ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,5707
EURO
34,7707
ALTIN
2.491,02
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
18°C
Trabzon
18°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
19°C
reklam

Tarihi çarşıdan at çiftliğine Sarmaç Çarşısı

21 Aralık 1972'de Çaykara'nın Şahinkaya Köyünde doğdu. İlkokulu Şahinkaya II İlkokulunda 1983 yılında, Ortaokulu Çaykara İnönü Lisesi Orta kısmında 1986 yılında, Liseyi Çaykara İnönü Lisesinde 1990 yılında tamamladı. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Muhtelif kamu görevlerinde bulundu, bulunmaktadır... Yöresi ile ilgili basılı kitap ve değişik yayınlara imza atmıştır. Amatör olarak fotoğrafla uğraşmaktadır. Evli iki çocuk babası olan Sami Ayan yöresi ile ilgili araştırma ve derlemelerini de sürdürmektedir.
30.03.2016 06:07
A+
A-

Bir zamanların hareketli alış-veriş merkezi olan Sarmaç Çarşısı eski günlerine mi dönüyor?

Eski Çaykara Uzungöl yolu 4. kilometrede yer alan tarihi Sarmaç çarşısı bir zamanların hareketli ticaret merkezi konumundaydı. 1960’lı yıllardan itibaren köylerin ilk uğrak, ihtiyaç temin ve ürettiklerini ihtiyaçlarıyla değiştirme merkezi olan Sarmaç’ta bakkal, fırın, saatçi, demirci, terzi gibi bilumum esnaf bulunurdu.

Çarşı Şahinkaya Köyü ile Koldere köyünün sınır noktasında ve Sarmaç ırmağı ile Solaklı deresinin buluşma noktasındaydı. Tarihi Of-Çaykara-Bayburt devlet karayolu üzerindeydi. Çevre köylüler ürettikleri odun, mısır, yağ, peynir, deri gibi ürünleri burada satar, celebler hafta günleri satılmak üzere pazara getirilmekte olan büyük ve küçükbaş hayvanları burada karşılar ve pazarlıklarını yaparak satın alırdı.

Çarşıda özellikle köylülerin her türü ihtiyaçlarını karşılayacak alış-veriş imkanı vardı. Ulaşım günümüzdeki kadar kolay değildi. Özellikle hafta arası meydana gelen ihtiyaçlar için adeta evin yanındaki bir çarşı gibiydi. Çevre köylerden acil ihtiyaçlar için gençler “Sarmaç”a gönderilir, ihtiyaçlar buradan görülürdü.

Yaz aylarında yaylacılar sabahın erken saatlerinde meşhur Sarmaç ekmeğini buradan alarak yollarına devam ederlerdi. Çevrede o dönemde aktif olan köy ilkokullarının öğrencileri de öğle yemeklerini, okul ihtiyaçlarını bu çarşıdan karşılardı.

Köylere yaya olarak erişecekler için nefeslenme yeriydi Sarmaç. Çarşıda hayat bu şekilde sürüp giderken bir heyelan sonrası Solaklı’nın batı tarafından işleyen devlet karayolu Solaklı’nın doğusuna alındı. Artık yol çarşının içerisinden geçmiyordu. Köylere ve yaylalara giden araçlar artık Sarmaç’a özel olarak uğramadıkça karşıdan geçiyordu. Çarşı bu duruma fazla dayanamadı. Son iki dükkân Muhammet Öztürk ve merhum Yılmaz Deniz dükkanlarını bir süre daha açık tutmayı devam ettirdiler. Ama hareket olmayan yerde bereket olmuyordu. Onlar da sonunda dükkânlarına kilit vurdular. 90’lı yılların başıydı. Sarmaç çarşısı artık terk edilmiş bir çarşıydı. Ulaşım imkanları daha da gelişince daha da unutulmuştu. Sarmaç’ın uğrayanı, arayanı, soranı yoktu artık. Sadece orada hatıraları olanlar geçmişini biliyordu.

2010’lu yıllara gelindiğinde Arapların bölgemize olan ilgisi artınca Sarmaç çarşısı için yeniden bir şans mı doğuyordu? Acaba eski günlerini yakalayabilir miydi? Dört girişimci bir araya geldi ve bir at çiftliği kurmayı düşündü. Yer olarak tarihi Sarmaç çarşısının hemen yanındaki alanı seçtiler. Çaykara Binicilik Kulübü faaliyete geçti. Artık Sarmaç’ta atlar koşuyordu. Çiftliğin yanına bir de kafeterya yapılmıştı. Yavaş yavaş hareket başladı. Ama bereket için zaman lazım.

Kim bilir belki bir gün Sarmaç Çarşısı eski günlerine dönemese de eski hareketliliğine kavuşur. Buna 80’li yıllarda Sarmaç’ta çocukluk hatıraları bulunan bu günün orta yaş grubu çok sevinecektir. Tarih tekerrür eder mi? Zaman gösterecek ama durum ümitsiz değil….

Tarihi süreç içerisinde Sarmaç’ta fotoğraflarla bir gezinti…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Yorum güzel,
    Ancak eski Sarmaç çok eskilerde kaldı.Aynı özelliğini bulması ve insanlara aynı duyguyu yaşatması imkânsız.
    Evet oralar canlanabilir.
    Ama o canlılık “Sarmaç” olduğundan değil, o boğazın değer kazanmasındandır.
    Çaykaradan Uzungöle kadar sayısız yerler var.
    Kimi at,kimi kat,kimi lokanta,kim bilmem ne.
    Tek şey söylenebilir.
    CANLANMASI ELBETTE SEVİNDİRİCİ.

  2. Mehmet Sami Nuhoğlu dedi ki:

    Beş girişimci değil dört girişimci değerli ÇaykarA gazetesi basın Sözcü’sü biraz daha dikkatli olmanızda yarar var 1..mehmet Sami Nuhoğlu 2.Beyhan Gedikoğlu 3..Yakup uysal 4..Kemal sakal… Başka ortağımız varsa bize bildirirseniz sevinirim

    1. İzzet dedi ki:

      Zaten dört dediya. Velevki beş kişi olsanız ne. Acaba eski günlerini yakalayabilir miydi? Dört girişimci bir araya geldi ve bir at çiftliği kurmayı düşündü. Yer olarak tarihi Sarmaç çarşısının hemen yanındaki alanı seçtiler.

    2. İzzet dedi ki:

      ((Zaten dört dediya. Velevki beş kişi olsanız ne. ))Acaba eski günlerini yakalayabilir miydi? Dört girişimci bir araya geldi ve bir at çiftliği kurmayı düşündü.