ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
35,9677
EURO
37,1790
ALTIN
3.307,49
BIST
9.951,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları

25.05.2018 10:52
A+
A-

Çaykarada sporun gençler arasında ilgi görmesi ile birlikte 1981 yılında   Çaykara Kaymakamlığının onayı ile oluşturulan tertip komitesi öncülüğünde ilk kez resmi olarak “Çaykara Kaymakamlık Kupası Futbol Turnuvası” düzenlenmeye başladı.

Her yıl olmasa da belirli yıllarda o dönemin adıyla Çaykara İnönü Lisesi sahasında düzenlenen köyler arası   “Kaymakamlık Kupası Futbol Turnuvası” hayli çekişmeli ve iddialı geçerdi.  Öyle ki şampiyonluğun iddialı takımları kampa girer profesyonel bir takım gibi yöneticiler tarafından tüm ihtiyaçları karşılanırdı. Birlik beraberliğin   ve maçlara motivasyonun sağlanabilmesi için takım yedekleri ile birlikte idman yapar, idman sonrası kampa girilirdi.

1985 yılı sporda Çaykara için Çaykaralı futbol tutkunları için  bir dönüm noktası oldu. 1985 yılında düzenlenen “Kaymakamlık Kupası Futbol Turnuvası” maçları hayli çekişmeli ve zevkli geçiyordu. Dönemin Kaymakamı Hasan Gürsoy iddialı takımların müsabakalarını izlemeye giderdi. Bu maçları izlerken oynanan oyunun kalitesinden futbolcuların  yeteneklerinden hayli memnun kalır maç sonrası yenen ve yenilen takımı kutlardı.

Çaykara ilçesinin Trabzon amatöründe futbol takımının olmamasını büyük eksiklik olarak gören Kaymakam Hasan Gürsoy’un talimatlarıyla Çaykaraspor kurulur.

Çaykarasporun resmi kuruluşu ile ilgili bazı kitap ve internet ortamındaki sayfalarda tarih yanlış olarak yazılmaktadır. İlk kongre tarihide  kuruluşundan önce yaptığı yazmaktadır. Çaykara’da Köyler arası Kaymakamlık Kupası Futbol Turnuvaları genelde her yılın Nisan ayı ile Temmuz ayı arasında oynanırdı. Nadirde olsa Ağustos ayına sarkan turnuvada olmuştur.

Yukarıda bahsettiğim kitap ve web sayfalarında Çaykarasporun kuluşu   tarihi 01 Ağustos 1985 olarak verilmektedir.  ilk kongresini de 12 Mart 1985 tarihinde yaptığı yazılmaktadır. Bu tarihler yanlıştır. Çaykaraspor 1985 yılında düzenlenen Kaymakamlık Kupası Futbol turnuvasının akabinde kuruldu.

Resmi kayıtlara göre   geçici yönetim kurulu üyesi Hanefi Terzi imzalı ve Kaymakam Hasan Gürsoy’un İlçe Jandarma Bölük Komutanlığına havale ettiği belgeye göre Çaykaraspor 2. Amatör Küme Takımı olarak 02 Ağustos 1985 tarihinde kurulmuştur. Çaykarasporun faaliyet alanları başta futbol olmak üzere voleybol, atletizm, güreş, yüzme ve atıcılık olarak belirlenmişti.

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 1
Çaykarasporun resmen kurulduğu tarihi gösteren resmi evrak

İlk kongresini de 12 Mart 1985 tarihi yazmaktadır. Çaykaraspor kurulmadan önce kongresini yapması mümkün değildir. Çaykaraspor ilk kongresini resmi kayıtlara göre 09 Mart 1986 tarihinde yapmıştır.

Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünün 02 Eylül 1985 tarihli ve 6521 sayılı Çaykara Kaymakamlığına gönderdiği yazıda “Çaykaraspor Kulübü Derneği’nin tüzüğü 2908 sayılı Dernekler Kanununa göre idari yönden incelenmiş olup, anılan kanuna göre tanzim edildiği görülerek 61-09-134 KOD numarası verilerek dernek kütük defterine kaydı yapılmıştır.” Vali adına Emniyet Müdürü Şakir Erten imzalı yazının devamında “kaydı yapılarak gönderilen dernek tüzüğünün en geç 15 gün içinde günlük bir gazetede ilân ettirilerek  ilâna havi 5 nüsha gazetenin gönderilmesini rica ederim” denilmektedir.

Bu yazıya istinaden 16 Eylül 1985 tarihli ve 2 sayılı  Geçici Başkan M.İrfan Çakmak (ANAP İlçe Başkanlığı görevini de yürütüyordu)  İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilmek üzere Çaykara Kaymakamlığına hitaben yazılan yazıda 12 Eylül 1985 tarihinde Çaykaraspor Kulübü Derneğinin Tüzüğü Kuzey Haber Gazetesinde ilan edilmiştir. Bu ilanla Çaykaraspor Kulübün kuruluş evrakları tamamlanmıştır.

02 Ağustos 1985 Tarihinde Kurulan Çaykarasporun Kurucuları

Ahmet Üstübaş
Hanefi Terzi
Mustafa Kemal Ersoy
Feryüz Öksüz
Necdet Durgun
Mehmet Lütfi Tekeoğlu
Aslan Baş
Enver Velioğlu
İbrahim Kalyoncuoğlu
Hamdi Coşkun

Resmi kayıtlarda İlk başkan M. İrfan Çakmak (16 Eylül 1985 tarihli resmi evrak üzerinde Geçici Başkan) görülmektedir.

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 2
ÇAYKARASPOR TAKIMI 1985-1986

Çaykaraspor kuruluşunu tamamladıktan sonra ilk kongreyi tüzük gereği 09 Mart 1986 tarihinde gerçekleştirdi.

05 Şubat 1986 tarihli Çaykaraspor Kulübü Başkanı M.İrfan Çakmak imzalı Kaymakamlık Makamına “Genel Kurul Toplantısı Hk.” Konulu yazısında ilk genel kurul toplantısını 02 Mart 1986 tarihinde saat 10.00’da kulüp lokalinde yapılacağı çoğunluğun sağlanamaması halinde 09 Mart 1986 tarihinde Pazar günü aynı yerde yapılacağı belirtilmektedir.

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 3
Çaykarasporun İlk Kongresinin yapılacağı tarihi gösteren yazı

Çaykarasporun ilk kongresi Çaykara Kaymakamlığı tarafından Valilik Makamına (Emniyet Müdürlüğü) gönderilen 16 Mart 1986 tarihli ve 886 sayılı yazıda kongre tarihi 02 Mart 1986 tarihinde yapıldığı belirtilmektedir. Bu tarih  Hükümet Komiseri tarafından 09 Mart olarak raporlanmıştır.  Evrakta  02 Eylül 1985 tarihli ve 6521 sayılı yazılı olması gerekirken  ( bu yazıya göre kongre yapıldı)  zühulden 02 Eylül 1986 yazılmıştır.

Çaykarasporun ilk kongresi Hükümet komiseri olarak  görevlendirilen Ahmet Üstünbaş’ın Kaymakamlık Makamına sunduğu raporda 09 Mart 1986 tarihi yazmaktadır.

10 Mart 1986 tarihli kongre raporunda   “Çaykaraspor Kulübünün ilk genel kurul toplantısı 02 Mart 1986 tarihinde çoğunluk sağlanamadığından 09 Mart 1986 tarihine Pazar günü saat 10.00’a ertelenmiştir” denilerek ikinci paragrafında ise ” Çaykaraspor Kulübünün 09 Mart 1986 Pazar günü kulüp lokalinde yapılan  genel kurul toplantısı 2908 sayılı Dernekler Kanununun 68 nci maddesi gereğince; genel kurul çağrısı gazete ilanı ve kayıtlı üyelere mektup yazılmak suretiyle usulüne uygun olarak yapıldı” deniliyor. Hükümet Komiseri olarak görevlendirilen Ahmet Üstünbaş’ın raporundan da  anlaşılacağı üzere Çaykaraspor tüzük gereği ilk kongresini 02 Mart değil  09 Mart 1986 tarihinde yapmıştır.

