ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8210
EURO
36,8511
ALTIN
2.994,72
BIST
10.246,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

DERENİN SESİ KESİLİNCE

DERENİN SESİ KESİLİNCE
27.01.2013 00:52
A+
A-

DERENİN SESİ KESİLİNCE 1Çaykara köylerinin hemen hepsi bir dereye bakar. Hepsi bir dereye komşudur ve her köyden bir derenin sesi duyulur.

Zaten Solaklı Vadisi’nin iki yanına kurulmuş olan köylerimizin içinde bulunduğu vadi de adını yine bir dereden alır. Solaklı Deresi’nden. Biz derelerle iç içeyiz. Biz derelerle büyümüşüz. Derelerde yüzmüş, dereleri süzmüş, dereleri dinlemiş ve derelerden beslenmişiz.

İftiharla “Çaykaralıyım” diyen herkesin dereyle muhakkak bir bağı vardır. Dört bir yanı derelerle çevrili olan Çaykara’da; Holo deresinin etrafındaki köyler Holo deresiyle, Baltacılı deresinin etrafındaki köyler Baltacılı deresiyle, Hadi deresinin etrafındaki köyler Hadi deresiyle ve Ogene deresinin etrafındaki köyler Ogene deresiyle Solaklı’ya bağlanır.

Bazen taştılar, canımızı yaktılar, sellere neden oldular, aileleri parçaladılar, memleketten göçe zorladılar, ama biz o derelere hiç kızmadık. Her taşkın sonrasında yeniden şekillendirdiler çevrelerini, taşıdıkları kızılağaç tohumlarıyla yeni bir peyzaj düzenlemesi yaptılar kendi etraflarına.

Hayatımıza bu dereler şekil vere gelmiş, benliğimizi bu dereler şekillendirmiştir. Bunların yanında köylerimizi bölen ve mahallelerimizi şekillendiren yaz aylarında zaman zaman kuruma noktasına gelen derecikler vardır. Hani küçüklüğümüzde geçmekten yıldığımız, yanımızdaki bir büyüğümüzün kolumuzdan tutarak bizi öte yanına savurduğu derecikler. Son zamanlarda çöplerimizi attığımız(!) sular… Değirmenlerimizi çeviren akarlar…

Hep derelerle ve dereciklerle içi içe yaşadık. Bir gün bu derelerin suyunun kesileceğini, yatağının kuruyacağını hiç düşünmedik. Balık sudan çıkmadan suyun ne olduğunu bilmezmiş. Küçük balık büyük balığa: “Su diye bir şeyden bahsediyorlar, su nedir?” diye sorarmış. Ancak sudan çıkarılınca suyun kendisine hayat veren şey olduğunu anlarmış.

Biz de bizim için bu derelerin ne kadar önemli olduğunu anlayacağız. Çok yakında anlayacağız. Ancak derelerin sesiyle büyütemeyeceğimiz  çocuklarımıza bunu nasıl anlatacağız?

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.