İlçe merkezine 28 km, Uzungöl’e 8 km uzaklıkta ve 1800 m. Yükseklikte bulunan bir yayla köyüdür. Eski adı Haros’tur. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 167 iken 2014 Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 97’ye gerilemiştir.
Orta Asya’dan Maraş iline gelen Türk boyları oradan çıkan bir salgın hastalıktan kurtulmak için yeniden göç ederek Uzantarla Köyüne yerleşirler. XVIII yy. başlarında buradan da ayrılanlar İbrahim ve Ali Ağaların önderliğinde Yaylaönü köyünü kurarlar. XX yy başlarında Sürmene ilçesi sınırları içindeyken ulaşım daha kolay olur düşüncesiyle Çaykara’ya bağlandı.
Yerleşim yeri ve konumu açısından yayla özelliği taşıyan bu köy, bir vadinin dik yamaçlarında kurulmuştur. Gelir getirici arazisi çok azdır. Her zaman çığ tehlikesi altındadır. 1980’li yıllardan sonra en çok göç veren köylerin başında gelir. XVIII-XIX yy.larda Bayburt’a bağlı Abrans ve Kozlu köylerine önemli sayıda göç vermiştir.
1981 yılında “100. yıl Atatürk Köyü” ilan edilerek başlatılan çalışmalar sonucunda yol, su, elektrik ve telefon hizmetlerine kavuşmuştur. Köyün yaylaları, Kudi ve Lustra’dır.
2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Yaylaönü köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Kaynak :Çaykara Gazetesi