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 4

Çaykarasporun İlk Kongresinin yapıldığı tarihi gösterir Hükümet Komiseri raporu

 

Kongrede Geçici Başkan Mehmet İrfan ÇAKMAK 7 kişiden oluşan   Yönetim Kurulu Üyesinin 11 kişiye çıkarılmasını için Divan Başkanlığına önerge verdi. Önerge kongre üyeleri tarafından oylandı. Çaykaspor Yönetim Kurulunun 11 kişiden oluşması kabul edildi.

Ayrıca İlk kongrede Çaykarasporun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuna üye olması da oylanarak kabul edildi.

Çaykaraspor 09 Mart 1986 Tarihinde Gerçekleştirdiği İlk Kongresinde Yönetim Kurulu Asıl Üyeliklerine Seçilenler

Mehmet İrfan ÇAKMAK (Başkan)
Mehmet Lütfi TEKKEOĞLU (2.Başkan)
Enver VELİOĞLU (Muhasip)
İbrahim KALYONCUOĞLU (Veznedar)
Hamdi ÇOŞKUN (Genel Sekreter)
Ferhat YILDIZ (Sayman)
Aslan BAŞ (Sayman)
Yılmaz GÜNAYDIN (Genel Kaptan)
Aziz ÜSTÜNBAŞ (Üye)
Abdullah ÖZKUL (Üye)
Mustafa HACIABDULLAHOĞLU (Üye)

Çaykaraspor’da 1985-2018 arası  Görev Yapan Başkanlar

M.İrfan ÇAKMAK
Süleyman Sarıoğlu
Ahmet ASLANOĞLU
Mehmet KALYONCUOĞLU
Mehmet Kamil (Hikmet) VELİOĞLU
Ali Kemal SEVİNÇ
Türkay GÜMÜŞ
Coşkun BAYRAKTAR
Kasım ŞAHİN
Hasan MÜFTÜOĞLU
Yüksel BATUROĞLU
Fatih Sultan Yılmaz  2010’da başkanlığa getirildi halen devam ediyor

Çaykaraspor 2015 yılından itibaren ekonomik nedenlerden dolayı futbol -faaliyetlerini durdurdu. Sadece boks dalında faaliyetini sürdürmektedir.

Çaykaraspor kurulduğunda Trabzon’daki futbol camiası Çaykarasporun zengin iş adamları ve bürokrasisinden dolayı profesyonel lige rahatça çıkabileceği ve futbolda başarılı olacağı söylense de ilerleyen yıllarda  gerekli yapılanmayı yapamadığı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle başarılı olamadığı görülmektedir.

Çaykaraspor zaman zaman Trabzon futbolunda belli dönemlerde başarılı olduysa da bu başarısını sürdüremedi. Bunun nedenleri gönüllülük esasına göre başkanlık yapan isim ve yöneticilerin istifaya veya bırakmaya zorlanmalarından kaynaklanıyor. Gizli bir el Çaykara’da futbolun  önünü kesti ve nihayetinde sonunu getirdi. Şampiyon olduğu veya şampiyonlukta iddialı olduğu dönemlerde kimisi dernek adına kimisi de sözüm ona Çaykarasporun geleceği kimileri de eğitim  adına ilçemizde futbolun ve Çaykarasporun dibe vurmasını sağladılar.

