Çaykaralı Ressam Prof. Dr. Aydın Ayan’ın 45. sanat yılı dolayısıyla hazırladığı “Sır ve Büyülü Gerçek” isimli sergisi ziyarete açıldı. Sergi 7 Nisan ile 10 Mayıs 2017 tarihleri arasında açık olacak.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Ayan, sanatseverlerin gösterdiği ilgi dolayısıyla çok mutlu olduğunu belirterek, “Çok şükür ben şanslı bir sanatçıyım. İyi hocalarla okudum. Sabri Berkel, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Neşet Günal ve sanat yaşamına adımımı atarken önemli sanatçılarla bir arada oldum ve dostluk kurdum. Nedim Günsür bunlardan bir tanesiydi, rahmetli nur içinde yatsın. Öğrencilik yıllarımda, 1977’de ilk sergimi açtım. Mezuniyet yılımdı. Ondan sonra da hep aynı şekilde devam etti.” dedi.
Ayan, kendisi için insanların önemli olduğunun altını çizerek, “Ben tavırlı bir sanatçıyım. Yaptığım işlerde de o tavır görülüyor. İnsan sevgisi bana da yöneliyor bir şekilde. Sizin verdiğiniz şey bir şekilde size dönüyor. Yansı ya da yankı da diyebilirsiniz buna. Olumlu anlamda değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.
Sergiyi gezenlerin, 45 yıllık sanat yaşamında ürettiği eserleri görebileceğini dile getiren Ayan, şunları kaydetti:
“Benim için çok büyük bir onur, çok büyük bir gurur ve keyif. İçeride pek çok şey var. Öncelikle bir sanatçının 45 yıllık öz yaşamı var. İkincisi de o sanatçı tavırlı bir sanatçı olduğu, yaşadığı topluma ve dünyaya duyarlılığı sürekli açık olduğu için yaşananlar eleştirel bağlamda ele alınmış ve görselleştirilmeye çalışılmış. Sergide bunlar vardır. Sergiyi üç başlık altında toplayabiliriz. ‘İnsanın insana ettiği’, ‘İnsanın doğaya ettiği’ ve ‘İnsanın hayvana ettiği’ diye başlıkları koyabiliriz. Ama bu, insana karşı olduğum anlamına gelmiyor. İnsan pozitif yanıyla sanattan hiç uzak kalmamış, çok güzel değerler ortaya koymuştur. Sanatla insan hep yan yana olmuştur. Bu insanın pozitif yanıdır ama eleştirel açıdan baktığımız zaman da insanın olduğu yerde savaşlar hep olmuştur. ya neden olmuştur ya sürdürmüştür ya bir şekilde devam ettirmiştir. Bu da insanın negatif yanıdır.”
Aydın Ayan sergide 114 eserin yer aldığını belirterek, “Bir özet sundum sergide. 1972’de akademiye girişimle başlıyor sanatçılığım diye değerlendiriyorum. Bugüne kadar oluşan bir zaman dizimi var. 45 yıl, her yıla bir resim. O yılın altına da o yıl yaptığım resimler artı yaşamımla ilgili önemli olayları üst satırda koydum. Bunun yanında bu zaman dilimlerinin olduğu kısımlarda kronolojik olarak elimde olan resimlerden bir sıralama yaptım. 6 resim koleksiyondan alındı. Geri kalanı 1972 ile 2007 arasında yapılan eserler. Ancak resimlerin yüzde 75’i 2007 sonrası yapıldı.” diye konuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Rektör Yardımcısı Prof. Alev İdrisoğlu ve yazar Doğan Hızlan’ın da açılışına katıldığı sergi, 10 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.
PROF. DR. AYDIN AYAN KİMDİR?
Prof. Dr. Aydın Ayan
Aydın Ayan, 1953 yılında Çaykara’da doğdu, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nde öğrenim gördü (1972-1977). Bitirdiği Bölümde 1979’da Asistan, 1990’da Doçent, 1998’de Profesör oldu. British Council bursu ile İngiltere’de(1986-1987), Eisenhower Exchange Fellowship ile ABD’de inceleme, araştırma ve sanatsal çalışmalar yaptı.
Yurtiçi ve yurtdışında 40’a yakın kişisel sergi açtı ve üçyüzü aşkın karma sergiye katıldı.
İlki şiir dalında (1971), sonuncusu Moskova İmparatorluk Sanat Akademisi Onursal Üyelik “Sanata Katkı” Ödülü(2013) olmak üzere toplam on dokuz ödül sahibidir.
Ayan’ın yurtiçi ve yurtdışında çeşitli müzeler ile özel ve tüzel kurum koleksiyonlarında yapıtları yer almaktadır.
Ayan, eğiticilik yaşamı boyunca kurumunda, Resim Bölümü başkanlığı, Rektör Yardımcılığı, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi müdürlüğü gibi görevler yapmıştır.
Ayan’ın sanatına ilişkin yazılmış ve yayımlanmış çeşitli kitapların yanında kendi yazdığı ya da editörlüklerini yaptığı altı kitap bulunmaktadır.
Ayan hakkında, metnini Ahmet Oktay’ın yazdığı “Aydın Ayan”, metnini Kıymet Giray’ın yazmış olduğu “Aydın Ayan” ve editörlüğünü sanatçının kendisinin yaptığı, çok sayıda sanatçı ve sanat yazarının metinlerinden oluşturulmuş “Aydın Ayan ‘Sisyphos’un Direnci” başlıklı yayınlanmış, kapsamlı kitaplar bulunmaktadır.
Ayan MSGSÜ’deki eğiticilik görevinin yanında sanatsal çalışmalarını İstanbul ve Şile’deki atölyelerinde sürdürmektedir.
AYDIN AYAN 45. SANAT YILI RETROSPEKTİFİ
Tarih: 7 Nisan-10 Mayıs 2017
Yer: MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, Beş Kubbe Salonu
Saat: 18:00-21:00