ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5188
EURO
34,7220
ALTIN
2.497,58
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
17°C
Trabzon
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
reklam

Hayde Yayla Ortası’na

21 Aralık 1972'de Çaykara'nın Şahinkaya Köyünde doğdu. İlkokulu Şahinkaya II İlkokulunda 1983 yılında, Ortaokulu Çaykara İnönü Lisesi Orta kısmında 1986 yılında, Liseyi Çaykara İnönü Lisesinde 1990 yılında tamamladı. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Muhtelif kamu görevlerinde bulundu, bulunmaktadır... Yöresi ile ilgili basılı kitap ve değişik yayınlara imza atmıştır. Amatör olarak fotoğrafla uğraşmaktadır. Evli iki çocuk babası olan Sami Ayan yöresi ile ilgili araştırma ve derlemelerini de sürdürmektedir.
17.08.2017 09:07
A+
A-

Sultanmurat Yayla Ortası Geleneği asırlardır devam eden ve Trabzon’un doğu kesimindeki yöre halkını buluşturan bir etkinliktir. Gelenek tarih içinde ortaya çıkmış bir gelenektir ve Sultanmurat ile birlikte Çaykara’nın marka değeri üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.

Son birkaç yıldır çeşitli nedenlerle sekteye uğratılsa da bu yıl özellikle Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı’nın önderliği ve samimi çabalarına Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Holo mahalleleri de dahil olmak üzere Sultanmurat havzası köy muhtarlarının önemli katkıları geleneği yeniden harekete geçirdi.

Bu yıl gerçekleşecek olan Yayla Ortası Geleneğinde önemli farklılıklar olacak. Bir dönem olduğu gibi sadece sahne ve müzik içerikli olmayacak. En önemli farklılık geçmişte olduğu gibi etkinlik gününden bir gün önce Sultanmurat Yaylasına köylülerin yürüyerek gelmesinin canlandırılması gerçekleştirilecek.

19 Ağustos 2017 Cumartesi saat 13:00’te Çaykara-Dernekpazarı ve Köprübaşı ilçelerinin buluşma noktası olan Görnek yaylasından başlayacak Sultanmurat yürüyüşü olaya farklı bir boyut katacak. 10 km’lik yolculuk çevre köylülerin katılımıyla hem geçmişin yeniden yaşanmasına neden olacak hem de profesyonel yürüyüş ekiplerinin katılımıyla yeni bir gelenek başlatacak ve yörenin tanıtımına katkıda bulunacak. Belki takip eden yıllarda bu yayla yürüyüşü daha da geliştirilip üç ilçeden organize edilerek geniş bir alana da yayılabilir. Bunlar mümkün.

Bu yılki etkinliklerin bir başka boyutu da yöre kültürünü yaşatmanın yanında eğlence yoğun bir etkinlik değil, paylaşım yoğun bir etkinlik olarak planlanması. Yayla yürüyüşü yanında şehitlik ziyareti, Sultanmurat Cami açılışı gibi farklı programlar da var.

Program çerçevesinde sahne alacak sanatçı grubu da yöre hassasiyetlerini bilen ve yöre ile ilgili geçmişi olan kişiler. Yöreden olup davet edilen bir çok sanatçı da farklı programları olduğundan katılamadı. Bu anlamda sanatçı arkadaşlarımızın da ekonomik olarak ciddi fedakarlık yaptıklarını ve geleneğin yaşatılmasını önde tuttuklarını özellikle belirtmek gerekir.

Netice itibariyle bir anlamda yeniden yaşatılan Sultanmurat Yayla Ortası Geleneği bu yıl içeriği geliştirilmiş bir şekilde bekliyor katılımcılarını. Sonraki yıllar için içeriğinin daha da zenginleştirileceğini ve etkinliklerin tam anlamıyla bir kültürel paylaşım atmosferine dönüşeceğini umuyor, diliyor ve bunun heyecanını yaşıyorum.

Bunun için bu seneden başlamak üzere bir tertip komitesi ve bir dernek kurulması taraftarıyım ve bunun için üzerime düşen sorumluluğu da almayı taahhüt ediyorum.

Kaybettiğimiz her şeyden birer parça bulabildiğimiz bir geleneğe yürümek üzere daha güzel, daha dolu Sultanmurat Yayla Ortası etkinlikleri için başlangıç olması dileklerimle herkesi 19 Ağustos’ta Görnek’ten Sultanmurat’a yürümeye, 20 Ağustos’ta Sultanmurat’a bekliyoruz.

Program Özeti

Program 19 Ağustos 2017 Cumartesi günü saat 13:00’te Görnek Yaylasından start alacak yayla yolculuğuyla başlayacak. Geçmişte olduğu gibi bölgedeki köylerden gelen vatandaşların yürüyerek Sultanmurat’a çıkmasının ardından aynı gün saat 16:00’da Sultanmurat Şehitliğinde Kur’an-ı Kerim okunacak ve dua edilecek.

20 Ağustos’taki program saat 10:00’da Sultanmurat Şehitler Camiinde şehitlerimiz için Mevlid okunmasıyla başlayacak. Öğleden sonra ise yöre sanatçıları halk konseri verecek.

Hayde Yayla Ortası'na 1

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.