ÇaykaraDernekpazarıÇaykara KöyleriÇaykara Köyleri HaritasıÇaykara NeredeUzungölÇaykara nedirWhatsApp Link Oluşturma
DOLAR
34,8132
EURO
36,8155
ALTIN
2.984,85
BIST
10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
reklam

Yaylalarımız nereye gidiyor?

21 Aralık 1972'de Çaykara'nın Şahinkaya Köyünde doğdu. İlkokulu Şahinkaya II İlkokulunda 1983 yılında, Ortaokulu Çaykara İnönü Lisesi Orta kısmında 1986 yılında, Liseyi Çaykara İnönü Lisesinde 1990 yılında tamamladı. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Muhtelif kamu görevlerinde bulundu, bulunmaktadır... Yöresi ile ilgili basılı kitap ve değişik yayınlara imza atmıştır. Amatör olarak fotoğrafla uğraşmaktadır. Evli iki çocuk babası olan Sami Ayan yöresi ile ilgili araştırma ve derlemelerini de sürdürmektedir.
22.09.2016 21:14
A+
A-

Son yıllarda yaylalarda yayla evi kirliliği yaşanıyor. Hoyratça, sınır tanımayan yapılaşma yaylaları curcunaya çevirmiş durumda.

Yaylalar geçmişte eşitliğin timsaliyken bu gün varlık yarıştırma alanları haline geldiler. Anlamsız bir betonlaşma var. Kat kat binalar, villalar, konaklar, tesisler…

Kamu arazisi üzerinde “yaptığım yanıma kar kalır” anlayışıyla her gün kazılar yapılmakta betonlar dökülmektedir. Mevzuat boşluğunu ucube yapılar doldurmuş durumda. Daha önce her köy ve yaylaşarda mevcut olan yazılı olmayan ama harfiyen uygulanan yerel-geleneksel hukuk bu tür yapılanmaları engellemekteydi. Günümüzde böyle bir hukuk veya gelenek de kalmadı. Mal Allah’ın kul Allah’ın. Allah ne verdiyse…

Bu yayla sevgisi değildir. Bu doğa katliamıdır, bu doğaya ihanet, geçmişimize ihanet, geleceğimize ihanet, bu vatana ihanettir.

Yayla evi sade olur.

Yayla evi taştan, ahşaptan olur.

Yayla evinin bir avlusu olur.

Yayla evinin kapısı avluya açılır.

Merdiven aralığına değil…

Yayla evi yayla evi gibi olur.

Böylece yayla kompozisyonu içinde anlamlı bir yeri olur.

Yaylada apartman olmaz.

Günümüzde yayla evi yapanlar yedi nesline ev yaparcasına kat üstüne kat dikiyor. Asansörlü, kaloriferli, jakuzili yayla konakları görüyoruz.

Yaylada ikamet süresine gelince hane başı ortalaması 15 gün dolayına düşmüş durumda. Evler arttıkça yaylalarda iskan oranı azalıyor. 15 gün 20 gün için apartman dikmenin güzelim yaylaları katletmenin anlamı var mı?

Bu gidişle ortada yayla adına hiçbir şey kalmayacak. Hatıralarımızı bulacağımız mekânlar her gün yerlerini ucubelere terk ediyor.

Yaylalara en kısa zamanda resmi bir standart getirilmelidir. İsteyen istediği yerde ve istediği büyüklükte yayla evi yapamamalıdır. Eskiden yaylalarımızda bir ev sırası kuralı vardı. Evler belli bir sıra dâhilinde yapılır, evler arasında belli bir mesafenin kalmasına ve evlerin birbirini engellememesine dikkat edilirdi. Bu gün tam anlamıyla bir keşmekeş yaşanıyor. Yangından mal kaçırırcasına herkes bulduğu yere dikiveriyor binasını.

Yaylalar ait oldukları köy-mahalle kanunları da göz önünde bulundurularak acilen ait oldukları mahalle halkına parsellenmeli ve tapulandırılmalıdır. Yaylalarda basit birer imar planı yapılmalı, ev tipleri belirlenmeli, belirlenecek en fazla üç tip yayla evi modelinin dışında yapıya ve yapılanmaya izin verilmemelidir. Ev yapılacak alanlar tespit edilmeli, ev yapacak olan bu alanlarda sırası gelen yere ev yapabilmelidir.

Standartlara uymayan mevcut yapıların yıkılması yerine bu yapıların yayla evi standardına getirilmeleri zorunlu tutulmalıdır.

Aksi halde bu gidiş böyle devam ederse -ki aksine bir işaret yok- bir süre sonra yaylaları rezil edenler de gidecek yayla bulamayacak.

Benden söylemesi…

seyhi_yaylasi_2016

Günümüzde orijinal halini koruyan yaylalarımızdan Ogene Şeyhi Yaylası

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar
× YASAL UYARI ! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

  1. Zeynep dedi ki:

    Kim yazmışsa eline sağlık