ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Köknar (Köyü) Mahallesi.

Köknar (Köyü) Mahallesi.
09.04.2015 13:49
A+
A-

İlçe merkezine uzaklığı 24 km’dir. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 2885 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 752’ye gerilemiştir. Daha önceleri de bir yerleşim yeri olduğu belli olan Köknar, 1583 yılına ait tahrir kayıtlarında bugünkü Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 12 köyden biri olarak “Ogene-i Sufla” adı ile gösterilir. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Aşağı ve Yukarı Ogene adlarıyla iki ayrı köy olarak belirtilirler. İlk yerleşenleri Genç, Sonay, Özcan, Liman, Göral, Gargar, Kalma, Yıldız, Bilici, Şimşek, Kalem soyadını  taşıyan  ailelerin ataları olan 5 kardeş oldukları söylenir. 1960 yılındaki yer adları düzenlemelerinde Köknar olarak değiştirilmiştir.

Köknar Of- Çaykara- Bayburt anayolu üzerinde Karaçam vadisinin iki  yakasında ilçenin arazisi en geniş mahallelerindendir. Kurtuluş Savaşı sırasında oldukça stratejik role sahip olan Kakart geçidi, vadinin batı yamacında bu mahalle sınırları içindedir.

Orman içi bir mahalle olan Köknar’ın tarıma elverişli arazisi sınırlıdır. Hayvancılık  dışında en önemli geçim kaynağı yurt içi ve yurt dışı gurbettir. Son dönemlerde eğitim düzeyi giderek yükselmektedir. Yıllardan beri sağlıklı işleyen bir yol  düzenine kavuşamayan mahallenin asfalt yol inşaatı sürmekte olup su, elektrik ve telefon sorunu bulunmamaktadır.

Köknar’ın yaylaları; Turnalı, Şeyhi ve Ogene Eğrisu Yaylası’dır.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Köknar köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

2014 yılı itibariye Köknar mahalle muhtarlığı Abdullah Sevin tarafından yürütülmektedir.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

Köknar (Köyü) Mahallesi. 4

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.