Çaykaraspor ilk şampiyonluğunu  1986-1987 futbol sezonunda  yaşadı. 2. Amatör kümeden 1. Amatör kümeye yükseldi. Bir yıl sonrada 1987-1988 sezonunda tekrar 1.Amatör kümeye düştü. Bu tarihten sonra Çaykaraspor zorlu bir süreç yaşadı. Çaykaraspor Trabzon’a taşındı. 1995 yılında Başkanlığa getirilen Mehmet Kamil Velioğlu Çaykarasporu yeniden Çaykaraya taşıdı.

2000-2001 döneminde Mehmet Kamil Velioğlu Başkanlığında şampiyon oldu. 13 sezon sonra 1. Amatör kümeye yükseldi. Bu sezonda alt yapı kuruldu. B Minikler Şampiyon oldu.

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 5
1999-2000 Sezonu Şampiyonu Çaykaraspor Takımı
Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 6
1999-2000 Şampiyon Çaykaraspor B Minik Takımı

2000-2001 sezonunda şampiyon olan Çaykarasporun yönetimi

Mehmet Kamil Velioğlu (Başkan)
Nazmi Eş (2.Başkan )
Melik Yaroğlu (Genel Kaptan)
Ali Kemal Sevinç (Alt Yapı Sorumlusu)
Fatih Sultan Yılmaz (Muhasip)
Coşkun Bayraktar (Lokal Amiri)
Hanefi Tok
İbrahim Varlıbaş

A takım hocası Lokman Altun
Altyapı hocası Ekrem Taflan

Çaykaraspor 2000-2001 sezonunda 1 Amatör Kümeye çıktıktan sonra M Kamil Velioğlu Başkanlıktan ayrıldı.

Yapılan Kongrede   Ali Kemal Sevinç Çaykarasporun Başkanlığına getirildi.

2001-2002 sezonunda Ali Kemal Sevinç başkanlığında Çaykaraspor A takımı  ilk   kez   Süper Amatör Kümeye, Çaykarasporun Genç takımı da  Şampiyon olarak 1. Amatör kümeye yükseldi. Yıldızr kategorisinde Çaykaraspor Yıldız takımı Play-Off’a yükseldi.

Bu dönemde altyapı daha da güçlendi. Çaykara 3 bölgeye ayrılarak altyapıya futbolcu kazandırıldı. Ulaşım güçlüğü çeken futbolcular için servis araçları kondu antrenmandan çıkan futbolcular bu servis araçları ile evlerine ulaştırıldı.

Bu sezonda Çaykaraspor altyapıda 5 yaş grubunda (o dönemdeki adlarıyla A Minik, B Minik, Yıldızlar, B Genç ve A Genç)  takımlar oluşturarak Trabzon Amatöründe mücadele etti.

2001-2002 sezonunda şampiyon olan Çaykarasporun yönetimi

Ali Kemal Sevinç (Başkan)
Recep Yıldız (2.Başkan)
Coşkun Bayraktar (Genel Kaptan)
Şeref Şaban Keskin (Basın ve Halkla ilişkiler)
Temel Şimşek (Muhasip)
Mustafa Okutan (Alt Yapı Sorumlusu)
Fatih Sultan Yılmaz (Dış İlişkiler)
Hasan Karaçay (Lokal Amiri)

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 7
2000-2001 Sezonun şampiyonu. Süper Amatör Kümeye yükselen Çaykaraspor A takımı
Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 8
2000-2001 sezonu şampiyonu Çaykaraspor Genç takımı

2001-2002 döneminde Çayaraspor A takım hocası  ve Alt Yapı antrenörü Ekrem Taflan’dı. Bu dönem gerek A takımı ve gerekse Alt Yapı takımlarıyla Çaykarasporun en parlak dönemlerinden biri oldu.

Çaykaraspor 2002-2003 sezonunda Süper Amatör Kümede mücadele etmeye başladı. Bu sırada  başkan yönetimine istifa etmeleri için baskı yapıldı. Başkan Ali Kemal Sevinç ve yönetim kurulundaki bazı yöneticiler istifa etti. O dönemlerde başkan imzalı basına yapılan açıklamada “Çaykarasporun menfaatlerini düşünerek kulübün geleceği ve takımın önünü açmak için ben ve yönetim kurulundaki 6 arkadaşımla birlikte istifa ediyorum.”  Çaykaraspor olağanüstü kongreye gitti.

