ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Çaykara’da futbolun tarihi

20.05.2018 09:44
A+
A-

Çaykara’da futbolun tarihi 1950’li yıllara dayanır. Her ne kadar 1981 yılında Çaykara Kaymakamlığı tarafından ilk kez  resmi olarak Kaymakamlık kupası futbol turnuvası düzenlenmiş ise de Çaykara’da futbola ilgi 1950’li yıllarda başlar. 1960’lı yıllara gelindiğinde futbol yavaş  yavaş ilgi görmeye başlar. Köyde bir araya gelen okul çağındaki çocukların oluşturdukları mahalle takımları ile kendi aralarında naylon topla futbol oynar, maç yaparlardı.

Çaykara’da futbolun 1950’li yıllarda ilgi görmeye başlamasını o dönemlerde köy ve mahalle futbolu oynayan kişilerin anlatımlarından  biliyoruz. Köyler arası futbol müsabakaları Çaykara Ortaokulu sahasında, köyün herhangi düz bir alanında, araba yollarında, evlerin tufanlarında,  yazın ise yayla düzlüklerinde oynanırdı.

Trabzonspor’un 2 Ağustos 1967 tarihinde kurulmasından sonra Çaykara’da futbola ilgi geçmiş yıllara göre daha da artar. Trabzonspor’un 1973-1974 sezonunda şampiyon olarak 1. lige çıkması, o yıl düzenlenen Kıbrıs Barış Kupasını kazanması, gelen Şampiyonluklar Çaykara’da 7’den 70’e herkesi futbol tutkunu haline getirdi.

Her günün akşamına doğru ve hafta sonları köy okullarının bahçelerinde, köy düzlüklerinde, yeni yapılan araba yollarında çocuklar, gençler akşam ezanına kadar futbol oynardı. Öyle ki; gençler gruplar halinde karşılaşmalar düzenleyerek haftanın birincisini belirlerdi.

Köylerde kurulan mahalle takımları veya karma takımlar değişik isimler altında top oynarlardı. Bunlardan bir kaçı Ataryemezler, Yıldırımlar, Şimşekler, Fırtına,  Kaplanlar vb. Futbola o kadar ilgi vardı ki dört gözlü ahşap evin koridorunda (arasta) çocukların dar alanda top oynamalarına zaman zaman büyüklerde eşlik ederdi.

Çocuklar penaltı atışlarını rakip futbolcuya çalım atmayı, savunma yapmayı, topa düzgün ve falsolu vuruş tekniklerini, topa hakim olmayı  dört gözlü ahşap evlerin arastalarında (koridor), dar düzlüklerde, okulların 100-150 metrekarelik alanlarında, yollarda  öğrenirdi.

1969 yılında Çaykara Ortaokulu şimdiki binasına taşınmasıyla Çaykara yeni ve daha geniş bir futbol sahasına kavuşur. 1971 yılında lise bölümü açılır. (1971 Çaykara Lisesi 1974 yılında Çaykara İnönü Lisesi adını alır. 1996’da Ticaret Lisesi ve İnönü Lisesinin birleşmesiyle Çaykara Çok Programlı Lisesi adını alır) Lise eğitimi için ilçe dışına gitmesine gerek kalmayan öğrenciler artık Çaykara’da eğitimlerine devam eder. Öyle ki yaşları 17, 18, 19 olanlar Liseye kayıt yaparak okumaya başlarlar. Bu durum  Çaykara’da futbolun ortaokul ve lise öğrencileri arasında gittikçe ilgi görmesini sağlar. Sınıflar arası futbol müsabakaları oynandığı gibi yine öğrencilerden oluşan köyler arası futbol takımları kurularak hakemliğini öğretmenlerin yaptığı gayri resmi müsabakalar da yapılırdı.

Okul öğrencileri arasında köyler arası futbol maçları oynandığı gibi yine dışarıda oluşturulan yaşları daha büyük köy futbol takımları da kendi aralarında maçlar oynarlardı. Bu köy takımlarının maçları daha iddialı seyircisi kalabalık ve kıran kırana geçerdi.

İlçede tek okul olan Çaykara İnönü Lisesinden sonra 1977 yılında Çaykara İmam-Hatip Lisesi, 1978 yılında ise Çaykara Ticaret Lisesinin açılmasıyla futbolda okullar arası rekabette başlamış oldu. Okulların kendi aralarındaki rekabet Çaykara’da futbola olan ilgiyi (izleme ve oynama) en üst seviyelere çıkardı.

Resmi bayramlarda okullar arası futbol turnuvası düzenlenirdi. Özellikle 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramlarında Çaykara İnönü Lisesi, Çaykara İmama Hatip Lisesi, Çaykara Ticaret Lisesi ve Dernekpazarı Lisesi futbol takımları arasında kıyasıya tatlı bir rekabet olurdu.

Çaykara merkez  dahil köyler kendi aralarında gayri resmi maçlar oynarlardı. Bu maçlar turnuva şeklinde değildi. A köyü ile B köyü kendi arasında çift maç esasına göre oynanırdı.

Galibiyetler eşit ise 3. Kez maç oynanırdı. Bazen beraberliklerin eşit olması durumunda beraberliğin bozulması için takımlar sözleştikleri bir sahada tekrar maç yaparlardı. Takımlarını destekleyen seyirciler izlemeye gider takımı galip gelğinde de ara sıra kemençe ve kaval eşliğinde horon oynarlardı.

Yaylalarda özellikle yazın dini bayramların denk geldiği günlerde köyler kendi aralarında maçlar düzenlerdi. Yüzlerce kişi maç izlemek için yaylalara akın eder takımlarına destek verirdi.

Bununla birlikte yaylalardaki gençler kendi aralarında hemen hemen her gün futbol oynardı. Köyler arası,  yaylalar arası veya yaylalarda oluşturulan takımlar arası müsabakalar, Çaykara (Ortaokul sahası) köy ilkokullarının sahası, Holo Topsahası Holino Topsahası Cuşonodo, Kamara, Sultanmurat, Kuzi Kayası, Çormalık, Limonsuyu, Kuşmer,  Lafdormi, Cahmut Cavlaka, İslam Yerleri, Calimodi, Kaban ve diğer isimlerini zikretmediğim düzlüklerde oynanırdı.

1980’li yıllarda resmi olarak oynanmaya başlanan Çaykara Kaymakamlığı köyler arası futbol turnuvaları 1995 yılına kadar o dönemki adıyla Çaykara İnönü Lisesinin sahasında, 1995 yılından sonra ise Çaykara İlçe Stadında oynanmaya başlandı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.