ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,2606
EURO
37,4126
ALTIN
2.914,92
BIST
8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Taşlıgedik (Köyü) Mahallesi.

Taşlıgedik (Köyü) Mahallesi.
09.04.2015 13:27
A+
A-

Eski adı Mezire-i Paçan’dır. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 262 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 199’a gerilemiştir.

1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde bugünkü Çaykara sınırları içinde belirtilen 25 köyden birinin adı “Mezra-i Paçan” olarak verilmektedir.

İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Solaklı Vadisi’nin doğu yamacında bulunur ve güneye bakar. Yöreni en çok güneş alan mahallelerindendir. Çambaşı ve Taşkıran ile komşudur. XVIII. yüzyılın sonlarına doğru İkizdere ve Aydın’dan gelen aileler tarafından şenlenen bu yerleşke, Maraşlı köyünün bir mezrası durumundaydı. İlk yerleşenleri Hacıahmetoğulları (Aydın, Yiğit) Yakupoğulları (İkizdere’den) Hacıismailoğulları (Arslan), Çolakoğulları (Oğuz, Çolak), Ardıçlar’dır. Bu aileler önce Çambaşı’na daha sonra Taşlıgedik’e yerleştiler. Ünlü atışmacı Süleymen Ardıç ve müderris Zillik Muhammet Efendi bu köydendir. Arazisi dik ve taşlık olduğu için Taşlıgedik olarak adlandırıldı. Arazi tarım için elverişli değildir. Kısıtlı ölçüde gerçekleştirilen ve mısır, patates, fasulye üretimine dayalı olan tarım, ailelerin geçimini karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle “gurbetçilik” en önemli geçim kaynağıdır. İş alanlarının en çok tercih edileni inşaatçılıktır. İnsanları çalışkan ve girişimcidir.

Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri tamamlanmış olan köyün yaylaları; Şekersu, (Sakarsu), Buzpınar ve Mağlakambos’tur.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Taşlıgedik köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

taşlıgedik

taşlıgedik 2015
Taşlıgedik (Köyü) Mahallesi. 1

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.