Değerli Çaykara Gazetesi okurları; Çaykaranın yetiştirdiği değerli akademisyenlerinden biri olan Ahmet Yaşar Zengin’in Çaykara ve Dernekpazarı ilçeleri le ilgili folklorik alanda yazmış olduğu ve basıma hazır hale gelen “ÇAYARA-DERNEKPAZARI FOLKLORU” konu başlıklı çalışmayı gazetemizde yayınlamaya başlıyoruz.
Yaklaşık 175 sayfayı bulan bu çalışma Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerinin folklorik yapısını ile ilgili çok değerli bilgiler içermektedir. 15 bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünden başlayarak diğer bütün bölümleri siz değerli Çaykara Gazetesi okuyucularımızın istifadesine sunuyoruz.
ÇAYARA-DERNEKPAZARI FOLKLORU
GİRİŞ
İnsan sosyal hayatın bir örneği ve esasıdır. Sosyal hayatta tezahür eden bütün olaylar, olumlu veya olumsuz insan merkezlidir ve insana bağlıdır. Toplumsal hayattaki problemlerin çözülebilmesi ancak insanın, insanımızın, halkımızın eğitilebilmesi onun ruhunun, hayat tarzının tanınması ve derinliklerine inilmesi ile mümkündür. Zira insan bozulmadıkça âlem bozulmaz. Aynı zamanda insanın mahiyeti, toplumun kültür ve inancı tanınmadıkça, ona, münasip bir eğitim verilemez. Sağlam bir eğitim verilmediği; insanın kendini ve milletini tanımadığı; onun âleminden uzak kalındığı müddetçe de o toplum ve insan bozulur, maddî ve manevî buhranlara maruz kalır.
İşte üzerinde çalıştığım bu derleme küçük de olsa Çaykara – Dernek Pazarı İlçelerinin gelenek ve göreneklerini, kültür ve inancını, kısaca insanımızı, bizi, kendimizi, özümüzü tanımak kendi özümüzün derinliklerine inmek amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca bu tür çalışmalar, insanımızın kendini tanıyıp, gücünün farkına varıp, güzel, samimi geleneğini, kültürünü öğrenip sevmesine vesile olacaktır.
Bir toplum için en tehlikeli durum, kendi insanları ve kuşakları arasındaki kültür kopukluğu ve iletişimsizliktir. Bu tür kültürel çalışmalar, insanımızı, halkımızı tanımamıza vesile olacak, gizli kalmış veya unutulmaya yüz tutmuş güzel adet ve geleneklerimizin gün ışığına çıkmasını sağlayacaktır. Kültür ve inanç noktasında insanımızı daha iyi tanıyıp onlara daha iyi hizmet sunma imkânımız olacaktır. İnsanımızın kendisini, birbirini tanımasıyla kendi kültürüne, özüne, inancına dönmesiyle dileriz ki birçok mesele de hallolacaktır. İnsanımızın birbiri arasındaki kardeşlik bağları kuvvetlenecektir. Zira insanları bir arada tutan sevgi ve hoşgörüdür. Böylece bu asrın hastalıklarından olan iletişimsizlik yani insanların birçok ortak noktaları olmasına rağmen birbirlerini anlayamamaları, birbirlerinden uzaklaşmaları da bu manadaki çalışmaların çoğalmasıyla azalacaktır.
Bu çalışma 15 Bölümden oluşmaktadır.
Bu çalışmanın Çaykara ve Dernek Pazarı’nın gerçek değerinin anlaşılmasında küçük de olsa bir katkısının olması en büyük dileğimdir. Çalışmamız mükemmel değildir ama Çaykara – Dernek Pazarı’nın kültürünü ortaya çıkarma konusunda çalışma yapacaklar için çok küçük bir kaynak olabilir.
Bu çalışmanın oluşmasında samimi yardımlarını esirgemeyen evinde misafir ederek gerekli bilgilerin temin edilmesinde özel gayret eden Elmas Yavuz ve Fatmanur Yavuz Taylan’a, bölgenin özelliklerini ve türkülerini aktaran Numan Güner’e, Emekli Öğretmen Kemal Gedik ve Eşi Sebahat Gedik’e, Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırım ve eşi Hilâl Yıldırım’a, Hanife Yavuz’a ve kitabın hazırlanması noktasında teşvik ve yardımlarını esirgemeyen dernek başkanı Dr. Ahmet Yaşar Zengin’e teşekkür eder, Çaykara ve Dernekpazarı’nın muhterem halkına saygılarımı bildiririm.
Ahmet Yaşar ZENGİN
Emekli Akademisyen