ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8132
EURO
36,8155
ALTIN
2.984,85
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Uzungöl’de vatandaşa ceza yağdı

Uzungöl’de vatandaşa ceza yağdı
10.05.2016 08:11
A+
A-

Karadeniz’deki turizm cenneti Uzungöl’de 862 kişi hakkında “İmar Kanunu’na muhalefet” suçundan 2 ile 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Bir çok kişi ceza aldı.

Uzungöl, 1998 yılında ‘sit alanı’, 2004’te ‘özel çevre koruma alanı’ olarak belirlendi. Uzungöl’e 2009 sonrası Arap turistlerin akın etmesi üzerine bölge halkı izin ve ruhsat almadan evlerini aparta ve pansiyona dönüştürdü, kaçak işyeri, ev, apart otel yaptı. Çaykara Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın ardından bin 500 kişinin yaşadığı Uzungöl’de 862 kişi hakkında “İmar Kanunu’na muhalefet” suçundan 2 ile 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı. Davalar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine aynı kişilere bu kez “Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu kişilere 1.5 yılla 4 yıl arasında hapis cezaları verildi. 150’yi aşkın kişinin cezası kesinleşti. Bazılarınınki para cezasına çevrilirken, bazılarınınki de ertelendi. Kimi vatandaşlarsa hapse girdi. Ceza alan 700’ü aşkın kişi, Yargıtay sürecini bekliyor.

‘ARAZİMİZİN ÜZERİNDEKİ EVİ DEĞİŞTİREMEZ MİYİZ?’

Babası gibi oturduğu evi apart otele çeviren ve daha sonra evin üstüne bir kat çıkan İsmail İnan ile eşi Havva İnan da 20’şer ay hapis cezasına çarptırıldıklarını söyledi. Cezaları ertelenen çiftten İsmail İnan, “İmar olmayan bir yerde ne yapacaktık? Arazimizin üzerindeki evi değiştiremez miyiz, büyütemez miyiz, ticarethane yapamaz mıyız?” ifadesini kullandı.

Hakkında açılan 2 davadan 48 ay hapis cezasına çarptırılan Barbaros Çakır cezasını çekmek için cezaevine girerken, davalılardan Abdullah Akyüz ise 2 davadan toplam 3 yıl hapis cezası aldı. Akyüz, Yargıtay sürecini beklediğini kaydetti.

‘CEZA ALMAYAN YOK’

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu, yaşanan durum karşısında şaşkın olduklarını belirterek “Bu işletmelerin sahiplerinin neredeyse tamamı bu yörenin insanı. Yıllardır burada imar uygulaması yapılmadı. Hal böyle olunca insanlar arazilerinin üzerine ev ve işyeri yaptılar. Devlet de bunların elektriğini, suyunu bağladı. Şimdi bir taraftan ceza veriyor, bir taraftan da ‘Yıkın’ diyor. Ceza almayan insan yok” diye konuştu.

‘İMAR İZNİ İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLANDI’

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, şunları söyledi: “2009 öncesinden de kaçak yapılaşma vardı. Onlar için de cezai uygulamalar yapıldı. Ancak özellikle bu tarihten sonra Arap turizminin hızla büyümesi, Arapların çok fazla talepte bulunması sonucu burada yaşayan insanların evlerini aparta, pansiyona çevirmeye başlaması, işyeri yapması hızla arttı. Uzungöl’ün belde olduğu dönemde belediye başkanının kaçak yapılara göz yumması, ruhsat vermesi buradaki sorunu büyüttü. Yasalar neyi gerektiriyorsa o uygulanıyor. Bizim burada belediye olarak da yapabileceğimiz bir şey yok. Bundan sonra yapılaşmalar kanunların izin verdiği çerçevede devam edecek.”

uzungolde_herkese_ceza1

Aile boyu ceza alan Mustafa, İsmail, Emine ve Havva İnan

Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu ise şu değerlendirmede bulundu: “Uzungöl’ün geleceğini parlak görmüyoruz. Turizm ve gelir adı altında orada yapılanlar gelecek için hiç iyi sinyaller vermiyor. Burası için bölge koruma planı çıkarılmalı ve acil olarak uygulamaya konulmalı.”

Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de “Kaçak yapılaşmanın en büyük nedeni buna göz yumulması” dedi. Akyüz, Uzungöl çevresine çekilen ve tepkilere neden olan duvarla ilgili olaraksa, “Biz bu duvarla ilgili dava açmıştık. Dava sonucunda bilirkişi raporları doğrultusunda 7 metre olarak planlanan duvarın yüksekliği 3.5 metreye indirildi” diye konuştu.

Haber: Kenan TAŞKIN/GAZETE HABERTÜRK

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Kahraman Şahin dedi ki:

    Uzungölün koruma ve korunma kapsamına alınması çok doğru bir şey. Fakat asırlardır bu bölgede yaşayan insanların da barınma ve yaşamını devam ettirme hakkı vardır. Bu halkın da haklarının korunması gerekir.