ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Derebaşı Belgeseli ‘Bulutlara Giden Yol’ (izleyin)

11.07.2017 10:51
A+
A-

Çaykara Karaçam Mahallesi(Yukarı Ogene) yakınlarında bulunan tarihi Derebaşı virajlarını konu alan “Bulutlara Giden Yol” adlı belgesel geçen ay içerisinde ilk defa TRT Belgesel kanalında yayınlanmıştı. Dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen ve 100 yıl önce kazma kürekle halk tarafından yapılan Derebaşı Virajları ve D 915 karayolunun hikayesini konu alan belgeselin tamamını yayınlıyoruz.

2016 yılında çekimleri yapılan belgeselde tanıklar ve müthiş görüntüler eşliğinde yolun yapım hikayesi ve bu yolda yaşanan yolculuklardan hatıralar anlatılıyor.

Belgeselin Derebaşı Virajları ile ilgili önemli bir belge niteliği taşımasının yanında yörenin bir turizm değeri olarak da tanıtılmasına katkı yapacağı düşünülüyor.

 Dünyanın en tehlikeli yollarını araştıran ve tanıtan www.dangerousroads.org isimli site, Trabzon’un Of ilçesinden başlayarak Çaykara’dan geçip Bayburt’a kadar uzanan D 915 no’lu karayolunu “dünyanın en tehlikeli yolu” seçti. Site kullanıcıları tarafından tehlikeli yol olarak belirlenen ve Of-Bayburt arasını birbirine bağlayan bu yol, ölüm yolu olarak nitelendirilen Bolivya’daki yoldan daha tehlikeli olarak tanımlandı. Yolu tehlikeli hale getiren bölümü Çaykara ilçesi sınırları içindeki Derebaşı Virajları oluşturuyor. Yaklaşık 2300 metre yüksekliğindeki Soğanlı Dağı eteğinde yer alan yol, 70 derecelik eğimlerden ve tek seferde dönülmesi çok zor olan toplam 13 keskin virajdan oluşuyor.

1914 yılında başlar hikâyesi bu yolun. O zaman araç yoktur daha. Rus işgali altındadır memleket. Of’u Bayburt’a bağlayan en kısa mesafe hesaplanır ve çalışmalar başlar. Şantiyeler kurulur. Yöre halkından eli kazma-kürek tutanlar, duvar ustaları, aşçılar, sucular işbaşındadır. Kısım kısım 3 yıl devam eder çalışmalar. Çaykara’(O zamanki adı Kadahor)ya kadar derenin kenarından ilerleyen yol Çaykara’yı geçince dönemin önemli ticaret merkezi Hadi pazarında Solaklı ile yollarını ayırır. O zamanki adlarıyla Şur-Şinek-Harheş-Aşağı Ogene-Yukarı Ogene istikametinde ilerler. Yol buradan itibaren artık daha sarp bir arazide ilerlemeye başlanmıştır. Yamaç arazinin büyük bir bölümü duvarlarla geçilir. Kazılabilen yerler ise kazma kürekle. Yolun en önemli kısmı Derebaşı’dır. Solaklı deresinin bir kolunun kaynak noktasındadır Derebaşı. Onun için adı Derebaşı’dır. Sarp bir arazidir burası. İğne ile kuyu kazmak gibi bir şeydir buradan yol geçirmek. İlmek ilmek araziyi dokuyarak yolu dağdan aşırmak…

Belgeselde, ilkbahar aylarında bu yolu kullanarak yaylalara çıkan ve güz geldiğinde köyüne inen yaylacıların gözünden, dilinden Derebaşı virajlarının hikayesi anlatılıyor. Ayrıca belgeselde, yol boyunca hem bölgenin eşsiz panoramasının tadına varan, ama bir yandan da gidecekleri yere sağ salim ulaşabilmenin sabırsızlığı içindeki yaylacıların yol ve yolculuğa dair bazen acı bazen tatlı anılarına da yer veriliyor.

Yapım Ekibi:

Yapımcı-Yönetmen: Zühre Saral Gökağaç

Görüntü Yönetmeni: Yüksel Şıpka

Kurgu: Özen Eralp Şepitci

Kamera: Haşim Durtaş, Nezih Secgin

Uçan Kamera: İlhan Arga, Murat Balcı, Aytekin Kabadere, Aydoğan Karadeniz

Danışman : Sami Ayan

Mihmandarlar: Murat Sarı, Ahmet Kalma

Ulaşım: Halit Gümüştaş, Osman Akçelik, Mecit Mert

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.