ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,4359
EURO
36,3041
ALTIN
2.840,95
BIST
9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Dağ Horozları kayıt altına alındı

Dağ Horozları kayıt altına alındı
24.11.2018 22:19
A+
A-

TRABZON’da yapılan envanter belirleme çalışmaları sırasında Çaykara’ya bağlı Arpaözü mahallesi Mevkii’nde Kafkasya bölgesinin endemik kuş türleri arasında yer alan 41 adet dağ horozu tespit edildi.

‘Dağların gizemli kuşu’ olarak da bilinen ve geçen yaz yapılan gözlemlerde sadece 30 saniye görülebilen dağ horozları kayıt altına alındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü, Kafkasya bölgesinin endemik kuş türleri arasında yer alan ve Türkiye’de sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan dağların gizemli kuşu dağ horozu için envanter belirleme çalışma başlattı. Trabzon’un Çaykara ilçesindeki gözleme Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Yardımcısı Murat Kefelioğlu, Trabzon Şube Müdürü Akif Ümüzer ile şube müdürleri ve teknik elemanlar  katıldı. 1300 ila 3300 metre yükseltiler arasındaki orman ve alpin çayırlarında gerçekleştirilen gözlem, 5 grup halinde dürbün ve teleskoplarla yapıldı.  Saha gözleminde Çaykara ilçesi Arpaözü mahallesi mevkii’nde 12’si erkek, 29’u dişi olmak üzere toplam 41 adet dağ horozu tespit edildi.

BU YAZ SINIRLI SÜREDE GÖRÜLMÜŞTÜ


Rize’de Haziran ayında gerçekleştirilen 14. Dağ Horozu Şenlikleri’nde farklı illerden gelen kuş gözlemcileri, safari meraklıları ve akademisyenler, dürbün ve fotoğraf makineleri ile dağ horozu aramıştı. Grup, bir dağ horozunu yaklaşık 30 saniye görebilmişti. Heyecanla fotoğraflanan dağ horozu, ardından gözlerden kaybolmuştu.

DAĞ HOROZU
Orta büyüklükte bir kuş olan ve huş tavuğu olarak da bilinen dağ horozu, yükseklerde, dağlarda yaşıyor.

Horoz, yıl boyunca bin 500 ila 3 bin metre yükseklikte ağaç sınırında ve çayırlıklar arasında yerleşik olarak yaşamını sürdürüyor. Dağ horozu, Kafkasya Bölgesi’nin yanı sıra Gürcistan, İran, Rusya, Ermenistan ve Türkiye’de görülüyor. Dağ horozunun varlığı, Doğu Karadeniz’de ilk kez 1970’li yıllarda İngiliz bir akademisyen heyet tarafından tespit edildi.

Çok değerli kuşlar arasında yer alan dağ horozları son yıllarda gelişen kuş gözlem turlarının da ilgi odağı haline geldi. Türkiye’de nadir görülen kuşun neslinin tükenmemesi ve korunması için Tür Koruma Eylem Planı hayata geçirildi.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.