İlçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan köyün nüfusu 2000 yılı sayımına göre 460 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 538 olmuştur. Eski adı Gorgoras’tır. Eğridere’nin adı 1486 yılı arşiv kayıtlarında Çaykara ilçesi sınırları içerisinde belirtilen 4 köyden biri “Gorgora-namı diğer Paçan”diye geçer. 1554 yılı tahrir kayıtlarında “Gorgora” olarak belirtilir.
Köye ilk yerleşen ailelerin Baltacıoğulları, Paşalıoğulları, Niyazoğulları, Bozoğulları, Gurnaoğulları ile Anadolun’un bir çok bölgesinden (Özelikle Karaman’dan) gelenlerin olduğu biliniyor. 1960 yılında köyün adı (doğusundan geçen kıvrımlı Kurt deresinden çıkarak) Eğridere olarak değiştirildi. Arazisi dar ve dik olduğu için tarıma elverişli değildir. Bu nedenle köy sürekli göç vermektedir. Eskiden kalaycılık, hızarcılık, marangozluk önemli iş alanlarıydı. En önemli göçler Bayburt, Çayırlı ve Tercan’a olmuştur.
Eğridere’den önemli bir nüfus da yurt dışında, özellikle Almanya’da yaşamaktadır.
Köyün insanı son derece çalışkan ve azimlidir. Köyde mısır, fasülye, çay, fındık ve bazı sebzeler yetiştirilir. Ayrıca köyün kuzey doğu yamaçlarında son 30 yılda yıldan beri önemli ölçüde çay yapılmaktadır. Yol, su, elektrik ve telefon sorunu olmayan Eğridere’nin yaylası Çahmut ve Malakambos’tur.
2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Eğridere köyü bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Eğridere muhtarlığı görevini 2014 yılı itibariyle Osman Boz tarafından yürütülmektedir.
Kaynak :Çaykara Gazetesi