ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8478
EURO
36,7290
ALTIN
2.993,90
BIST
10.178,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Nail Çelebi’den Taşkıran’daki sel ile ilgili dilekçe

Nail Çelebi’den Taşkıran’daki sel ile ilgili dilekçe
17.08.2017 12:13
A+
A-

21.Dönem Trabzon Milletvekili Nail Çelebi önceki gün Taşkıran Suren Deresinde yaşanan taşkın sonrası Çaykara Belediyesine yazdığı dilekçeyi sosyal medya hesabından da paylaştı. Çelebi yörenin sel ve taşkınlarla örülü tarihine vurgu yaparak alınması gereken önlemleri sıraladı. Dilekçede şöyle:

Önceki gün meydana gelen sağanak yağış nedeniyle Taşkıran Suren Deresinde taşkın meydana gelmişti. TIKLAYINIZ

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ÇAYKARA/TRABZON

İlçemizin de simgesi olan Solaklı deresi iki ana koldan oluşur. Bu kollardan biri Haldizen, diğeri Ogene dereleridir. Her ikisi de Soğanlı dağlarından kaynağını alırlar. Bu iki dere, Ataköy’ün doğusunda, Çatma’da birleşerek kuzeye doğru akışına devam eder. Aktığı vadiye, eşine ender rastlanan güzellikler vererek Of´tan denize dökülür. Uzunluğu yaklaşık 80 kilometredir.

Solaklı deresini besleyen irili ufaklı çok sayıda ırmaklar vardır. Bunlardan biriside İlçemiz Taşkıran Mahallesi “SUREN” deresidir. 1929 yılında ilçemizin bütün derelerinde olduğu gibi Suren deresinde yaşanan sel felaketi, maalesef 16.08.2017 tarihinde Çaykara’da yağan kısa süreli yağmur sonrası tekrarlanmıştır.

Sel felaketi mahallemizin yerleşim yerlerine zarar verdiği gibi dere yatağını da tahrip ederek telafisi zor bir şekle sokmuştur.

İlçemizde 2005 yılında meydana gelen benzer sel felaketti sonrası DSİ tarafından dere yataklarına taşkın koruma gibi muhtelif tedbirler üretilerek çalışmalar yapılmıştır. Ancak; Bahse konu taşkın koruma çalışmaları Taşkıran Mahallemiz Suren deresinde yapılmamıştır.

Geçmiş yıllarda Makamlarınıza hitaben yazdığım dilekçemde de bu konulara yer verilmişti. Benzer talepler DSİ’den Karayollarından ve Kaymakamlık Makamından da talep edilmiştir.

SUREN deresinde afete neden olduğunu düşündüğüm hususlara aşağıda yer verilmiştir.

1-Vatandaşlarımızın arasa açmak için yaptığı çalışmalarından çıkan hafriyatların kontrolsüz bir şekilde dere yataklarına dökülmesi,
2-Dere yataklarında kontrolsüz olarak yetişen Kızılağaçların zamanında sökülmememsi ve dolayısıyla dere yatağını daraltmaları ve nihayetinde afet sonrası sökülerek ağaçların menfez ve köprü altlarını kapatarak daha büyük felaketlere neden olmaları,
3-Dere geçişlerinde gerekli tüm tedbirler alınarak geçişlere izin verilmesi yerine küçük dar ve yetersiz menfezlerle bu talebin karşılanmak istenmesi,
4-Dere yataklarına gerektiği kadar Taşkın koruma çalışması yapılmaması,çalışmaların dere yatağı ve yan çeperleri içinde düşünülmemesi, vb……hususlardır.

1929 yıllından itibaren zaman zaman bu tür afetlere muhatap olan ilçemizde gerekli olan teknik tedbirlerin zamanında alınmaması Çaykaramızın kaderi olmamalıdır. 17.08.2017
Saygılarımla

Nail ÇELEBİ
21.Dönem Trabzon Milletvekili
ADRES:Taşkıran Mahallesi.Haraplı Küme Evleri No:13
ÇAYKARA

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.