ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,3880
EURO
34,4868
ALTIN
2.488,35
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
21°C
Trabzon
21°C
Hafif Yağmurlu
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
reklam

Sultanmurat Yaylası

Sultanmurat Yaylası
20.04.2015 19:25
A+
A-

Çevresindeki yaylaların merkezi durumundadır. Geçmişte yayla yollarının uğrak ve konaklama merkezi olarak işlev gören Sultanmurat Yaylası günümüzde çevre yaylalar için günlük alış-veriş çarşısı, ziyaretçileri için turizm merkezidir.

IV. Murat 1635 yılında İran seferinden dönerken ordusuyla bu yaylada konaklayarak Cuma namazını kılmış ve birkaç gün burada konaklamış olmasından dolayı buraya “Sultanmurat” ismi verilmiştir. İlçe merkezinden 25 Km. güneybatıda ve denizden 2200 m. yükseklikte bulunan bu yaylada ayrıca I. Dünya Savaşı Rus ordularına karşı savaşan Osmanlı ordularının bir şehitliği vardır. Bir subay ve 70 er olmak üzere 71 Mehmetçik Rus askerleriyle savaşarak şehit düştüğü yayla merkezinin 1 km güneyinde şehitlerin metfun olduğu tepeye “Şehitler Tepesi” adı verilir.

Yakın çevresinde Eğrisu, Sarıkaya, Hanırmak, Sıcakoba, Vartan, Cerrah ve Mavreyas yaylaları ile Köprübaşı’na bağlı Arpalı Mahallesi vardır.

Trabzon’a uzaklığı Çaykara üzerinden(tamamı asfalt) 105 km; Köprübaşı üzerinden(20 km’si stabilize) 72 km’dir.

Trabzon ili Çaykara ilçesine 25 km. mesafede olan ve Aydıntepe’nin 54 km. kuzeybatısında bulunan Sultanmurat yaylasında elektrik, içme suyu, otel, lokanta, market, kasap, kahvehane, hırdavatçı vb işyerleri bulunmaktadır. I. Dünya Savaşından kalma siperler ve şehit mezarlarını her yıl 23 Haziranda düzenlenen merasimlerle anılmaktadır.

Ayrıca bu yaylada her yıl 20 Ağustos tarihinde geleneksel Sultanmurat yaylası yayla ortası şenlikleri yapılır. Şenliklerde on binlerce insan Sultanmurat Yaylasını ziyaret etmektedir.

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.