ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,2046
EURO
35,0509
ALTIN
2.523,45
BIST
10.660,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
19°C
Trabzon
19°C
Az Bulutlu
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
reklam

Demirkapı (Köyü) Mahallesi

Demirkapı (Köyü) Mahallesi
09.04.2015 16:27
A+
A-

İlçeye uzaklığı 45 km’dir. Eski adı Haldizen’dir. İlçenin en uzak dağ köylerinden biridir. Nüfusu 2000 yılı sayımına göre 129 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 257 olmuştur. İlk yerleşenlerin, kavimler göçü sonunda yöreye gelen Türkler’in Haldi boyundan oldukları bilinmektedir. 1554 tarihli arşiv kayıtlarına göre Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 10 köyden biri  Haldizen’dir. 1960 yılındaki yöre adları  düzenlemelerinde adı Demirkapı olarak değiştirilir. Bölgenin en eski  yerleşimlerindendir.

Çevreye hakim bir boğazda bulunan köyün yakınından Demirkapı deresi geçer. Köyün adı buradan gelmektedir. Dağların zirvelerine yakın oluşu ve oralardaki göllerin ilginçliği turistleri ve doğa meraklılarını bölgeye çekmektedir. Uzungöl-Demirkapı-Bayburt bağlantılı yol güzergahı bu köyün turistik değerini artırmaktadır. Yayla özelliğiyle, temiz havası ve suyuyla ayrıcalıklı olan Demirkapı’ya kışın ulaşmak çok zordur. En önemli geçim kaynağı gurbettir. Hayvan yetiştiriciliği önemini giderek kaybetmektedir.

Yol, su, elektrik ve telefon sorunu yoktur. Yazın köyün üst tepelerinde bulunan Demirkapı yaylasına ve Büyük Yaylaya çıkılır.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Demirkapı Köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Kaynak :Çaykara Gazetesi
demirkapı1
demirkapı

Demirkapı (Köyü) Mahallesi 1

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. furkan yıldız dedi ki:

    allahına kurbannnn