Çaykara ilçesine bağlı turizm beldesi Uzungöl, 1998 yılında ‘SİT alanı’, 2004’te ‘Özel Çevre Koruma Alanı’ olarak belirlendi. Uzungöl’e 2009 sonrası Arap turistlerin akın etmesi üzerine, bölge halkı izin ve ruhsat almadan evlerini apart ve pansiyona dönüştürdü, kaçak iş yeri, ev, apart otel yaptı.
Çaykara Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın ardından, bin 500 kişinin yaşadığı Uzungöl’de 862 kişi hakkında ‘İmar Kanunu’na muhalefet’ suçundan 2 ila 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Davalar sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine aynı kişilere bu kez ‘Tabiat Varlıklarını KorumaKkanununa muhalefet’ suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu kişilere 2 yılla 4 yıl arasında hapis cezaları verildi. 150’yi aşkın kişinin cezası kesinleşti. Bazılarınınki para cezasına çevrilirken, bazılarınınki de ertelendi. 6 hükümlü de hapse girdi. Ceza alan işletmeciler Yargıtay sürecini beklerken, yüzleri Resmi Gazete’de yayımlanan 671 sayılı Kanun Hükümde Kararname’yle güldü.
KISMİ AF KURTARDI
Karardan önce cezaevine giren 6 mahkumdan 2’si cezasını çektikten sonra tahliye olurken, 4 mahkum kararnamenin getirdiği denetimli serbestlikten yararlanarak özgürlüğüne kavuştu. Yerel mahkemeden 2-4 yıl arası ceza alan ve dosyaları Yargıtay’da bulunan yaklaşık 700 kişiden 435’inin dosyaları yerel mahkemeye geldi. 3 yılın altında hapis cezasına çarptırılan hükümlüler, denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevine girmekten kurtuldu.
KARARA SEVİNDİK
Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu, karardan memnuniyet duyduklarını söyledi. Soylu, “Buradaki vatandaşlarımız imar mağduru insanlardı. Kendi toprakları üzerinde yaptıkları iş yerleri yüzünden davalık olmuşlardı. 15 Temmuz öncesi ceza alan 6 kişi cezaevine girmişti. Yargıtay’da bekleyen 700 kadar dosya vardı. Bunların da büyük bir bölümü yerel mahkemeye geldi ve 15 Temmuz sonrası çıkarılan kısmi af sayesinde denetimli serbestlik yasasından yararlanarak cezaevine girmekten kurtuldular. Bu da bizi çok sevindirdi” dedi. Soylu, Uzungöl’deki imar sorununa çözüm beklediklerini de kaydetti. Resmi Gazete’de yayımlanan 671 sayılı Kanun Hükümde Kararname’yle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a eklenen geçici maddeyle denetimli serbestliğin kapsamı genişletilmişti.
İlkhaber Gazetesi
Uzungöl’de turizm yatırımcıları bakanlıkların kendi çevrelerini korumak ve gelecekte de ekmek kazanmalarını sağlamak için koyduğu kurallara ayrkırı olarak kısa dönemde daha fazla kar yapmak için kaçak yatırım yaptılar. Bu konu yakın gelecekte kendi karlarini ve çevreyı olumsuz yönde etkileyebilir. Kanunları ve kuralları işimize gelmediği yerde kolaylıkla bertaraf ediyoruz. Yatırımcılar, ilgili bakanlıklarla önceden görüşüp yasal olarak yatırım yapabilirlerdi.