Eski adı Yente olan Çayıroba’nın ilçeye uzaklığı 51 km’dir. Dağ köyüdür. Nüfusu 200 yılı sayımına göre 308 iken 2014 Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 164’e gerilemiştir. Çayıroba’nın fetihten önce 700 haneyi aşan büyük ve gelişmiş bir yerleşke olduğu, yörede bulunan demir ve demir ocağı ile kilise kalıntılarından anlaşılmaktadır. Bu bilgilere bağlı olarak, köyün geçmişte bölgenin en eski ve büyük yerleşim merkezi olduğu söylenebilir.
Tarihi süreçte önemi azalsa da 1554 tarihli tahrir kayıtlarında Çaykara sınırları içerisinde belirtilen 10 köyden biri Yente’dir. İlk yerleşenleri Hindistan’dan gelen Hindoğulları (Keskinler), Kars’tan gelen Fındıkoğulları, Rize’den gelen Biberoğullarıdır. Tarihi İpek Yolu’nun tali yollarından biri bu köyden Doğu’ya (İran’a) ulaşırdı. Köyde İpek yolu dönemine ait hanların kalıntıları ile Mahzen tepedeki sığınaklar köyün tarihi hakkında önemli belgelerdir. İlk yerleşenleri, Turani kavimlerdir. Fetih sonrası İslamlaştırma amaçlı alperenlerden biri olan Maraşlı Hızır İlyas’ın kabri bu köyün camiindedir. Bu nedenle Çayıroba Camii vatandaşlarca sık sık ziyaret edilmektedir.
Yüksek rakımı nedeniyle daha çok arpa, buğday ve patates yetiştirilir. Arazinin büyük bölümü çayır ve meralarla kaplı olduğu için hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Çok zorlu iklim ve doğa koşulları bir çok Çayırobalı’nın köyden göçmesine neden solmuştur. Çayırobalılar başta İstanbul olmak üzere değişik illere göç etmişler, oralarda iş tutmuşlardır. Çoğu çalıştığı iş kolunda iyi bir düzeydedir. İlçenin en kaliteli balı bu köyden elde edilmektedir.
Köyde kalanların bir bölümü kışın ilçe merkezine yada yakın köylere inerek hem çocuklarını okutuyorlar hem de kışı geçiriyorlar. Yazın köyün nüfusu dışardan gelenlerle birkaç kat artar.
Çayıroba’da yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri tamamlanmıştır. Köyün yaylası Yente (Sultan) Yaylası’dır.
2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Çayıroba Köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Kaynak :Çaykara Gazetesi