İlçesimiz Ataköy Beldesi’nde Özel Çevre Koruma Bölgesi(ÖÇK)’ne sınır olan bölgede taş ocağı açılmasına ilişkin talep bölge sakinlerini ayağa kaldırdı. Ataköy belediye meclisi, taşocağı için “uygun değildir” kararı alırken, muhtar ve vatandaşlar topladıkları imzaları gönderdikleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan yardım istedi.
Türkiye Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Uzungöl civarında açılması planlanan taşocağı Ataköy beldesi sakinlerini ayağa kaldırdı. Çamlıbel köyü muhtarı Erdal Güneş, Ataköy Muhtarı Bülent Liman önderliğinde başlatılan imza kampanyası çerçevesinde toplanan 300 civarındaki imza ve dilekçeler ilgili kuruluşlara teslim edilirken , Ataköy Belediye Meclisi de aldığı kararla taşocağına itiraz etti.
TAŞOCAĞINA İZİN BİLİMSEL DERİNLİK TAŞIMIYOR
Ataköy Belediyesi İl ve Çevre Orman Müdürlüğü’ne gönderdiği yazı ile çekincelerini dile getirdi. Belediye, “Açılacak taşocağı,beldede heyelana neden olabilir ve su kaynaklarını yok eder. Yüzde 80-90 mayili olan bu alanlarda yabani hayvanlar barınmaktadır. Taşocağı Uzungöl Tabiat Parkı ve SİT alanına bitişiktir. Taşocağı turizmi olumsuz etkileyecektir.Taşocağı için alına izinlerin bilimsel derinlik taşımadığı kanaatindeyiz” ifadelerine yer verdi.
SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ
Ataköy Merkez Mahallesi Muhtarı Bülent Liman , taşocağının HES’ lerden daha büyük bir yıkıma yol açacağını belirterek” Beldemiz sınırları içerisinde Özel Çevre ve Koruma Alanına sınır ,Uzungöl karayolu üzeri, tabiat parkına bitişik, yaban hayvanların yuvalanma yeri olan Ataköy – Çamlıbel Bağlantı Karayolu’nun altındaki Güney Mevkii’nde bir firma tarafından taşocağı açılmak ve işletilmek istenmektedir.Ancak bu bölgede açılacak bir taşocağı, bölgenin dik yamaç olmasından dolayı heyelanlara sebebiyet verecektir. Bu heyelanların oluşması halinde ise Ataköy-Çamlıbel Bağlantı Karayolu hem de bölgedeki yaban hayatı, arazilerimiz, dolayısıyla halkımız ve beldemiz zarar görecektir. Bizi bu taşocağını istemiyoruz” dedi.
YASALAR ÇİĞNENİYOR
Muhtar Liman, konuyla ilgili hazırladıkları dosyayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ a sunduklarını belirterek “ Artık bakanımızın da bu konudan haberi var. Gerekli müdahaleyi yapmasını bekliyoruz. Bir taşocağının karayoluna en az 70m uzak olması gerekiyor. Oysa bu taşocağı ile yol arasında 7 m bile yok. Bu taşocağına verilen izinlerde yasalar çiğneniyor. Buna hiçbir devlet yetkilisi göz yumamaz” biçiminde konuştu.