten,TV eden izleriz bizi oraya sokmazlar oralarda parsel parsel satarlar.bizi yaylamizda ,dagbasinda rahat bir akin bari yeter artik.

  2. Fatih dedi ki:

    Bir iki esnaf üç kuruş daha fazla kazanacak, elin adamı yıllardır bu bölgenin cefasını çeken köylülerin süremediği sefayı sürecek… Biz…? biz de o dağlarda daha çok pet şişe, daha çok çocuk bezi göreceğiz…

  3. Çevreci dedi ki:

    Özellikle Eyüp Isildak a teşekkür ediyorum,yorumumda SOLAKLI soldaki olarak yansımış Özür dilerim

  4. Çevreci dedi ki:

    Haberi okuyunca yeşil yol a karşı olmak sanki vatan hainligi gibi birsey evet soldaki üzerindeki HES lere öncesinde karşı olanlarda suçlanıyor du bugün dere kaldı mı yakında Çaykara da kalmaz Ögenelinin az bir yüreği olsaydı o bölgede hiç kimse yanlış yapamazdi yorumlar çok güzel durumu anlatıyor PARA HERŞEY DEĞİLDİR BİR GÜN ANLASILACAK TA…

  5. SONAY SEKER dedi ki:

    Yeşil yol projesi doğu karadeniz i yok etme bitirme projesidir daha önce hes lerle şimdide yeşil biz hala rusların yaptığı yollari kullanıyoruz bu hizmet sever kişiler köknar koyu yolunu bitirdiler önce 19 yılda 13 km yol yapamayan bir devletten ne beklenir ancak talan ve sadece talan

  6. EYÜP IŞILDAK dedi ki:

    Bir kaç sözümde Çaykara ve Dernekpazarı MÜFTÜLERİNE olacaktır. Eskilerimiz NEREYE TUTTUYSAN ELİNLE ONU SÜRERSİN YÜZÜNE derler. Yıllardır ellerimizle ne tuttuyak şu an aynaya baktığımızda yüzümüzde gördüğümüzde bu Yakın geçmişimizde HES lere en duyarlı tepkiyi OGENELİLER vermişti. Ne var ki Onların yanında SOLAKLI VADİSİNE mensup kaç tane başka köylülerinde gelerek yağmanın önüne geçecek bu haklı tepkiye destek verdi.. Vermedikleri gibi bilakis MEŞRU tepkilerini itibarsızlaştırmak için ellerinden gelenleri de yaptılar. Ne yazık ki HESLERİN verdiği tahribatı gördüğümüzde OGENELİLER haklı çıktı. RAMAZAN boyunca ve yazın her hafta bir izin İZİN DUASI olur. Ve hep ALLAHA kul olmaktan ve ALLAH korkusundan söz edilir. Hiç bu kulluğun içinde ÇEVREYE DOĞAYA ve DOĞADAKİ CANLILARA merhamet edin buda ALLAHIN emridir ve TAKVA dandır diyenini ve kendini ön saflara atarak RİSK alanınızı ne gördük nede duyduk. Diyeceğim şudur ki ya ALLAHA onun tabiatını koruyarak kulluk edeceksiniz yada ÇEVREYE ve DOĞAYA her türlü zararı verip PARA kazanmak için paraya kulluk edeceksiniz.. Zira iki EFENDİYE birden kulluk olmaz. Çünkü ALLAHA kulluk rende gibi fedakarlık, paraya kulluk ise keser gibi bencilliktir. . MÜFTÜ HAZRETLERİ sizler milletimizin sözüne itibar ettiği makamlarda oturan insanlarsınız. O nedenle HER çıktığınız CAMİ kürsüsünde vede idari olarak kendinize bağlı CAMİ imamlarına bu eskiden HES şimdide YEŞİL YOL katliamını anlatın ve anlattırın. yoksa bu DERELER kuruduğunda ve yeşillikler kaybolduğunda görevinizi yapmadığınız için BÜYÜK MAHKEMEDE yakanıza hem ALLAHIN Doğa ile ile ilgili AYETLERİNİN üstünü örttüğünüz ve DOĞAYA sahip çıkılmasına mani olduğunuz için yakalarınıza yapışacağım. Şimdiden ALLAH yardımcınız olsun

  7. Mehmet Karal dedi ki:

    Yukarıda bir yerde “kaynak: al Jazira” yazıyor.Bu projeler nerede Yapılıyor belli. Geldi bir pis Hırsız al gel gelmez bırak gitsin gitmez. Allah’ım görüyorsun sana havale ediyorum. Ulan para kazanmak için araplara toprak satacağına

    1. EYÜP IŞILDAK dedi ki:

      CİNAYETLERDEDE öyledir seri katil suç mahaline bir imza bırakır.

  8. EYÜP IŞILDAK dedi ki:

    27.06.2014 tarihinde TRABZON Belediye Başkanımızın YAYLALARA Tapu vermeyeceğiz halen kullananlara kiraya vereceğiz Ve o günlerde çıkan TELEFERİK projesi ile ilgili yazmıştım. İşni gerçeği yavaş yavaş Meydana yukardaki haberler çıkmaya başladı……………………………………………………………………………………………….Projeye başlamadan önce tüm ÇAYKARA ve DERNEKPAZARI köylerinin muhtarları ve din adamları bir araya gelerek yöre halkını bu toprakların öncelikle kendilerine ait olduklarını ve kendilerine sorulmadan hiç bir şeyin yapılamayacağı hususunu AHALİYE bilgilendirmelidirler. MADDE. 1……Öncelikle Hak sahibi köylerin hayvanları için ayrılan meraların, köylerin mülkiyetine tabulandırılmaları yapılmalıdır. MADDE..2…Önceden hak sahibi olan, yani yayla ve kom sahiplerinin TAPULARI ivedilikle verilmelidir. MADDE..3.Yapılacak yatırımlarda köylerin TÜZEL KİŞİLKLER olarak ortaklıkları sağlanmalı elde edilecek kardan direk köylere geri dönüşüm sağlanmalıdır…Siz sermaye koymadınız ne ortaklığı falan diye konuşmasınlar, bu topraklar kimin kat karşılı müteahhit toprak sahibine daire vermiyormu…….MADDE 4… Yapılacak yatırımlardaki OLUŞUM KONSORSİYUMLARINDA Köylerin muhtarları MECBUR olmazsa olmaz bir şekilde ALTIN HİSSE değerinde OY verme haklarının kendilerine verilmeleri sağlanmalıdır. Çünkü işler kötü gitde en fazla yatırmcının 177 milyon parası belki heba olacaktır. Ama bizim ise tüm geleceğimiz heba olacaktır. onlar paralarını sigorta şirketlerinden tanzim edebilirler biz ise ortada kalırız. UZUNGÖL katliamında görüldüğü gibi. Tüm bu güvenceler alınmadığında HES lerle tam işgal edemedikleri topraklarımızı TELEFERİKLE ele geçireceklerini unutmayalım. Örnk HİCAZ DEMİRYOLU demir yolunun geçtiği güzergahın İNGİLİZ toprağı sayıldığını bilenler bilir. SON SÖZ…Eğer gerekli tedbirler alınmazssa şu an UZUNGÖL ne kadar UZUNGÖLLÜLERİN ise ve ne kadar DOĞAL kalmışssa YEŞİL YOL ve TELEFERİKTEN sonrada bu yerlerde yaşayanlara o kalacaktır.

  9. Uğur YILDIZ dedi ki:

    Yol bitsin.. yaylalarda hırsızlıklarla uğraş dur.