2002-2003 sezonunda Çaykaraspor Süper Amatör Kümede tutunamayarak tekrar 1. Amatör Kümeye düştü.

2004-2005 futbol sezonunda Ali Kemal Sevinç ikinci kez başkanlığa getirildi.   Ali Kemal Sevinç    Başkanlığında Çaykaraspor yeniden Süper Amatör Kümeye yükseldi.

Böylece Ali Kemal Sevinç’le Çaykaraspor  2 kez A takım, 1 kez Genç takım seviyesinde  bir üst lige çıkmış oldu

2004-2005 sezonunda şampiyon olan Çaykarasporun yönetimi

Ali Kemal Sevinç (Başkan)
Recep Yıldız (2.Başkan)
Feryüz Öksüz (Genel Sekreter)
Murat Korkmaz (Genel Kaptan)
Hatice Yılmaz (Muhasip)
Süleyman Ersoy (Alt Yapı Sorumlusu)
İrfan Nuhoğlu (Dış İlişkiler)

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 9
2004-2005 Sezonu Şampiyon Süper Amatör Kümeye çıkan Çaykarasporun A Takımı

2004-2005 döneminde Çayaraspor A takım hocası Hamit Çoban, Çaykaraspor Futbol   Koordinatörü Nurettin Balaban
Çaykaraspor Alt Yapı antrenörü Ekrem Taflan’dı.

Çaykarasporun 2004-2005 sezonunda  Süper Amatör Kümeye çıktıktan sonra yönetim olağanüstü kongre kararı aldı.

Yapılan kongrede 2005-2006 sezonuna Mehmet Kamil Velioğlu Başkanlığında Çaykaraspor Süper Amatör Ligde gruplara kalma başarısını gösterdi. 3. Lig çıkma umutlarını play ofa taşıyan Çaykaraspor play ofta elendi ve 3.Lige çıkma şansını kaybetti.

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 10
2006-2007 Çaykaraspor Futbol takımı

2006-2007 sezonunda Çaykaraspor 1. Amatör Kümeye, daha sonra da 2. Amatör kümeye düştü. 2015 yılında futbol faaliyetlerini durduran Çaykarasor sadece boks dalında faaliyet yürütmektedir.

Son olarak Çaykaraspor’un kurulmasında emeği geçen ve Çaykaraspor’da futbol oynarken üzerimde emeği olan Mehmet Lütfi Tekeoğlu’na, Çaykaraspor’a büyük emekleri olan ve beraber çalışma imkanı bulduğum Başkan Mehmet Kamil Velioğlu’na, ayrıca birlikte yöneticilik yaptığım Enver Yıldız ağabeylerime Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun

Yazan :Ali Kemal SEVİNÇ

Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 11
Çaykaraspor taraftarları maç izlerken
Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 12
Çaykaraspor taraftarları maç izlerken
Çaykarasporun tarihi ve şampiyonlukları 13
Çaykaraspor taraftarları takımlarını desteklerken
ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
13.02.2011 01:09
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Hasret UYGUN dedi ki:

    Bu vesile ile Hikmet abimize tekrardan rahmet diliyorum.
    Sporun kendisinin elinden tutup onu cocuklarimizin ayagina getiren yetiskinler olmadikca sosyal sorunlarimizin, terbiye ve ahlak sorunlarimizin cuzumu eksik kalacaktir.

  2. Tamer Turan dedi ki:

    Sevgili başkanım 2008/2009 futbol sezonunda başkan hasan Müftüoğlu hoca Dursun çimento yönetiminde Çaykaraspor a takımı tarihinde ilk defa Türkiye Şampiyonası için samsun’a gruba gitti bu bilgiyi de verirseniz iyi olur diye düşünüyorum