Eski adı Mezire-i Paçan’dır. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 262 iken 2014 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verilerine göre 199’a gerilemiştir.
1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde bugünkü Çaykara sınırları içinde belirtilen 25 köyden birinin adı “Mezra-i Paçan” olarak verilmektedir.
İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Solaklı Vadisi’nin doğu yamacında bulunur ve güneye bakar. Yöreni en çok güneş alan mahallelerindendir. Çambaşı ve Taşkıran ile komşudur. XVIII. yüzyılın sonlarına doğru İkizdere ve Aydın’dan gelen aileler tarafından şenlenen bu yerleşke, Maraşlı köyünün bir mezrası durumundaydı. İlk yerleşenleri Hacıahmetoğulları (Aydın, Yiğit) Yakupoğulları (İkizdere’den) Hacıismailoğulları (Arslan), Çolakoğulları (Oğuz, Çolak), Ardıçlar’dır. Bu aileler önce Çambaşı’na daha sonra Taşlıgedik’e yerleştiler. Ünlü atışmacı Süleymen Ardıç ve müderris Zillik Muhammet Efendi bu köydendir. Arazisi dik ve taşlık olduğu için Taşlıgedik olarak adlandırıldı. Arazi tarım için elverişli değildir. Kısıtlı ölçüde gerçekleştirilen ve mısır, patates, fasulye üretimine dayalı olan tarım, ailelerin geçimini karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle “gurbetçilik” en önemli geçim kaynağıdır. İş alanlarının en çok tercih edileni inşaatçılıktır. İnsanları çalışkan ve girişimcidir.
Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri tamamlanmış olan köyün yaylaları; Şekersu, (Sakarsu), Buzpınar ve Mağlakambos’tur.
2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Taşlıgedik köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.
Kaynak :Çaykara Gazetesi