ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
32,4839
EURO
34,9514
ALTIN
2.439,24
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
23°C
Trabzon
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
reklam

Soğanlı (Köyü) Mahallesi.

Soğanlı (Köyü) Mahallesi.
11.01.2013 04:12
A+
A-

İlçe merkezine 2 km  uzaklıktadır. 2000 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 269 iken 2015 Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 210’a gerilemiştir.

1681 tarihli Avarız haneler defterinde belirtilen 14 köyden biri Hopşera’dır. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde de ilçenin 25 köyünden biri Hopşera-i Sufla olarak  geçmektedir. 1964  yılındaki düzenlemede Soğanlı adını alır.

2014 yılında 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Soğanlı Köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

İlk yerleşenleri Yerekapanlar’dır. Sibirya’dan Artvin’e  Artvin’den Rize’ye, Rize’den Soğanlı köyüne gelip yerleşen Yerekapanlar, Türk boylarındandır. Daha sonraları Boduroğulları köye gelip yerleşmişlerdir. Önceleri bahçe tarımında ileri düzeyde ürün yetiştiren bir köydü. Günümüzde az da olsa tarım ve hayvancılık  yapılmaktadır. Yörenin, eğitim düzeyi yüksek olan köylerinden biridir. Uluslar arası bir üne sahip olan bilim adamı olan merhum Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu bu köydendir. Bunun dışında köyden bilim, sanat,  ticaret ve bürokrasi alanında öne çıkmış bir çok kişi yetişmiştir. 1929 sel felaketinden sonra Bayburt ve Maçka’ya zorunlu göç veren köylerden biridir.

Çaykara–Sultanmurat arası çift şeritli asfalt yol bu köyden geçmektedir. Yol, su, elektrik ve iletişim hizmetleri bakımından sorunu yoktur. Köyün yaylası Sultanmurat Yaylası havzasındaki Eğrisu Yaylasıdır.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

soganli2
Soğanlı (Köyü) Mahallesi. 1

Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.