ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,9488
EURO
36,5814
ALTIN
3.018,64
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Ulucami (Köyü) Mahallesi

Ulucami (Köyü) Mahallesi
11.01.2013 04:14
A+
A-

İlçe merkezinin 4 km kuzeyinde Solaklı Vadisinin doğu yakasında yer alır. Nüfusu 2000 yılı sayımına göre 1826’dır.
1486 tarihli arşiv kayıtlarında Çaykara ilçesi sınırlarında gösterilen 4 köyden biri, bugünkü Akköse ve Ulucami köylerini içine alan “Zeno”’dur. 1926’dan sonra “Zeno-Ulucami” adıyla muhtarlık yapısına kavuşur. 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Ağağı-Yukarı Kumlu Köyleri de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

İlk yerleşenler Fettahoğulları (Kaldırımlar, Fettahoğullarının bir koludur); Van’dan gelmişlerdir. Hacıahmetoğulları (Yılmazer, Eryılmaz); Çaprazoğulları(Yıldırım, Yıldırımhan), Şakiresoğulları (Solaklı), Hacıcevahiroğulları(Cevahir), Semercioğulları(Baştürk), Bayekoğulları(Üstün), Mollatahiroğulları(Üstünbaş), Conoşoğulları (Varlıbaş) ve Görhanoğulları(Aygün)’dır.

1926 yılında Trabzon’un doğusunda (Of-Çaykara-Sürmene)yaşanan büyük sel felaketi ve toprak kayması, en çok bu mahalleyi etkilemiştir. Sellerden sonra Maçka ve Bayburt’a göç vermiştir. 1959 sellerinden sonra da Kırıkhan’a 250 hane dolayında aile göç etmiştir. Toprak kayması ve sel, göçlerin temel nedenidir.

Son derece girişimci olan mahalle halkının gittiği her yerde ve her işte üstün başarı gösterdiği bilinen bir gerçektir. Özellikle mahallenin zenginlerinin katkısıyla yol, su, elektrik gibi sorunları diğer mahallelerden daha önce çözülmüştür.

Yaylaları; Alaysa, Tufa,(Zeno tufası),Sarıkaya, Yente Yaylası, Geriki Yayladır.

2014 yılında çıkarılan ve 30 Mart 2014’te yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile Büyükşehir olan Trabzon’un bütün köyleri mahalle statüsüne dönüşünce Ulucami köyü de bu tarihte köy tüzel kişiliğini kaybederek mahalle statüsüne dönüşmüştür.

Kaynak :Çaykara Gazetesi

ulucami-mahallesi

ulucami.mahallesi
Ulucami (Köyü) Mahallesi 1

ETİKETLER:
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.