Çaykara Karaçam Mahallesi(Yukarı Ogene) yakınlarında bulunan tarihi Derebaşı virajlarını konu alan “Bulutlara Giden Yol” adlı belgesel geçen ay içerisinde ilk defa TRT Belgesel kanalında yayınlanmıştı. Dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen ve 100 yıl önce kazma kürekle halk tarafından yapılan Derebaşı Virajları ve D 915 karayolunun hikayesini konu alan belgeselin tamamını yayınlıyoruz.
2016 yılında çekimleri yapılan belgeselde tanıklar ve müthiş görüntüler eşliğinde yolun yapım hikayesi ve bu yolda yaşanan yolculuklardan hatıralar anlatılıyor.
Belgeselin Derebaşı Virajları ile ilgili önemli bir belge niteliği taşımasının yanında yörenin bir turizm değeri olarak da tanıtılmasına katkı yapacağı düşünülüyor.
1914 yılında başlar hikâyesi bu yolun. O zaman araç yoktur daha. Rus işgali altındadır memleket. Of’u Bayburt’a bağlayan en kısa mesafe hesaplanır ve çalışmalar başlar. Şantiyeler kurulur. Yöre halkından eli kazma-kürek tutanlar, duvar ustaları, aşçılar, sucular işbaşındadır. Kısım kısım 3 yıl devam eder çalışmalar. Çaykara’(O zamanki adı Kadahor)ya kadar derenin kenarından ilerleyen yol Çaykara’yı geçince dönemin önemli ticaret merkezi Hadi pazarında Solaklı ile yollarını ayırır. O zamanki adlarıyla Şur-Şinek-Harheş-Aşağı Ogene-Yukarı Ogene istikametinde ilerler. Yol buradan itibaren artık daha sarp bir arazide ilerlemeye başlanmıştır. Yamaç arazinin büyük bir bölümü duvarlarla geçilir. Kazılabilen yerler ise kazma kürekle. Yolun en önemli kısmı Derebaşı’dır. Solaklı deresinin bir kolunun kaynak noktasındadır Derebaşı. Onun için adı Derebaşı’dır. Sarp bir arazidir burası. İğne ile kuyu kazmak gibi bir şeydir buradan yol geçirmek. İlmek ilmek araziyi dokuyarak yolu dağdan aşırmak…
Belgeselde, ilkbahar aylarında bu yolu kullanarak yaylalara çıkan ve güz geldiğinde köyüne inen yaylacıların gözünden, dilinden Derebaşı virajlarının hikayesi anlatılıyor. Ayrıca belgeselde, yol boyunca hem bölgenin eşsiz panoramasının tadına varan, ama bir yandan da gidecekleri yere sağ salim ulaşabilmenin sabırsızlığı içindeki yaylacıların yol ve yolculuğa dair bazen acı bazen tatlı anılarına da yer veriliyor.
Yapım Ekibi:
Yapımcı-Yönetmen: Zühre Saral Gökağaç
Görüntü Yönetmeni: Yüksel Şıpka
Kurgu: Özen Eralp Şepitci
Kamera: Haşim Durtaş, Nezih Secgin
Uçan Kamera: İlhan Arga, Murat Balcı, Aytekin Kabadere, Aydoğan Karadeniz
Danışman : Sami Ayan
Mihmandarlar: Murat Sarı, Ahmet Kalma
Ulaşım: Halit Gümüştaş, Osman Akçelik, Mecit Mert