ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8490
EURO
36,6599
ALTIN
3.019,26
BIST
10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Büyükşehir Yasasıyla Çaykara kaç Mahalle Oluyor?

Büyükşehir Yasasıyla Çaykara kaç Mahalle Oluyor?
04.12.2012 16:17
A+
A-

Büyükşehir Yasasıyla Çaykara kaç Mahalle Oluyor? 1

Büyükşehir yasasıyla beldeler mahalle olurken beldelere bağlı mahalle muhtarlıkları kapatılıyor. Bununla birlikte nüfusu 500’ün altındaki köyler de merkeze bağlanıyor. Köy statülerini v

e mahalle statülerini kaybediyor. 2011 adrese dayalı nüfus sayımı göz önüne alındığında nüfuzu 500’ün üzerinde olup Çaykara’da mahalle statüsü kazanabilecek yerleşim yerleri Ataköy, Karaçam, Köknar, Şahinkaya, Taşkıran ve Uzungöl olarak göze çarpıyor. 464 nüfuslu U

lucami ile 401 nüfuslu Yeşilalan köyleri de baraja yakın nüfusa sahip. Özellikle iç içe olduğu 135 nüfuslu Baltacılı köyüyle birleşmesi durumunda Yeşilalan köyü de mahalle statüsü kazanabilir. Bu yasayla nüfusu 500’ün altında olmasına rağmen mahalle yapılan yerler de olabilecek. Bu yerlerin mahalle statüsü devam edebilecek Ayrıntılar tablonun devamında…

Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MİARGEM) Başkanı Halil Memiş, geçtiğimiz günlerde Antalya ve Mersin’in Anamur İlçesi’nde katıldığı konferansta yeni büyükşehir yasasının getirdikleriyle ilgili bilgi verdi. Mevcut büyükşehirler ve yeni büyükşehir olan iller ile bu illerde bulunan diğer belediye başkanlarına yönelik Antalya’da düzenlenen yeni belediyecilik uygulaması konusunda bir programda yer alan Memiş, yeni yasayla birlikte akıllara takılan bazı sorulara açıklık getirdi.

Konferanslarında büyükşehir belediyeleri ile büyükşehir ilçe belediyeleri arasındaki görev ve hizmet dağılımı, gelir kaynaklarının bölüşümü, kırsal kesimler, hayvancılık ve tarım faaliyetleri için alınabilecek önlemler ve öngörülen düzenlemeler gibi birçok konuya değinen Memiş, beldelerin ve mahallelerin köye dönüşmesi, seçmenlerin oylarının nasıl kullanacağı ve oluşacak yeni mahalleler konusunda da bilgiler aktardı.

BELDELERİN ADI MAHALLELERDE YAŞAYACAK

Büyükşehre dönüştürülen illerdeki belde belediyelerinin, aynı adla mahalleye dönüşerek bağlı bulundukları ilçenin mahalleleri olacağını ve tek mahalle olarak seçime gireceklerini kaydeden Memiş, bu beldelerin şu anki mahallelerinin ilk mahalli idareler seçiminden sonra anlamının ve fonksiyonunun kalmayacağına işaret etti. Memiş, böylece beldelerin adlarının bundan böyle mahallelerde yaşayacağını ifade etti.

OYLAR NERELERE VERİLECEK

Vatandaşların oy kullanacağı yerler konusundaki karmaşanın önüne geçilmesi yönünde bilgiler de sunan Memiş, Seçmen olan vatandaşların, mahalli idareler seçimlerinde mahalle muhtarlığı ve ihtiyar heyeti için ikamet ettikleri yerlerde, büyükşehir ilçe belediye başkanı ve ilçe belediye meclisi üyeleri için ise bulundukları ilçede oy kullanacaklarını dile getirdi. Aynı zamanda büyükşehir belediye başkanı için de oy kullanacaklarını kaydeden Memiş, “Büyükşehir belediye meclis üyelikleri için ayrıca bir seçim yapılmayacak ve oy kullanılmayacaktır. Büyükşehir belediye meclisinin başkanı ise büyükşehir belediye başkanı olacaktır. Büyükşehir belediye meclisi ise ilçe belediye başkanları ile her bir ilçeden ilçe belediye meclisine seçilen meclis üyelerinin belli bir oranının, ilçe seçim kurullarınca belirlenerek gönderilmesiyle oluşacak. Böylece büyükşehir belediye meclisinde büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanları ve ilçe belediye meclislerinden belli bir oran dahilinde gelen meclis üyeleri yer alacak” dedi.

KÜÇÜK MAHALLELER OLMAYACAK

Bunun yanında, bundan böyle 500’ün altında nüfuslu mahalle oluşturulamayacağını söyleyen Memiş, halihazırda nüfusu 500’ün altında olan köylerden mahalleye dönüşenlerin nüfusu 500’ün altında olmalarına rağmen, bunların mahalle olarak devam edeceklerini sözlerine ekledi. Memiş, “Ancak mahalli idareler seçimlerinden sonra bir sonraki mahalli idareler seçimlerinden itibaren geçerli olmak üzere Belediye Kanunu hükümleri çerçevesinde belediye meclisleri mahalleleri birleştirmek suretiyle büyük mahalleler teşkil edebilecekler” şeklinde konuştu.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.