Son yıllarda Karadeniz bölgesinde ve ilçemizde tartı
şmalara ve protestolara sebep olan HES inşaatlarına bir yenisi daha eklendi. Yeşilalan ve Baltacılı deresi ile Eğridere deresi üzerinde yapılacak olan HES için tarihi kale ku
rban mı edilecek?
Yeşilalan ve Eğridere derelerinin kesiştiği yerde bulunan tarihi kale ve kalenin bulunduğu vadi Çaykara turizmi için önemli bir potansiyel olarak değerlendirilmesine rağmen yerel basında taş yığını ve değirmen olarak okuyucularına lanse edilmeye çalışılması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Araştırmaya gerek duymadan yazılan söz konusu yazının gerçekleri yansıtmadığı ve kasıtlı olarak tek taraflı yazıldığı görüşünü paylaşmaktadır.
Kale Koruma Kurulu Kararı İle Tescilli
Haberin içeriğinde devam eden bölümünde ise Çaykara Belediye Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu’nun burada yapılacak HES’ e karşı geldiği belirtilerek başkan “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna bile müracaat etmiş. Kurulda kimilerine göre siyasilerin baskısıyla iki derenin birleştiği üç taşı antik yapı ilan etmiş veya edecekmiş” deniliyor.
Çaykara Kalesi Kültür ve tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun 31.10.1996 tarih ve 2621 numaralı kararı ile tescil edilmiş.
Müze araştırmacısı M.Salih Saralıoğlu imzasını taşıyan araştırmada Bizans dönemine ait olan kale iki derenin kesiştiği alanın yüksek bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Kalenin güney kısmı daha diktir. Sık bitki örtüsü ile kaplı durumdadır. Kaleden günümüze yalnızca bir bölüm duvar kalıntısı gelebilmiştir. Moloz taştan inşa edilmiş olup taşlar arasında kireç harç kullanılmıştır. Kuzey-Güney doğrultusunda uzanan kalıntı yaklaşık bir metredir.” İfadeleri yer alıyor.
HES Yapılacak Alan Heyelan Bölgesi mi?
Yeşilalan deresi üzerinde yapılacak olan HES alanı heyelanlı bölgedir. 2 Ağustos 2005 tarihinde meydana gelen heyelanda Yeşilalan ve Baltacılı köyü alt taraflarında heyelan ve toprak kaymaları sonucu büyük çatlaklar meydana gelmiş Özel İdare tarafından yapılan çalışmalarla heyelan durdurulmuş ancak 7 yıl önce meydana gelen toprak çatlakları hala kaybolmadığı gibi arazi sahiplerini tedirgin etmektedir.
Jeolojik Etüt Çalışması Yapıldı mı?
Bu dere üzerinde yapılması düşünülen HES için arazi üzerinde Jeolojik ve Zemin Etüdü yapılmalı tehlikeli olabilecek durumlardan kaçınılmalıdır. Sorumluluk taşıyan insanlar sorumluluklarının gereği birleri kazansın diye insanların yaşadıkları yerler riske atılmamalı.
Belediye Başkanı Gedikoğlu: “HES’lere Karşı Değiliz Ancak…”
Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Çaykara Belediye Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu “HES’lere karşı olmadıklarını ancak tarihi dokuya, kültürel mirasa, tarihi eserlere zarar verebilecek her türlü çalışmaya karşı olduklarını ifade ederek, zemin etüdü ve Jeolojik çalışma yapılmadan rapor sonuçlarını görmeden heyelan bölgesi olan alanlarda yapılacak olan HES’ler felaketle sonuçlanabilir. Bununla birlikte geçmişten geleceğe tarihi miras olarak intikal eden değerlerimize de sahip çıkmak zorundayız. Belediye olarak tarihi dokuya kültürel mirasa çevreye zarar vermeyen HES projelerine de yardımcı olmaya hazırız” dedi.
Kaleyi Cenevizli Tüccarlar mı İnşa Etti?
Resmi kayıtlarda Bizans dönemine ait olan Çaykara kalesini yöre halkı tarafından Cenevizli tüccarlar tarafından ticaret için yapıldığı söylenmekle birlikte yaşlı insanlardan rivayet yoluyla da intikal eden bilgilere göre de kalenin altında bir kat daha bulunduğunu yaklaşık 10 km uzaklıktaki yaylalardan döşenmiş toprak kanallarla kaleye süt aktarıldığı söylenmektedir.
Yerel basında kale ile ilgili haberin metni
Trabzon’un Çaykara ilçesinde tarihi bir kale olduğunu yeni öğrendik. Tarihi kale Çaykara’ya 10 dakika uzaklıkta ve iki derenin birleştiği yerde imiş. Kalenin ne zaman yapıldığı konusunda net bilgi yokmuş. Kimi tarihçiler Bizans döneminde yapıldığını kimileri de daha eski yapıldığı söylüyor. Çaykara Kalesi defineciler tarafından talan edilmiş. Şu anda kale olarak bilenen yerde taş kalıntıları varmış. Çaykara Belediye Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu ise, bölgede HES yapanlara kaleye zarar verdikleri gerekçesiyle zorluk çıkarıyormuş. Hatta kale mi yoksa değirmen mi olduğu belli olmayan yıkılmış küçük taş duvar için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna bile müracaat etmiş. Kurulda kimilerine göre siyasilerin baskısıyla iki derenin birleştiği üç taşı antik yapı ilan etmiş veya edecekmiş! Çaykara Belediye Başkanı işi bilen bir başkana benziyor! Ancak, başkanın kılıcı büyüklere mesela Sabancılara vs. değil küçüklere ve kendi hemşerilerine yönelikmiş!