Son dönemlerde gündemden düşmeyen Erzincan-Trabzon demiryolunun güzergâh tartışmaları devam ediyor. Daha önce oluştu
rulan araştırma platformu tren güzergahı ile ilgili yapılan çalışmalara tepki göstererek gazetemize basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması şöyle:
“Araştırma platformunca yapılan incelemeler sonucunda bölgemizin ekonomik, jeopolitik ve stratejik önemi çok büyük olan ve fizibilite raporlarında en ekonomik güzergâh olarak belirlenen Trabzon-Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan ve nihayet İran’a bağlanacak trenyolu, batı gurubunun baskıları ile alternatif olarak düşünülen Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan hattına kaydırılarak fizibilite çalışmaları için 2009 yılında Yüksel Domaniç Mühendislik Limited Şirketi firmasına ihale edilmişti.
Kendi ilimizde ve çevremizde, Ankara’da yönetimde bulunan bürokrat ve işadamlarımızın güzel ilimize hizmet etmek yerine sadece isminden yararlanmaya çalışıyorlar. Oysa ki kimliklerinde bulunan Trabzon hanesinin kalplerinde hizmet, vefa borçlarını ödemek için İlimizin ve bölgemizin değerlerini, yeraltı kaynaklarını Trabzon penceresinden dünyaya göstermek bu projenin hayata geçirilmesi için Trabzonlu vekillerin, Ticaret Odası ve sivil toplum kuruluşlarının daha duyarlı davranarak projeye sahip çıkmalarını istiyoruz. Batı platformu Ticaret odaları ve milletvekilleri ile maliyetinin çok daha yüksek oranda olması dahi gözardı edilerek her ne pahasına olursa olsun devlet menfaatleri ve çıkarları gözetilmeksizin bu projeyi kendi bölgelerine almaya çalışıyorlar.
Bölgemizin mihenk taşı olan Trabzon için düşünülen ve tüm bilim çevrelerin en doğru güzergahın Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan olduğunu belirlemelerine rağmen, bakanlarımız, milletvekillerimiz, bürokratlarımız ve işadamlarımız bununla ilgili ne yapmışlardır. 2009’da İstanbul’da işadamlarımızın kurduğu Trabzonlular Derneği hazır olan bu projeye neden sahip çıkmamıştır? Buradan bu projeye sahip çıkmalarını bekliyoruz. Gücümüzü kör etmeye çalışan Batı platformuna karşı cesur ve yürekli insanlarının içinde barındıran Trabzon’umuzu gelecek nesillere daha rahat, huzurlu ve yaşanabilir bir kent haline getirmemiz için ilçe ayırımı yapılmadan bu projeye sahip çıkılmasını ve bunun akabinde görsel ve yazılı medyadan Trabzon için bu kadar önemli bir projenin neden gündeme taşınmadığını sormak gerekir.
Tek hedefinin Trabzon’u dünya kenti olması için mücadele eden proje üretici platformu çalışmalarında bakan, milletvekillerinin, sivil toplum örgütleri ile koordineli bir çalışma sonucu bu projenin Trabzon’umuza ve bölgemize kazandırılmasında desteklerini bekliyoruz. Bizler bir adım ilerisini göremiyor, önümüze gelen ekmeği başkasına vermeye çalışıyoruz. Bu proje ile ilgili bilim çevrelerimizin yapmış oldukları çalışmaları ve fizibilite raporlarını Sayın valimize ilgili görevlilerin bilgi sunmasını bekliyoruz.” Denildi.
Bu aşamaya nasıl gelindi:
Bilindiği üzere, Demiryolları, Limanlar, Hava meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, Erzincan’ın Trabzon’a, Gümüşhane ve Tirebolu üzerinden konvansiyonel demiryolu ile bağlanması için 1983’te İstanbul Teknik Üniversitesine proje çalışması yaptırdı. Hurşit Çayı’nı takip eden bir demiryolu öngören bu proje ile hızlı tren işletmeciliği yapılamayacağını öngören TCDD Genel Müdürlüğü, bunun üzerine Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne ”Trabzon-Erzincan Hızlı Tren Projesi”ne ilişkin güzergâh çalışması yaptırdı. Yapılan bu çalışmada TCDD Genel Müdürlüğü, proje için Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon rotasının daha uygun olduğu görüşüne varmıştı.
Bu teknik verilere rağmen Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan demiryolu projesi, fizibilite etüdü, güzergâhın keşif ve metrajları ihalesi yapılmış ve ihaleyi Yüksel Domaniç Mühendislik Limited Şirketi almıştır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) hazırladığı teknik raporda, Trabzon’u Erzincan ve GAP’a bağlaması planlanan demiryolu projelerinden Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergâhının, Trabzon-Tirebolu-Erzincan güzergâhına göre daha kısa, daha düşük maliyetli olduğunu “Bu çalışma sonunda Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergâhının Refahiye’ye bağlanması halinde hat uzunluğu 185 km olarak belirlenmiştir. Bu hattın tünel ve viyadük uzunlukları toplamı, toplam güzergah uzunluğunun yüzde 30’unu geçmemektedir. Mevcut verilere göre Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergâhının toplam maliyeti 1,5 milyar dolar civarındadır.
Diğer taraftan, Tirebolu-Erzincan güzergahı ise Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergahının hem yaklaşık 50 km daha uzun hem de tünel ve viyadük uzunlukları toplamı yüzde 40 civarında uzundur. Tirebolu-Trabzon arasının yaklaşık 85 km olduğu dikkate alındığında toplam hat uzunluğu 320 km olmaktadır. Oysa Trabzon-Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan hattının toplam uzunluğu ise yaklaşık 230 km olmaktadır. Bu haliyle Of-Çaykara-Bayburt-Erzincan güzergahı Tirebolu-Erzincan güzergahına göre hem daha kısadır hem de daha az tünel ve viyadük uzunluğuna sahiptir. Dolayısıyla ilk yatırım maliyeti açısından Of-Erzincan hattı çok daha ucuza mal olacaktır. Denilmekteydi.
Haber: Çaykara Gazetesi