ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

VELİOĞLU TAYYİB ZÜHTÜ EFENDİ

VELİOĞLU TAYYİB ZÜHTÜ EFENDİ
11.01.2013 03:59
A+
A-

Çaykara 1869 – Çaykara 1940) (Müderris)
Velioğlu Tayyip Zühtü Efendi, 1285 (1869) yılında Çaykara İlçesi AkdoğanKöyü’nde doğdu. Tahsilini, Çaykara’nın büyük bilginlerinden olan ve on üç defa büyük icâzet, on sekiz defa ferâiz icâzeti vermeğe muvaffak olan babası Hacı Osman Efendi’ den yapmış ve 28 yaşında icâzet almıştır.İlk müderrisliği Hayrat İlçesi Sıraağaç Köyü’nde yaptı. Dört yıl burada kaldıktan sonra, Kondu Köyü’ne, sonra da kendi köyü olan Akdoğan’da (babasının ihtiyarlığı sebebiyle) müderris oldu. Köyünde müderris iken zamanın padişahı tarafından müderrisliği bir beratla onaylandı. Öğrencisi Hasan Umur, Tayyip Zühtü Efendi için şöyle demektedir: “Çalek (Sıraağaç) Köyü’nde müderris bulunduğu senelerde yalnız bu köyde değil, bütün Baltacı deresinde sevimli bir şöhret kazanmıştır. Yüzü kadar ahlâkı da güzel olan merhum, talebelerine karşı gayet şefkatli idi.1314 (1896) senesinde bazı gecelerde, yatsı namazından sonra müteaddit defalar huzuruna girer, halledemediğim notları sorardım. Kendilerini iz’âc edecek derecedeki bu hareketime karşı, iğbirar göstermez, bilâkis memnuniyet izhâr ederdi. Oturuşlarında ve gezişlerinde, vecih, vakur görünürdüyse de haddi zatinde son derece mütevazi idi. Ders okuturken ince meseleler karşısında başını sağ omuzuna doğru çevirir, gûya birisiyle konuşacak gibi sevimli bir duruşuyla biraz düşündükten sonra ifâdesine devam ederdi.
Cisimlerin mürekkep olduğu (cüz-ü lâyetecezzâ) bölünmez cüzlerden bahsederken (herhangi cismi meydana getiren bölünmez cüzler, etraflarındaki diğer cüzlere temas etmeden dönmektedirler) dediğine göre, (atom) hakkındaki nazariye ile merhum hocamız meşgul olduğu anlaşılıyor. ”

Tayyib Zühdi Efendi son yıllarında kanser hastalığından muztaripti. İstanbul’da damatları Hacı Dursun oğlu Ahmet Bey’in yanında birçok doktor tarafından tedavisine çalışıldı ise de, çare bulunamadı. Köyüne dönüp, 1940 senesinde vefât etti.

KAYNAKÇA

. Haşim Albayrak, Of ve Çaykara, s. 91, Cantekin Matbaası, Ankara, 1986
. Hasan Umur, Of ve Of Muharebeleri, s. 36,Güven Basımevi, İstanbul, 1949

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.