ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Uzuntarla (Köyü) Mahallesi.

Uzuntarla (Köyü) Mahallesi.
09.04.2015 13:21
A+
A-

Eski adı Alisinos’tur. İlçe merkezine uzaklığı 30 km’dir. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 482 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 354’e gerilemiştir.

1583 yılı tahrir kayıtlarında adı ilk kez ayrı bir köy olarak geçen Uzuntarla daha önce Ogene karyesi içinde yer alıyordu. Eski Çaykara-Bayburt yolunun Cevizli mevkiinden sağa sapıp 3-4 km gidilerek varılan Uzuntarla bir inziva ortamı özelliği taşır. Önceleri medrese eğitiminin ileri düzeyde olduğu bu köyde Şeyh Muhammet Efendi’nin ziyaretgah olarak türbesi bulunmaktadır.

İlk yerleşen aileler Köknar’dan gelen ailelerdir. Değişik alanlarda ün kazanmış ailelerden bazıları şunlardır. Osmanefendioğulları, Mahmutoğullları, Dingiloğulları, Deliosmanoğulları, İnceoğulları, Hacıibrahimoğulları, Demircioğulları, Çekiçoğulları, Aydınlıoğullarıdır.

Dar bir vadinin son derece dik yamaçlarında geleneksel ahşap yapılarla yer alan Uzuntarla’da ziraat ürünü olarak patates,mısır ve fasülye olarak yerleştirilir. Önemli geçim kaynaklarının başında hayvancılık gelmektedir. Bu gün değişik nedenlerle köy nüfusu epeyce azalmıştır. Kalanlarında çoğu yaşlılar olduğu için emek isteyen üretim, yok denecek düzeye düşmüştür. Yurt içi ve yurt dışı gurbetçilik en önemli gelir kaynağıdır.

Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri tamamlanmış olan Uzuntarla köyünün yaylası Uzuntarla Mavreyası’dır.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Uzuntarla köyü bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

uzuntarla 2008

Uzuntarla Köyü

Fotoğraf: Ali Kemal Sevinç
Uzuntarla (Köyü) Mahallesi. 1

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.