ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,6003
EURO
34,8766
ALTIN
2.495,92
BIST
9.599,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Parçalı Bulutlu
16°C
Trabzon
16°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
25°C
reklam

MAHNİDA MÜSLİM EFENDİ

MAHNİDA MÜSLİM EFENDİ
11.01.2013 03:58
A+
A-

Mahnida Müslim Efendi (1878-1954)

Merhum Mahnida Müslim Efendi yaklaşık 300 yıl önce Sürmene’ye bağlı Yeniay Belediyesine bağlı Baştımar (Mahno) köyünden Çaykara’nın Şur(Şahinkaya) köyüne göç eden Alipaşaoğulları neslindendir.

Müslim Efendi 1294(1878) yılında o zaman Of’a bağlı olan Şimdi Çaykara’nın köyü olan Şur(Şahinkaya) köyünde doğmuştur. Ali ve Akıle’den doğma Müslim Efendi zamanının imkanları çerçevesinde ilkokulu kendi bölgesinde tamamlayarak medrese eğitimini Çaykara’ya bağlı Coroş(Taşkıran) köyünde meşhur Kakışım zatın talebesi Zilik Efendi’den tamamlamıştır. Bu silsilenin en tanınmış hoca efendileriyle Müslim Efendi’ye intikali bir vakıadır.

Silsilenin özellikleri Arap Edebiyatına Sarf, Nahiv, Mantık, Meani, Beyan, Bedih, Adab ve Aruz’u harfiyen intibak ederek ilim dallarında şöhret etmiştir.

Merhum Müslim Efendi Tefsir Kelam ve Fıkıh ilimlerinde önemli mesafeler almıştır. Öğrenim gördüğü ilim dallarında dayanaksız hiçbir fikri savunmazdı. Fıkıh ilminde becerisi olduğu halde hiçbir zaman tetkiksiz fetva vermez ve cesaret göstermezdi. Bundan dolayı verdiği fetvalarda tenkide maruz kalmaz ve genelde başarılı olurdu. İbadeti Allah için yapar ve gösterişten uzak bir hayatı tercih ederdi. Tarikatı insanın istidadına göre tercih ettiği bir yol olarak görür, bununla birlikte fıkhın dışına çıkmayı tehlike sayardı. Az ama öz olanı sever şöhretten daima kaçınırdı. Yaşadığı dönemdeki zorluklara rağmen hocasından aldığı silsileyi kendisinden sonraki nesle aktarabilmiştir.

35 yıl süreyle Aşağı Şahinkaya Camiinde imamlık yapan ve burada talebe yetiştiren Müslim Efendi Cumhuriyet öncesi aldığı medrese eğitimini cumhuriyet sonrası dönemle uzlaştırmayı başarmış bir âlimdir. Ömrünün son dönemlerinde tanıştığı radyo için talebelerine “Burada sesini duyduklarınızı bir gün gelecek göreceksiniz” diyerek ileri görüşlülüğünü ortaya koyması da öğrencilerinin hatıraları arasında yer almıştır.

İcazetnamesi:

Of’un Şur köyünden Aliefendioğlu Mahnidazade diye meşhur Seyyid Müslim Zühdi Efendi’yi unutmamandır.(Allah onları büyük affı ile affetsin. ”O Kullarının tevbesini kabul eden ve günahlarını tevbe ile bağışlayandır.)

İcazetnameyi veren: Hafız Ali Zade oğlu Oflu Hacı Hafız Ahmet

Yazan: Seyyid oğlu Mahnidazade

Adı ve Soyadı: Müslim Durgun

Doğumu: 1878

Ölümü: 1954

Baba Adı: Ali

Anne Adı: Akile

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.