ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,6904
EURO
36,7503
ALTIN
2.961,86
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Cumhuriyet’le yaşıt Ahmet Gürsoy ile tarihi röportaj

Cumhuriyet’le yaşıt Ahmet Gürsoy ile tarihi röportaj
31.10.2016 00:53
A+
A-

93 yaşındaki Çaykaralı emekli eğitimci Ahmet Gürsoy ile Cumhuriyet’in 93. yılında bir Pazar sohbeti gerçekleştirdik. Merhum müfettiş İbrahim İbrahimağaoğlu’nun vasiyeti üzerine oğlu Köksal İbrahimağaoğlu’nun evinde gerçekleştirdiğimiz sohbette Canlı tanık Ahmet Gürsoy ile Çaykara’nın eğitimden sosyal hayata Cumhuriyetin ilk yıllarının Çaykara’sını konuştuk.

1923 doğumlu olan Ahmet Gürsoy Çaykara’nın Maraşlı köyünde doğdu. İlkokulu Çaykara’da okuduktan sonra Beşikdüzü Köy Enstitüsünü kazandı. Öğretmenlik, öğretme okulu öğretmenliği, müfettişlik görevlerinden sonra 36 yıl önce 1980 yılında emekli oldu. Şu anda Trabzon’da kızı ile yaşıyor. Bir gününü şöyle özetliyor: “Televizyonla aram yoktur. Sadece haberlere biraz bakarım. Akşam 9:00’da yatarım. Ama sabah namazında kalkarım ve bir daha yatmam. Takip ettiğim kitaplarım var onlardan okurum. Her sabah namazı sonrası bir cüz de okurum. Mealini de karşılaştırmalı olarak okurum. Sadece Cuma günleri dışarı çıkarım. Sala okununcaya kadar bir süre Necdet’in(Durgun) Eczanesinde otururum. Cuma’dan sonra eve dönerim. Hayatım böyle sürüyor.”dedi.

93 yaşına rağmen gündemi tüm sıcaklığı ile takip eden Ahmet Gürsoy Hoca sürekli okuyarak kendini yenilemeye devam ediyor. Yaz aylarında iki ay kadar Maraşlı’ya(Paçan) taşınıyor. Hayatının geri kalan zamanını Trabzon’da sürdürüyor.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Çaykara’da sosyal hayat nasıldı, eğitim durumu neydi, halkın geçimi ve kültürü nasıldı, Çaykara’nın ilçe olması nasıl karşılanmıştı, Cumhuriyet’in 10. yılı kutlamaları Çaykara’da nasıl oldu, Hadi Pazarı nasıl bir yerdi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Çaykara’da Rum var mıydı? vb sorulara cevap bulabileceğiniz yaklaşık 30 dakikalık tarihe not düşen belgesel bir sohbet gerçekleştirdik.

(Videoyu yüksek kalitede izlemek için sağ alt kısımdaki ayarlar butonunu tıklayıp kaliteyi 1080 olarak seçebilirsiniz.)

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Hayrettin UZUN dedi ki:

    Çok değerli öğretmenimiz benim Fatih Eğt.Enstitüsünden 1971-1974 arası öğretmenim idi.Sağ ve sağlıklı olduğunu duyunca çok sevindim.Allah sağlıklı uzun ömür versin.Bana telefonunu yazarsanız sevinirim. Hayrettin UZUN Em.Uzm.Mat.Öğrt.

  2. Osman Çebi dedi ki:

    Babamın yakın arkadaşı, dostu meslekyaşı Ahmet amcam,ın bildiklerinin hepsini olmazsa bile yetişebildiklerinizi söyleşi yapmanız dileğimle. Ahmet amcana saygı ve hürmet. bu söyleşide emeği geçen herkese teşekkür ederim

  3. Mehmet Karal dedi ki:

    Değerli hocama sağlıklı günlerde daha nice nice yıllar diliyorum. Ona çok şey borçluyuz.Ellerinden öpüyorum.DALYA.

  4. ABDURRAHMAN ÖZTÜRK YAYLA BALPAZARI dedi ki:

    GÜZEL İNSAN AHMET AMCAMA RABBİM SAĞLIKLI UZUN ÖMÜR VERSİN ELLERİNDEN ÖPERİM.