Çaykara’nın Taşkıran Mahallesinden olan ve bir dönem Çaykara’nın Arpaözü camii ile Taşkıran Merkez camiinde görev yapan şuanda Zonguldak Kdz Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi Geyikbeli Camii İmam Hatibi Fahrettin Kurşun Cuma vaazlarını bilgisayarla ve projeksiyon yardımıyla mihraba monte ettirdiği perdeye yansıtarak veriyor. Büyük ilgi gören uygulama cemaatin vaazı daha dikkatli dinlediği görüldü.
Camide ilk kez projeksiyonla görüntülü olarak vaaz vermeye başlandığında cami cemaatinin uygulamayı önce şaşkınlıkla karşıladı. Daha sonra da bu yöntemin çok faydalı olduğunu kanısına vardılar.
Gelişen teknolojiyle birlikte camilerde yapılan vaazların ve okunan hutbelerin de günün şartlarına göre ayarlanabileceğini belirten Fahrettin Kurşun, “İşitme engelli vatandaşlarımızın yanında, yaşlılıktan dolayı işitme kaybına uğramış cemaatimiz, yapılan vaazı perde yardımıyla okuma fırsatı buluyor.
Ayet ve Hadis-i Şerifleri gerek metin gerekse mealleriyle perde de okuma fırsatı bulan cemaatimizden bazıları ki özellikle de Kur’an-ı Kerimi okuyamayan veya okuma fırsatı olamayanların duygu ve düşüncelerini bizlere şöyle ifade ediyorlar. ‘Hocam hiç olmazsa haftada bir Kur’an’dan birkaç ayet ile duyduğumuz ama oku(ya)madığımız Hadis-i Şerifleri projeksiyonla perdede görmemize, orada okumamıza böylelikle de yapılan vaazları daha iyi anlamamıza sebep olan bu uygulama çok yerinde ve de faydalı olmuştur.’
Gerek Cami Derslerimizde gerekse Yaz Kur’an Kurslarımızda teknolojinin bu nimetlerinden faydalanmak suretiyle cemaatimize-öğrencilerimize daha güzel bir hizmet verebildiğimizi gördük. Cuma günleri kısa mesajla, bizlerde telefon kaydı mevcut olan cemaatimize haftanın vaaz konusu hatırlatılarak Cuma günlerini tebrik ediyoruz. Böylelikle cemaatin Cuma vaazlarını dinleyebilmek için camiye daha erken geldiğine şahit olmaya başladık. Bunun yanı sıra gençlerimiz de vaazları ilgi ile takip etmeye başladıklarının sevincini yaşıyoruz.’’
Din görevlisi Fahrettin Kurşun, böyle bir uygulamanın, “Hem göze, hem kulağa hitap etmesi açısından cemaatin ilgisini çeken görüntülü vaaz sistemi, vaazların daha kolay anlaşılmasını ve verilmek istenen mesajların cemaate ulaşmasını daha etkin bir şekilde sağlayacaktır. ” dedi.
Fahrettin Kurşun çok iyi şeyler yapmış.Bende onun adına onun öğrencisi olarak tebriklerimi sunuyorum.
kendisini seviyoruz.başarılarının devamını diliyoruz.oradaki cemaatin kıymetli hocamızdan azami derecede istifade etmesini önemle arzediyoruz.selamlar..
Güncel imkanlardan faydalanarak mesleki donanımlara eklemek güzel bir olay. Lakin ileride çıkacak yan tesirlerinide düşünmek lazım. APORLÖ çıkandan beri Müezzinlerimiz Minarenin ŞEREFESİNİN yolunu unuttular. Zaten SANAL ortamdan gerçek dünyaya bir türlü geçemediğimiz bu günlerde yakın gelecekte TEKNOLOJİNİN imkanlarını bir TIK daha ileri götürerek CUMA Namazlarınıda Akıllı telefonlarımızla kılmak mümkün olacak. Bu uygulama ilede Ayrıca CENAZE Namazlarında da olmazsa olmaz MERHUMU NASIL BİLİRDİNİZ sorusunada Cemaat İYİ BİLİRDİK diye cevap vermek zorunda kalmaz. Neticede Her CAMİDE zaten kameralar var. Vatandaşın gerek görüntüleri gerekse TELEFONUNDAN Camiye bağlandığı O kayıtlar. DİYANETTE toplanır. Güncel techizatla donatılmış İmamımızda elindeki LAPTOPA mevtanın T.C. sini girer DİJİTAL şahitlikle ve SANAL Cemaatlede ……..( Cenaze defin işleri için taşeronlardan eleman temin edilecektir.)…………..Bu Namazlar ileride kılınılabilir. Ayrıca İMAMLARIMIZ Hutbeye çıkarken Merdivenlerde bayağıda bir zorlanıyor. O merdivenleride YÜRÜYEN hale getirmekde lazım gelir. Neticede Binmesi SÜNNET olduğu halde DEVE yerine MOTORLU araç biniyor isek Bu tür güncel uygulamalardan da faydalanmamız gerekir.