ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8498
EURO
36,6968
ALTIN
3.016,22
BIST
10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Yöremizde hangi meslek bitme aşamasında?

Yöremizde hangi meslek bitme aşamasında?
14.03.2016 15:56
A+
A-

Yöremizde bitmeye yüz tutmuş mesleklerden biri olan taş ustalığı da son demlerini yaşıyor.
Özellikle cami, okul, değirmen, ev vb. bina yapımında temelin vazgeçilmezi olan taş duvarları ile değirmen taşlarının seçiminden tutun da, bakımı ile bilenmesine kadar, demir ve çimentonun yerine tercih edilen sanatsal duvarları nakış nakış işleyen ustalar bir bir mazideki yerini alıyor.

İşte bu ustalardan biri de Çaykara-Taşkıran mahallesinden olan ve ilerleyen yaşına rağmen hâlâ bu mesleği ayakta tutmaya çalışan, aynı zamanda dede mesleği olan taş ustalığının son halkası olan Ahmet Çelebi. Bir çok iş kazası geçirmesi onu bu meslekten vazgeçiremedi. İyileşir iyileşmez eline aldığı aletler çekiç ve murçu (keski) oldu.
Solaklı Vadisinde bir çok yapının temelinden, bacalarının (şömine) yapımına, tarımın yoğun olduğu zamanlarda her mahallede fabrika gibi çalışan değirmen taşlarında, eğimli olan arazilerin toprak kaybını önlemek için yapılan tarla duvarı, yol duvarı vb. bir çok yerde, Ahmet Çelebi’nin imzası var. Çelebi; her şeye rağmen sanatının kendisi ile biteceğini bile bile halktan gelen istekleri geri çevirmeyerek ömrünü kimsenin biçemeyeceği taşları şekillendirerek, zamanın ve mekanın hizmetine sunmaya devam ediyor.

İmzası olduğu yüzlerce eserlerden biri de Taşkıran Merkez Camii önünde sergilenmekte ve hizmet vermektedir. Taşkıran Belediyesi kapanıp büyükşehir belediyesine bağlanmadan önce Ahmet Çelebi’ye yaptırdığı yaklaşık 2 metrekarelik masa. Çevresinde 20 kişinin oturabildiği bu taş masa bölgeye gelen turistlerin ilgisini çektiği gibi Taşkıran ahalisinin de sohbet için vazgeçemediği bir sanatsal yapıt oldu.

Ahmet Usta son olarak üzerinde çalıştığı eseri de; yine Taşkıran Mahallesi sakinlerinden Mevlüt Şahin yeni yaptığı evinde, eski usul kesme-kilit taş sistemi diye ifade edilen yöntemle bir şömine oldu.

Çaykara Gazetesi olarak bölgemizde kültürümüze ait ne varsa sizlerle paylaşmayı, unutulmaya yüz tutmuş değerleri hatırlamayı görev bilmekte ve bu çizgide yayın yapmaktadır. Bu vesile ile; Başta belgesel yapımcılarına, yerel kanallar olmak üzere ulusal kanallara, yerel kültür elçilerine bir çağrımız var. Solaklı vadisi, özellikle Çaykara Boğazında sadece taş ve taş eserlerini konu edecekleri-ele alabilecekleri muhteşem bir birikim var. Bizden söylemesi…

Ahmet Çelebi Çalışırken Çekilmiş Video Görüntüleri

Fotoğraflar: Ali Rıza Altınsoy/Ekrem Çelebi
Haber/Fahrettin Kurşun

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. S.sırrı dedi ki:

    Selam ve sevgiler