KTÜ Farabi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Çaykaralı Prof. Dr. Abdülkadir Gündüz Arı sokmalarının bazı bireylerde hayati tehlike oluşturabileceğini belirtti.
Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde arı sokması sonucu fenalaşan 73 yaşındaki Hasan Yamaç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Yaz aylarında artan arı temaslarına karşı uzmanlar, özellikle alerjisi olan bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
Şalpazarı’nda evinin bahçesinde kovanların bulunduğu alanda çalışan Hasan Yamaç, arı saldırısına uğradı. Kendisini kötü hisseden Yamaç, hemen yakınlarını arayarak yardım istedi. Sağlık ekiplerinin müdahalesiyle hastaneye kaldırılan yaşlı adam, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.
“Alerjik bireyler mutlaka tedbir almalı”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Abdülkadir Gündüz, arı sokmalarının bazı bireylerde hayati tehlike oluşturabileceğini belirtti. “Nefes darlığı, hırıltı, tansiyon düşüklüğü, bayılma, göz kararması, vücutta yaygın kızarıklık, ciltte solukluk ve ishal gibi belirtiler, şiddetli alerjik reaksiyonlara işaret edebilir. Bu bulgular ortaya çıktığında hiç vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır” dedi.
Adrenalin pompası hayat kurtarabilir
Arı zehrine karşı alerjisi bulunan bireylerin yanlarında mutlaka adrenalin oto-enjektörü (adrenalin pompası) taşımaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Gündüz, şu uyarılarda bulundu:
“Bu tür acil durumlarda ilaç, doğrudan kıyafet üzerinden kas içine uygulanabilir. Aynı zamanda 112 Acil Çağrı Merkezi’ne derhal ulaşmak, hayat kurtarıcıdır.”
Arı sokmaları genellikle hafif seyreder ve sokulan bölgede şişlik, kızarıklık, ısı artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu tür durumlarda şu önlemler önerilmektedir:
Hafif alerjik reaksiyon gösteren vakalarda bu bulgular genellikle 2–3 gün içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak açık alanda çalışanlar ya da doğada vakit geçiren vatandaşların arı sokması riskine karşı bilinçli ve hazırlıklı olmaları hayati önemlidir.
Önemli bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.