İlçe merkezine uzaklığı 24 km’dir. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 2885 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 752’ye gerilemiştir. Daha önceleri de bir yerleşim yeri olduğu belli olan Köknar, 1583 yılına ait tahrir kayıtlarında bugünkü Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 12 köyden biri olarak “Ogene-i Sufla” adı ile gösterilir. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Aşağı ve Yukarı Ogene adlarıyla iki ayrı köy olarak belirtilirler. İlk yerleşenleri Genç, Sonay, Özcan, Liman, Göral, Gargar, Kalma, Yıldız, Bilici, Şimşek, Kalem soyadını taşıyan ailelerin ataları olan 5 kardeş oldukları söylenir. 1960 yılındaki yer adları düzenlemelerinde Köknar olarak değiştirilmiştir.
Köknar Of- Çaykara- Bayburt anayolu üzerinde Karaçam vadisinin iki yakasında ilçenin arazisi en geniş mahallelerindendir. Kurtuluş Savaşı sırasında oldukça stratejik role sahip olan Kakart geçidi, vadinin batı yamacında bu mahalle sınırları içindedir.
Orman içi bir mahalle olan Köknar’ın tarıma elverişli arazisi sınırlıdır. Hayvancılık dışında en önemli geçim kaynağı yurt içi ve yurt dışı gurbettir. Son dönemlerde eğitim düzeyi giderek yükselmektedir. Yıllardan beri sağlıklı işleyen bir yol düzenine kavuşamayan mahallenin asfalt yol inşaatı sürmekte olup su, elektrik ve telefon sorunu bulunmamaktadır.
Köknar’ın yaylaları; Turnalı, Şeyhi ve Ogene Eğrisu Yaylası’dır.
2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Köknar köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
2014 yılı itibariye Köknar mahalle muhtarlığı Abdullah Sevin tarafından yürütülmektedir.
Kaynak :Çaykara Gazetesi