ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,6904
EURO
36,7503
ALTIN
2.961,86
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Koldere (Köyü) Mahallesi.

Koldere (Köyü) Mahallesi.
26.01.2012 16:20
A+
A-

İlçe merkezine 3 km uzaklıktadır.2000 yılı sayımına göre nüfusu 210’dur.1583 yılı tahrir kayıtlarında “Paçan nam-ı diğer Siro” içerisinde bir yerleşke olan
Koldere, 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Çaykara ilçe sınırları içinde belirtilen 25 köyden biri olarak Vahtanç adıyla geçer.1915 tarihli
İçişleri Bakanlığı yazışmalarında adı Paçan Vahtanç’tır.1960 yılında adı Koldere olarak değiştirilmiştir. Çaykara- Uzungöl Yolunun kenarında Solaklı vadisinin doğu yakasındadır.Arazisi fazla eğimli olmadığı için diğer köylere oranla her tür tarıma elverişlidir.Köyde fındık,mısır, patates,fasülye üretimi yanında hayvancılıkta yapılmaktadır.Yörede canlı hayvan ticareti hayvan kesim işleri en çok bu köylüler tarafından yapılır.Ayrıca bürokratı, bilim adamı, ve iş adamı, oldukça fazladır.Yol,su,elektrik ve iletişim sorunu yoktur.Yaylaları çayırlık alanları bol olan Sıcakoba’dır.
Eski adı Vahdanç olarak bilinen Koldere Mahallesi Çaykara’nın güneyinde, Çaykara’ya 3 km mesafede, vadinin doğu yamacında ve Çaykara-Uzungöl yolunun hemen kenarında yer alır. Koldere Mahallesi Maraşlı, Aşağı Kumlu, Yukarı Kumlu ve Şahinkaya ile komşudur.

Solaklı deresi Şahinkaya Mahallesi ile arasında doğal sınır oluşturur. Maraşlı(Paçan) köyünün bir mahallesi iken sonradan ayrılarak bağımsız bir köy haline gelmiştir.

Son yıllarda nüfusunda azalma görülen Koldere’nin 2000 sayım sonuçlarına göre nüfusu 210 olan Koldere’nin 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre nüfusu 264’tür.

Köyde yol, elektrik ve telefon sorunu yoktur. Köy yolu Çaykara-Uzungöl yolu üzerinde bulunduğu için asfalttır. Köy içinde hemen her eve yol gitmekte ve yollarının büyük bir bölümü betonlanmış bulunmaktadır. Köy ilkokulu kapalı olup eğitim Çaykara’ya taşımalı olarak yürütülmektedir. Geçmiş dönemde geçimin tarım ve hayvancılığa dayandığı bu köyümüzde, son yirmi beş yılda halk eğitime yönelmiş ve geçim şeklini bu yönde değiştirmiştir. İlçemizde canlı hayvan ticaretinin büyük bir bölümü geçmişten beri Kolderelilerin elindedir. Tarım ürünü olarak; çay, fındık, mısır, fasulye, patates gibi yerel ürünler yetiştirilir. Ancak bunlar tek başlarına geçim temin etmekten uzaktır. Bu mahallemizden son yıllarda akademisyen ve bürokratlar yetişerek ülkemize hizmet etmektedir.

Koldere’nin yaylası Sultanmurat Yaylasına 3 km mesafede bulunan ve Maraşlı, Yukarı ve Aşağı Kumlu Mahalleleri ile ortak kullandıkları Sıcakoba Yaylası’dır.

2014 itibariyle mahalle muhtarlığını Hüsnü Karataş yürütmektedir.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Koldere köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

koldere-mahallesi
Koldere (Köyü) Mahallesi. 1

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.